Privítajte nové trendy i nové „verzie“ tých starších! Taký bude rok 2020, v ktorom budú hýbať svetom gastronómie novinky v oblasti stravovania, ale i tie známe, no s určitými obmenami.
Regeneratívne poľnohospodárstvo
Hoci tento trend nie je nový, počas tohto roka sa zvýši dôraz na jeho presadzovanie. Ide o systém poľnohospodárskych zásad a postupov, ktoré zvyšujú biodiverzitu, ako sa uvádza na forbes.com. Obohacujú pôdu a ekosystémové služby. Mali by zmeniť klímu k lepšiemu a zvýšiť zdravie a životaschopnosť ľudí živiacich sa poľnohospodárstvom a chovom zvierat. Samozrejme, týka sa aj spotrebiteľov, pričom tento prístup sa očakáva od viacerých značiek a spoločností.
Čítajte tiež: Majú papierové vreckovky od hygieny ďaleko? Takto dopadli v spotrebiteľskom TESTE!
Jednoduchšie povedané, produkcia by sa mala zameriavať na zákazníkov, ktorý konzumuje jedlá z lokálne pestovaných surovín. V poslednej dobe mnohí dávajú prednosť surovinám, ktoré sú ekologické. Podľa viceprezidenta pre výskum americkej Národnej asociácie reštaurácií Hudsona Riehle a profesora na Michigenskej štátnej univerzite Allana Sherwint, je to jeden z hlavných trendov pre rok 2020.
Západoafrická kuchyňa
Jeden z top trendov roku 2020! Do pozornosti sa vrátia „starodávne“ zrná ako fonio či cirok, ďalej proso, moringa (olejodárna) a tamarind (indický). Možno očakávať, že západoafrické chute a vône sa objavia v potravinách i v nápojoch. Skloňujú sa v súvislosti s ich zdraviu prospešnými účinkami na ľudské telo, ba dokonca vplývajú na dlhovekosť.
Reštaurácie s otvoreným konceptom kuchýň
V niektorýh reštauráciách sa tento koncept osvedčil, no počas roka by ich malo pribudnúť. Zákazníci tak budú mať možnosť vychutnávať si jedlo a zároveň sa pozrieť do „zákulisia“ a vidieť proces prípravy jedla. Podľa profesora Sherwina chcú byť ľudia súčasťou zážitku z jedla od začiatku až po koniec. Radi uvidia, ako sa ich jedlo postupne pripraví a servíruje na tanier, kedy si ho užijú už ako konzumenti.
Organické jedlá pre deti
Netreba zabúdať na deti. Ako dodala spoločnosť Whole Foods, značky potravín budú ponúkať viac svojich výrobkov, ktoré budú zdravšie a ekologickejšie. Možno teda očakávať organické kuracie nugetky alebo cestoviny z alternatívnej múky. Počas roku by sa malo ich využívanie v praxi ešte viac zintenzívniť. Podľa Forbes mnohé reštaurácie a značky potravín zmodernizujú ponuku jedál, určenej pre deti. Výsledkom bude detské menu s rôznymi chuťami – od stredomorskej až po západoafrické jedlá. Čoskoro možno nájdeme v detskom menu celé zrná ako quinoa alebo viac celozrnného pečiva.
Väčší výber rôznych nealkoholických drinkov
Predpovedá sa vzrast rôznych druhov a alternatív nealkoholických nápojov. Očakávajte rôzne alternatívy k likérom či šumivé nápoje s obsahom chmeľu. Destilujú sa podobne ako alkoholové nápoje, no zachovávajú si chuť klasických koktejlov a nápojov.
Maslá a nátierky
Nátierky vyrobené z orechov? Prečo nie! V novom roku zrejme budú populárne nátierky a maslá s rôznymi druhmi orechov, ako napr. kešu, mandle, arašidy a cícer. Dokonca medzi prísadamí budú netradične aj semienka melónu a tekvicové maslo. Podľa spoločnosti Whole Foods sa mnoho značiek snaží používať namiesto palmového oleja orechy. Tie sú pestované šetrnejším spôsobom, ktorý má menší negatívny vplyv na životné prostredie.
Sila múky
Mandľovú a kokosovú múku ste zrejme už mali možnosť vyskúšať. Ale čo takto múka vyrobená z banánov? Múky vyrobené z ovocia a zeleniny sa budú objavovať v pekárňach a čoskoro ich bude dostať bežne kúpiť v obchodoch.
Cukry
Ak ste doteraz siahali po mede, stévii či javorom sirupe na osladenie nápoja či jedla, čoskoro budete mať k dispozícii iné sladidlá. Trendom na rok 2020 budú sirupy z granátového jablka, kokosu, či sladkých zemiakov.
Rastlinné alternatívy mäsových lahôdok
Stále viac ľudí ich vyhľadáva a inak tomu nebude ani v roku 2020. Predpokladá sa zvýšenie predaja hamburgerov, ktoré sú z hovädzieho mäsa a rastlinných surovín. Tým sa taktiež minimalizuje negatívny vplyv na planétu, ktorý plynie z produkcie len výlučne mäsových výrobkov. V minulom roku bola jednou z prvých spoločností Tyson Foods, ktorá ponúkala mix rastlinných a mäsových zmesí. Patria sem proteínové hamburgery vyrobené z hovädzej a hrachovej zmesi, párky, ktoré obsahujú kuracie mäso a cícer, čiernu fazuľu či quinou.