Maskujú sa za pohodlnosť a ochranu: Keď kĺby a členky trpia potichu!

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-09 06:00:00

To, čo nám môže dodať oporu pri chôdzi, nakoniec nemusí byť to najlepšie. Podľa vedcov tenisky a iná obuv, ktorá je považovaná za pohodlnú, by mohla mať na svedomí poškodenie kĺbov!

Vedci bijú na poplach. Obľúbené tenisky, ktoré nosia predovšetkým nadšenci pohybu, ale i čižmy či iné moderné topánky negatívne vplývajú na kĺby. Údajne sú viac náchylné na zlomeniny. Trpí pritom celý členok a hrozí dlhodobé poškodenie členkového kĺbu, ako sa píše na newscientist.com

Čítajte tiež: Majú papierové vreckovky od hygieny ďaleko? Takto dopadli v spotrebiteľskom TESTE!

Moderné topánky a nedostatok pohybu sú na vine

Odborníci vykonali zaujímavý výskum, v ktorom porovnávali kosti moderných ľudí s dávnymi predkami, ktorí sa živili lovením. Zistili, že ľudia v dnešnej dobe majú menej pružné a robustné členkové kĺby ako ich predkovia, čo potenciálne zvyšuje riziko zlomenín. Vedci obviňovali moderné topánky a nedostatok pohybu za evolučnú zmenu v našich členkových kĺboch. Štruktúra členkových kostí závisí od cvičenia a obuvi a počas života sa môže meniť, ako uviedli výskumníci.

Ľudia v dávnych dobách mali tendenciu chodiť naboso alebo len minimálne používali niečo na nohy a to aj na dlhé vzdialenosti na nerovnom teréne. V modernej spoločnosti je to nereálne. Ľudia majú vždy pevné topánky zakrývajúce celé chodidlá!

Vedci tejto štúdie, ktorú viedla Univerzita Bologna v Taliansku, skúmali talus, teda členkovú kosť. Vytvorili 3D obrazy 142 zachovaných členkových kostí z rôznych historických miest, vrátane moderných a prehistorických. Kosti boli odobraté moderným skupinám v 19. až 20. storočí, medzi ktorými boli aj obyvatelia v New Yorku a priemyselní robotníci v Bologni, ktorí uprednostňovali robustné kožené čižmy.

K prehistorickým skupinám patrili nositelia ľahkej obuvy v Nguni v Južnej Afrike a lovci, ktorí chodili bosí. Kosti členkov lovcov boli podstatne kratšie ako kosti ľudí žijúcich v moderných mestách.

Rita Sorrentinová, vedúca autorka a postgraduálna študentka, uviedla: „Vieme, že v dôsledku používania obuvi sú v nohách moderných ľudí určité rozdiely.“

Rozdiely v členku

Členky u lovcov boli relatívne flexibilné a robustné, čo vedci pripisovali chôdzi na veľké vzdialenosti bez topánok. Na porovnanie, moderní ľudia, ktorí bývali vo veľkých mestách, nosili pevnú obuv a nechodili na veľké vzdialenosti, mali menej robustnú členkovú kosť talus. Vedci tvrdia, že tvrdá a ťažká topánka môže obmedziť priestor, v ktorom sa chodidlo pohybuje.

Obvinili tiež sedavé správanie z dôvodu rozdielov v tvare kosti. Výskum naznačuje, že populácie, ktoré cestujú na veľké vzdialenosti po nerovnom teréne, majú v členkoch viac kostnej hmoty.

Kosť talus sa stáva zlomenou, pokiaľ nedôjde k traumatickému zraneniu, napríklad pri dopravnej nehode alebo páde z výšky. Ak sa však oslabí, uzdravenie trvá dlhšie, pretože v tejto oblasti nie je dostatočný prísun krvi.

Odborníci zo zdravotníctva a wellness už roky spochybňovali účinnosť modernej obuvi a obhajovali častejšie chodenie naboso, aby sa zlepšila prirodzená chôdza a znížilo zranenie - najmä počas športu.

Ide však o tému, o ktorej sa veľmi diskutuje, pretože chýba výskum, ktorý by takéto tvrdenia podporoval, aby sa mohlo s určitosťou vyhlásiť, že minimálna obuv by mohla byť nebezpečná kvôli poraneniam v dôsledku poranení a trenia.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie tenisky topánky obuv členok kĺby nohy

2020-01-09 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia