Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Napodobeniny KÁVY: Majú od KVALITY ďaleko alebo ide o výživovú bombu?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dali by ste si kávu, ale vyhýbate sa kofeínu? Je tu alternatíva v podobe kávových náhrad, ktoré sa cenovo vyrovnajú lacnejším instantným kávam. Spotrebiteľský test dTest preskúmal 17 rôznych kávových náhrad a porovnal ich zloženie. Ako dopadli?

Zmyslom kávovín bolo nahradiť drahú alebo úplne nedostupnú kávu. Dnes je kávy na trhu dosť a predstavujú skôr alternatívu pre tých, ktorí sa vyhýbajú kofeínu alebo chcú využiť výživovo zaujímavé látky z čakanky. Spotrebiteľský test dTest skúmal všetky základné typy: melta, čakanková cigória, obilné a sladové zmesi. 

Čítajte tiež: Výhoda FAJČENIA v boji proti KORONAVÍRUSU? Toto vraj robia cigarety s pľúcami

"V porovnaní s kávou chýba kávovinám kofeín a antioxidanty. Namiesto nich však môžu ponúknuť iné zaujímavé látky, len je potrebné zvoliť vhodnú zmes," hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a vysvetľuje: "Asi najcennejšou kávovinovou zložkou je inulín, prebiotická vláknina, ktorú nájdete len vo výrobkoch s čakankou. Pri výbere je preto dobré kontrolovať zloženie. Aj preto, že niektoré výrobky obsahujú tiež cukor a náhradu mlieka."

Suroviny, ktoré napodobňujú kávu

Kedysi sa ľudia metódou pokusov a omylov pokúšali kávu nahradiť všeličím. V mlynčekoch končili pražené gaštany, žalude, bukvice, kôstky z ovocných stromov, datle, kôstky z hroznového vína, zemiaky, šípky či mandle. Postupne sa vykryštalizovalo niekoľko surovín, ktoré sa dodnes používajú na výrobu kávovín.

Napodobniť kávu je ťažšie ako sa zdá. Žiadna z používaných surovín sama o sebe nedokáže vytvoriť „kávový dojem“. Cigorka z čakankového koreňa je horká, náleve z obilia, sladu a cukrovej repy zase horkosť chýba. Riešením sú zmesi niekoľkých ingrediencií. Často možno naraziť na mix obilnej kávoviny a čakanky. Do niektorých výrobkov sa pridávajú tiež ingrediencie ako topinambur, repa alebo púpava. Možno ale naraziť aj na jednodruhovú kávovinu alebo nápoje založené na jačmennom slade. 

Napodobeniny KÁVY: Majú od
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako sú na tom, čo sa týka výživy? 

To, či bola kávovina vyrobená z čakanky, púpavy alebo sladu, ovplyvňuje nielen jej chuť, ale aj výživové hodnoty. Časopis dTest porovnal kávoviny s instantnou kávou. Zistil, že celkový obsah sacharidov sa u nich príliš nelíši. V oboch prípadoch môžeme očakávať okolo 70 g / 100 g. Iné je to však v prípade cukru. Kým instantná káva ho v priemere ukrýva 6,5%, u kávovín treba počítať s rozptylom od 0% až po závratných 67,1%. 

"Spomínaný nadpolovičný podiel cukru predviedol výrobok Frape Foods Bikava, ktorý je kávovinovou obdobou výrobkov 3 v 1 a okrem zmesi obilnín a čakanky obsahuje aj cukor a bielidlo. Medzi čistými kávovinami malo najvyšší obsah cukru Biolinie Špaldové kafe 100%, a to 32%," uvádza Hana Hoffmannová.

Čo sa týka obsahu vlákniny, instantná káva v 100 g obsahuje 19 g, u kávovín je to 31 g na 100 g. Vyšší obsah tejto látky mávajú čakankové kávoviny a spomínanou rekordnou hodnotou sa v porovnaní dTeste pochválila 100 % čakanka Grana Chicory Cup. Ako dodala Hoffmanová, nízkou deklarovanou hodnotou prekvapil výrobok Goodie Cofree. Hoci podľa zloženia obsahuje 30 % čakanky, podiel vlákniny je iba 1 g / 100 g. 

Prídavné látky v nápojoch

Test sa taktiež pozrel na etikety a sledoval prídavné látky či iné neobvyklé ingrediencie. Zloženie výrobkov bolo čisté, čo sa však nedá povedať o nápojoch Frape Foods Bikava a Bikava Pro, v ktorých sa našli emulgátory, stabilizátory, glukózový sirup aj prídavok tuku. Zrejme za to mohlo bielidlo nahradzujúce mlieko ako kávovina. 

Napodobeniny KÁVY: Majú od
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V súčasnosti sa kávové náhrady prezentujú ako zdraviu prospešné nápoje. Táto snaha však má svoje medze v podobe predpisov o zdravotných tvrdeniach. Podľa nich je pri zdôrazňovaní pozitívnych účinkov potravín možné používať iba autorizované vyhlásenia. Tieto pravidlá porušujú výrobky Goodie Cofree a Life Style Pampeliškové kafe. Prvý sľubuje udržanie telesnej hmotnosti a druhý zase protirakovinové účinky alebo detoxikáciu organizmu. Takéto tvrdenia sa však na obaloch nesmú uvádzať.

Z čoho sa prevažne vyrábajú kávoviny?

  • Čakankový koreň: obsahuje inulín - nestráviteľný polysacharid, ktorý prechádza zažívacím traktom a funguje ako výživa pre črevnú mikroflóru. Literatúra tiež uvádza pozitívny vplyv inulínu na vstrebávanie vápnika v tele.
  • Púpavový koreň: tiež obsahuje inulín a od čakanky sa líši vyššou koncentráciou horkých látok.
  • Obilniny: cereálne "káva" sa vyrába z praženého jačmeňa, raže alebo špaldy. Niekedy sa používa aj obilný slad - klíčením upravená obilné zrná, v ktorých sa pôvodné škrob rozštiepil na jednoduché cukry. Obilné kávoviny, obzvlášť tie so sladom, zvyčajne mávajú vyšší podiel cukru.
  • Cukrová repa: je typickou zložkou melty. V nápoji tiež zvyšuje obsah cukru a predovšetkým mu dáva špecifickú ľahko zemitú príchuť.
  • Vlčí bôb (lupina): ide o strukovinu podobnú sóje, v porovnaní s inými kávovinami obsahuje vyšší podiel bielkovín a tuku. V Nemecku sa lupinová "káva" predáva dodnes, výhodná je napríklad pre celiakov, ktorí nemôžu piť cereálne kávoviny.
Viac o téme: Test KávaZdravieNáhrada
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9