Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KORONAVÍRUS Ľudia s touto krvnou skupinou by si mali dávať väčší pozor: Sú najviac ohrození

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čínski vedci zistili, že ľudia s určitou krvnou skupinou by mohli byť zraniteľnejší voči novému koronavírus COVID-19. Hoci podľa odborníkov by nemali hneď podliehať panike, potrebujú zvýšenú ochranu pred vírusmi.

Ako ukázala predbežná štúdia pacientov v Číne, ktorí sa nakazili novým koronavírusom, ľudia s krvnou skupinou A môžu byť náchylnejší na infekciu touto chorobou, zatiaľ čo ľudia s krvnou skupinou 0 sa zdajú byť rezistentnejšími, ako sa uvádza na scmp.com

Čítajte tiež: Čo z vašej domácnosti môže pôsobiť ako dezinfekcia? Zabijak vírusov a baktérií bez chémie!

Potrebujú zvýšenú ochranu

Lekárski vedci v Číne odobrali vzorky krvných skupín od viac ako 2 000 pacientov infikovaných vírusom vo Wu-chane a Šen-čene a porovnali ich s miestnymi zdravými ľuďmi. Zistili, že pacienti s krvnou skupinou A vykazovali vyššiu mieru infekcie a mali tendenciu vyvinúť závažnejšie príznaky.

Vedci tvrdia, že štúdia bola predbežná, a že je potrebný ešte ďalší výskum. Naliehajú však na vlády a zdravotnícke zariadenia, aby pri plánovaní zmierňujúcich opatrení alebo liečbe pacientov s vírusom známym ako Sars-CoV-2 zvážili rozdiely v krvných skupinách.

"Ľudia s krvnou skupinou A môžu potrebovať zvlášť zvýšenú osobnú ochranu, aby znížili pravdepodobnosť infekcie," obozrejmili vedci vedení Wangom Xinghuanom z Centra pre dôkazovú a translačnú medicínu v nemocnici Zhongnan na Univerzite Wu-chan. "Pacienti infikovaní Sars-CoV-2 s krvnou skupinou A môžu potrebovať prísnejší dohľad a agresívnejšiu liečbu," napísal Wang.

Naopak, „krvná skupina O mala výrazne nižšie riziko infekčného ochorenia v porovnaní s ostatnými skupinami“. Z 206 pacientov, ktorí zomreli na Covid-19 vo Wu-chane, 85 malo krv typu A, čo bolo o 63 percent viac ako 52 pacientov s typom O. Vzorec existoval v rôznych vekových skupinách a pohlaviach.

KORONAVÍRUS Ľudia s touto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Môže byť užitočné zaviesť typizáciu krvi u pacientov aj u zdravotníckeho personálu ako rutinná súčasť riadenia Sars-CoV-2 a iných infekcií koronavírusom, aby sa pomohlo definovať možnosti riadenia a posúdiť úroveň vystavenia ľudí riziku,“ dodal Wang.

Obmedzenia štúdie

Štúdiu vykonali vedci a lekári z miest v Číne vrátane Pekingu, Wu-chanu, Šanghaja a Šen-čenu. Nebola recenzovaná a autori varovali, že pri použití štúdie na usmernenie súčasnej klinickej praxe môžu existovať riziká.

Ako upozornil Gao Yingdai, výskumný pracovník v Štátnom kľúčovom laboratóriu experimentálnej hematológie v Tianjine, ktorý sa nezúčastnil štúdie, išlo o veľmi malú vzorku ľudí vzhľadom na to, ako rýchlo stúpa počet infikovaných a každý deň je číslo iné. 

Ďalším obmedzením štúdie bolo, že neposkytla jasné vysvetlenie tohto javu, resp. nie je jasná molekulárna interakcia medzi vírusom a rôznymi typmi červených krviniek, uviedol Gao. Krvné typy sú určené takzvaným antigénom, materiálom na povrchu červených krviniek, ktorý môže vyvolať imunitnú odpoveď. 

Rakúsky biológ Karl Landsteiner objavil hlavné krvné skupiny v roku 1901 a pomenoval ich typ A, B, AB a O. Tento objav umožnil bezpečnú transfúziu krvi zodpovedajúcimi typmi krvi u pacientov.

Podľa predchádzajúcich štúdií bol rozdiel medzi krvnými typmi pozorovaný aj pri iných infekčných chorobách vrátane vírusu Norwalk, hepatitídy B a závažného akútneho respiračného syndrómu (Sars).

Netreba hneď panikáriť

Gao v laboratóriu Tianjin uviedol, že nová štúdia „môže byť užitočná pre zdravotníckych odborníkov, ale bežní občania by nemali túto štatistiku brať príliš vážne“. 

„Ak ste typ A, nie je potrebné panikáriť. To neznamená, že budete infikovaní na 100 percent,“ povedal a dodal: „Tak isto neznamená, že ak ste typ O, tak ste automaticky úplne v bezpečí. Stále si musíte umývať ruky a riadiť sa pokynmi vydanými úradmi. “

Viac o téme: ChorobaKrvVírusPrevenciaKrvná skupinaKoroavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9