Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výhoda FAJČENIA v boji proti KORONAVÍRUSU? Toto vraj robia cigarety s pľúcami

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jeden z najväčších zabijakov ľudských životov. Reč je o fajčení, ktoré ma na svedomí množstvo zdravotných problémov a rôznych chorôb. Ťažko preto uveriť tomu, že by táto neresť mohla mať vôbec nejaký pozitívny účinok na ľudské zdravie...

Zdá sa to pritiahnuté za vlasy, no skutočne sa našiel niekto, kto to vyslovil. Čo je na tom ešte najzvláštnejšie, niektoré štúdie upozorňujú, že nemá ďaleko od pravdy.

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS môže u niektorých poriadne sťažiť priebeh ochorenia: Títo ľudia sú v ohrození

Podľa umelca Davida Hockney by mohla táto závislosť ochrániť pred nákazou, šíriacou sa medzi ľuďmi. David Hockey napísal list pre Daily Mail, v ktorom sa domnieva, že by fajčenie mohlo pomôcť v dnešnej ťažkej dobe, keď vonku zúri nákaza. Reakcia na seba dlho nenechala čakať a bola opodstatnená. Mnohí sa tomuto tvrdeniu smiali vzhľadom na to, aké negatívne zdravotné účinky majú samotné cigarety. 

V liste umelec napísal: „Nie je možné, že by mali fajčiari vyvinutý imunitný systém proti tomuto vírusu? Keď sa pozrieme na čísla v štatistikách, začína to tak vyzerať.“

Čo na to odborníci?

Popredný odborník na infekčné choroby na University College London profesor Francois Balloux povedal, že existujú „bizarné, no silné“ dôkazy, že by to mohla byť pravda. Údaje z viacerých čínskych štúdií ukazujú, že hospitalizovaní pacienti s Covid-19 tvorili menší podiel fajčiarov ako bežná populácia (6,5% v porovnaní s 26,6%). To by mohlo naznačovať, že je menej pravdepodobné, že skončia v nemocnici.

Ďalšia štúdia Amerických centier pre kontrolu chorôb (CDC) s viac ako 7 000 ľuďmi, ktorí mali pozitívny test na koronavírus zistila, že iba 1,3 percenta z nich boli fajčiari - oproti 14 percentám všetkých Američanov, o ktorých CDC hovorí, že fajčia. Štúdia tiež zistila, že u fajčiarov nebola vyššia pravdepodobnosť, že skončia v nemocnici alebo na JIP.

Na druhej strane, dôkazy vychádzajúce z vedeckých štúdií sú protichodné. Niektorí tvrdia, že lekári sú príliš zaneprázdnení na to, aby presne zaznamenali fajčiarske návyky u všetkých pacientov.

Výhoda FAJČENIA v boji
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Fajčenie, koronavírus a pľúca

Niektorí vedci naznačujú, že fajčenie by mohlo zvrátiť jeden zo spôsobov, ako Covid-19 poškodzuje pľúca, zatiaľ čo iní tvrdia, že poškodenie pľúc, ktoré má na svedomí dym spôsobuje, že orgány sú viac náchylné na zlyhanie. Odborníci na zdravie naliehajú, aby ľudia prestali fajčiť, čím sa ochránia pred vírusom. Avšak pripúšťajú, že neexistuje jasný dôkaz, že by cigarety zhoršili túto chorobu.

Britský umelec, ktorý prišiel s týmto bizarným tvrdením má 82 rokov a žije vo Francúzsku. Fajčí už viac ako 60 rokov a údajne sa považuje za zdravého. 

Približne 1,1 miliárd ľudí na celom svete fajčí cigarety napriek tomu, že spôsobujú rakovinu pľúc, srdcové choroby a mnoho ďalších život ohrozujúcich chorôb. Nie je však jasné, či ľudia s touto závislosťou s väčšou pravdepodobnosťou skončia v nemocnici alebo zomrú, ak sa nakazia Covid-19.

Vplyv na bunky v pľúcach

Štúdia, ktorú majú na svedomí vedci v New Yorku a Aténach, tvrdí opak. Zamerala sa na 13 čínskych štúdií. Ako sa uvádza v dokumente, táto predbežná analýza nepodporuje argument, že súčasné fajčenie je rizikovým faktorom hospitalizácie pre COVID-19. Tieto konzistentné pozorovania, ktoré sa ešte viac zdôrazňujú nízkou prevalenciou súčasného fajčenia medzi pacientmi COVID-19 v USA (1,3%), namiesto toho vyvolávajú hypotézu, že nikotín môže mať priaznivé účinky na COVID-19.“

Dokument nebol preskúmaný inými vedcami a pripúšťa sa, že je založený na obmedzených údajoch. Ako sa v ňom hovorí, nikotín aj koronavírus interagujú s rovnakými receptormi v bunkách vnútri pľúc. Vedci naznačujú, že zatiaľ čo vírus spôsobuje poškodenie pľúc vyčerpaním počtu týchto receptorov - známych ako receptory ACE-2 - fajčenie ich môže zvýšiť, čím sa zvráti účinok. Uvádza sa, že receptory ACE-2, ktoré sa nachádzajú v bunkách dýchacích ciest a pľúcach, fungujú ako dvere koronavírusu do tela a „uľahčujú“ vstup infekcie. Preto sa zdá, že ak ich je väčšie množstvo, tým horšie! Vedci však tvrdia, že majú väčší ochranný účinok v pľúcach a ich nízka hladina je spojená s horším poškodením vírusovou infekciou. 

Štúdia z roku 2008 na myšiach zistila, že zbavenie sa ACE-2 spôsobilo, že zvieratá boli pri infekcii vírusom SARS, ktoré je takmer totožné s vírusom COVID-19, viac vystavené vážnym dýchacím ťažkostiam. 

Nech už je záver akýkoľvek, je preukázané, že fajčenie cigariet spôsobuje množstvo nebezpečných ochorení. 

Viac o téme: ChorobaZávislosťCigaretyFajčenieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9