Bylinky majú čarovnú moc. Už od pradávna ich ľudia používali na liečenie rôznych ochorení. Ich konzumáciou môžete predísť civilizačným chorobám, zbavíte sa stresu a zlepšíte náladu. To však ani zďaleka nie je všetko. Niektoré z nich majú antivírusové vlastnosti.
Mnohé byliny vďaka koncentrácii silných rastlinných zlúčenín pomáhajú bojovať proti vírusom. Niektoré sa predávajú ako výživové doplnky v podobe kapsúl, tabletiek, alebo tinktúr. Chránia pred ochoreniami, pôsobia ako antioxidanty, ochraňujú cievy, srdce, tráviaci systém. Okrem toho, že sú zdraviu prospešné, sú skvelým dochucovadlom rôznych pokrmov. Ktoré bylinky majú liečivé účinky a nemali by chýbať vo vašej kuchyni?
Čítajte tiež: Najväčšie CHYBY pri varení, ktoré bránia chudnutiu: Odstráňte nenápadné zlozvyky v kuchyni!
Trinásť antivírusových byliniek podľa healthline.com:
1. Oregano
Oregano je populárna bylina známa svojimi liečivými vlastnosťami. Obsahuje karvakrol, ktorý má antivírusové vlastnosti. Oreganový olej je skvelým bojovníkom proti norovírusom. Ide o vírusy, ktoré sú extrémne infekčné, vyvolávajú akútne gastroenteritídy, ochorenia tráviaceho traktu a žalúdočné chrípky. Ukázalo sa tiež, že oreganový olej a karvakrol zatočia s vírusom herpes simplex typu 1, rotavírusom, ktorý je častou príčinou hnačky u dojčiat a detí. Rovnako pomáha pri liečení respiračných ochorení.
2. Šalvia
Šalvia je aromatická bylina, ktorá sa v tradičnej medicíne používa na liečenie vírusových infekcií. Používa sa nielen ako liečivo, ale aj korenina. Šalvia obsahuje fytoestrogény, ktoré v tele pôsobia ako náhrada hormónov. Nachádzajú sa v nej vitamíny A,B, C, E a K, betakarotén, luteín, minerály a iné dôležité látky. Dôležitou súčasťou sú flavonoidy, ktoré majú protizápalové a antioxidačné účinky, posilňujú imunitný systém. Saponíny, ktoré šalvia obsahuje, chránia pred vírusmi, zlepšujú krvný obeh a znižujú cholesterol.
3. Bazalka
Táto aromatická bylina obsahuje esenciálne oleje, polyfenoly a flavanoidy, ktoré sú zdraviu prospešné. Jej konzumácia zlepšuje imunitu a tým pomáha v boji proti vírusovým infekciám. Zatočí s herpetickým vírusom, hepatitídou B a enterovírusom, ktorý spôsobuje zápal črevného traktu. Extrakt z bazalky dokáže telo zbaviť škodlivín a voľných radikálov. Je známym antioxidantom, podporuje trávenie, bojuje proti nafukovaniu, používa sa pri liečení áft, zápalov ďasien a hrdla.
4. Fenikel
Pravidelná konzumácia čaju, alebo jedál, v ktorých je pridaný fenikel, pomáha pri mnohých zdravotných problémoch. Posilňuje imunitný systém a zrýchľuje metabolizmus. Feniklové semiačka sú bohaté na vitamín C, takže pôsobia antioxidačne a antimikróbne. Používa sa pri liečení nádchy, bronchitídy, pretože uvoľňuje hlieny a prečisťuje dýchacie cesty.
5. Cesnak
Je populárnym prírodným pomocníkom na celý rad ochorení, vrátane vírusových infekcií. Pôsobí ako prírodné antibiotikum, zatočí s chrípkou typu A a B a prechladnutím. Má silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Je dokázané, že pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Konzumáciou surového cesnaku vyženiete parazity von z tela.
6. Medovka
Najznámejšia je vo forme čaju. Listy z nej majú citrusovú arómu, chutí lahodne. Medovka obsahuje flavonoidy, ktoré majú antioxidačné účinky, chránia bunky pred oxidáciou a pôsobením voľných radikálov. Využíva sa ako prírodné analgetikum a pozitívne pôsobí pri tráviacich ťažkostiach. Pôsobí ako sedatívum, zlepšuje pamäť, upokojuje. Má antihistamínové a antivirotické účinky. Pitie čaju z medovky pomáha pri nadúvaní, plynatosti a črevných problémoch.
7. Mäta pieporná
Je známe, že mäta pieporná má silné antivírusové vlastnosti a bežne sa pridáva do čajov a tinktúr určených na prirodzenú liečbu vírusových infekcií. Čaj z mäty pomáha pri nadúvaní a žalúdočných kŕčoch, podporuje trávenie. Je účinným liekom proti kašľu, používa sa aj pri liečbe nádchy.
8. Rozmarín
Rozmarín sa často používa pri varení, ale má tiež terapeutické využitie, pretože obsahuje množstvo rastlinných zlúčenín vrátane kyseliny oleanolovej. Jeho konzumácia znižuje hladinu cukru v krvi. Obsahuje antioxidanty vrátane flavonoidov a polyfenolov. Bojuje proti zápalom, zosilňuje tok krvi, pomáha znížiť stres, očisťuje telo od baktérií a dokáže omladiť bunky.
9. Echinacea
Echinacea je krásna kvetina veľmi podobná margarétke. Mnoho častí rastliny vrátane jej kvetov, listov a koreňov sa používa ako prírodné liečivo. Posilňuje imunitu a zatočí s vírusmi. Echinacea pôsobí priaznivo pri infekciách dýchacích ciest, kožných ochoreniach, má protirakovinové účinky. Konzumácia zvyšuje produkciu bielych krviniek v tele, ktoré pomáhajú odolávať virózam a bakteriálnym infekciám.
10. Baza čierna
Z kvetov bazy čiernej sa pripravuje odvar, ktorý je vhodný pri liečení nachladnutia, žalúdočných a žlčníkových problémoch, plynatosti, či migréne. Plody sú výborným zdrojom vitamínov a konzumovať ich môžu aj ľudia, ktorí trpia cukrovkou. Má protizápalové účinky, používa si pri bolesti kĺbov, popáleninách.
11. Škorica
Škorica sa používa v tradičnej čínskej medicíne po stáročia. Je veľmi silným prírodným antibiotikom, pôsobí protizápalovo, posilňuje imunitu. Znižuje hladinu zlého cholesterolu a triglyceridov. Pomáha pri liečení artritídy, arteriosklerózy, dokonca sa využíva pri gynekologických problémoch.
12. Kozinec
Kozinec má významné imunitné, antivírusové a antibakteriálne vlastnosti. Pomáha upraviť krvný tlak a funkciu pečene. Podporuje tvorbu svalovej hmoty, zlepšuje činnosť nadobličiek.
13. Zázvor
Zázvor patrí medzi najzdravšie koreniny na svete. Je nabitý živinami, ktoré blahodárne pôsobia na telo. Posilňuje imunitný systém, odkysluje organizmus a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Má silné protizápalové a antioxidačné účinky. Je skvelým liekom pri pálení záhy, nadúvaní a plynatosti. Zmierňuje žalúdočné nevoľnosti.