Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Podľa polohy v SPÁNKU zistíte, prečo máte zdravotné PROBLÉMY: Odhaľte ich a zmeňte to!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Poloha v spánku výrazne ovplyvňuje to, ako si oddýchneme i celkovo na naše zdravie. Ak vás zaujíma, či je vaša obľúbená poloha pre vás skutočne dobrá alebo či spanie v posteli s partnerom je vhodné alebo nie, prinášame vám niekoľko odpovedí. 

Polohy v spánku väčšinou s vekom meníme. Súvisí to s mnohými okolnosťami a životnými situáciami. Sú však ľudia, ktorí odmalička spávajú tak isto. Na chrbte, na boku či na bruchu – je niektorá z týchto pozícií lepšia ako ostatné alebo je to individuálne? Čo sa týka výberu najvhodnejšej polohy na spánok, jedno je isté: neexistuje univerzálna ideálna poloha, ako uvádza portál psychologytoday.com. U jednotlivých ľudí sa líši v závislosti od ich fyzických a zdravotných predispozícií.

Čítajte tiež: Účinok ružovej TABLETKY, s ktorým nikto nerátal: Odborníci varujú, títo ľudia by mali byť opatrní!

Poloha na chrbte

Ak patríte k tým, ktorí ju uprednostňujú, ste v menšine. Podľa niekoľkých spánkových prieskumov ju preferuje asi 10% ľudí. Neznamená to však, že ide o zlú polohu. V skutočnosti, rovnako ako všetky ostatné, môže byť pre vaše zdravie prospešná, no má aj niekoľko nevýhod. 

Poloha v spánku môže napovedať niečo o osobnosti človeka. Vo všeobecnosti sú tí, ktorí takto spávajú, skôr introverti a s väčšou pravdepodobnosťou patria k typu ranných vtáčat.

Výhody

  • Znížená bolesť krku. Pri ľahu na chrbte je chrbtica podopretá.
  • Lepšie trávenie. Spravidla je dobré vyhýbať sa pred spánkom ťažkým jedlám. Ak vás však prepadne vlčí hlad alebo si zvyknete dopriať neskorú večeru pred spaním, táto poloha je ideálna. Ľudia s tráviacimi ťažkosťami alebo pálením záhy by ju mali uprednostňovať. 
  • Menej vrások. Vizážisti túto polohu veľmi chvália a dokonca odporúčajú, lebo sa tak vyhneme vytváraniu či prehlbovaniu vrások na tvári a na dekolte.

Nevýhody

  • Zvýšené riziko spánkového apnoe. Pre tých, ktorí sú náchylní na chrápanie, nie je táto poloha dobrou voľbou. Spánok na chrbte problém zhoršuje.

Podľa polohy v SPÁNKU
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Poloha spánku na bruchu

Polohu na bruchu uprednostňuje menej ako 10% z nás. A rovnako ako spánok na chrbte, ani táto poloha nie je dobrá, ani zlá. O človeku hovorí, že má priateľskú osobnosť a má tendenciu byť s inými ľuďmi.

Výhody

  • Ide o najlepšiu polohu pre ľudí trpiacich spánkovým apnoe. Na rozdiel od spánku na chrbte umožňuje ľahšie dýchanie. Je totiž pravdepodobnejšie, že dýchacie cesty zostanú otvorené.
  • Pálenie záhy. I keď to možno znie divne, ale polohy na chrbte a na bruchu sú najlepšie pre tých, ktorí majú problémy s trávením, pálením záhy a s tým súvisiacimi ťažkosťami.

Nevýhody

  • Viac nepokojného spánku. Najväčšou nevýhodou polohy na bruchu je, že môže spôsobiť viac nočných prebudení. Je to preto, že táto pozícia má tendenciu vyvíjať väčší tlak na kĺby a je väčšia pravdepodobnosť, že sa budete prehadzovať a otáčať.
  • Bolesť svalov a krku. Ak trpíte bolesťami kĺbov alebo krku, pravdepodobne ste zistili, že táto poloha nie je pre vás práve najlepšia. Vyvíja sa v nej tlak na krk a chrbticu, ktoré nie sú stabilné. 
  • Tvorba a prehlbovanie vrások. Viac spánku pôsobí priaznivo na pokožku, no niektoré polohy sú pre mlado vyzerajúcu pleť lepšie ako iné. Ľudia spávajúci na bruchu majú s najväčšou pravdepodobnosťou viac vrások. Tlak na tvár zvyšuje trenie, vďaka ktorému sa tieto jemné čiarky môžu postupom času prehlbovať.

Podľa polohy v SPÁNKU
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Poloha spánku na boku

Ak zaspávate na boku, vybrali ste si tú polohu, ktorá je medzi ľuďmi najobľúbenejšia. Podľa WebMD ju preferuje až 63% z nás. Spánok na boku zahŕňa rôzne polohy. Ľudia, ktorí sa takto ukladajú, sú otvorení novým nápadom a výzvam. Tí, ktorí spávajú na ľavom boku bývajú kreatívnejší ako tí, ktorí spávajú na pravom.

Výhody

  • Zdravšia myseľ. Podľa štúdie Stony Brook University z roku 2015 je poloha na boku spojená s odstraňovaním odpadu z mozgu, čo súvisí s nižším rizikom kognitívnych porúch, ako je Alzheimerova choroba.
  • Je dobrá pre srdce. V porovnaní s ostatnými polohami je spánok na boku najlepší pre srdce, pretože podporuje prietok krvi a krvný obeh. Osobitne dobrou je pre každého, kto má vysoký krvný tlak alebo poruchy obehového systému.
  • Budete menej chrápať. Ak trpíte spánkovým apnoe a nevyhovuje vám poloha na bruchu, poloha na boku je pre vás skvelou alternatívou, pretože podporuje čisté dýchacie cesty.
  • Menej bolestí chrbta. Ak použijete kvalitný podporný matrac a vankúš, je málo pravdepodobné, že budete mať bolesti chrbta a krku, pretože naň priamo netlačíte.

Podľa polohy v SPÁNKU
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: ZdravieSpánok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9