Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Je za plešatosťou to, čo je okolo nás? Nenápadný vinník, ktorý vás môže pripraviť o vlasy!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nadmerné vypadávanie vlasov, či dokonca plešatosť spôsobuje vrásky na čele nielen mužom, ale aj ženám. Alopécia, ako sa odborne vypadávanie nazýva môže viesť k ťažkým depresiám, dokonca môže byť symptómom vážneho ochorenia.

Podľa nového výskumu za vypadávanie vlasov môže aj znečistené životné prostredie, ako sa uvádza na independent.co.uk! Štúdia s názvom Účinky tuhých znečisťujúcich látok na ľudskú dermálnu papilu, sa zaoberala vplyvom látok označených ako PM na vlasový folikul. Tieto látky tvorí zmes tuhých častíc a malých kvapôčok. Zložené sú z rôznych chemikálií a ľudia ich denne vdychujú. Niektoré vážne ohrozujú zdravie. Spôsobujú ochorenia pľúc, srdca, astmu, aj rakovinu.

Čítajte tiež: Tichí zabijaci v domácnosti: 12 bežných návykov, ktoré pomaly a nenápadne ničia naše telo!

Vlasy ohrozujú škodlivé látky v ovzduší

Škodlivé látky do ovzdušia produkujú výfukové plyny z automobilov, priemyselná výroba, či domáce vykurovanie. Výskum ukázal, že vlasové folikuly vystavené PM časticiach, neboli dostatočne vyživované proteínmi, oslabili sa a došlo k vypadnutiu vlasov. Odborníci preto odporúčajú ľuďom, aby necvičili vonku, obmedzili prechádzky počas dopravných špičiek, pretože malé toxické častice môžu poškodiť chemické procesy v bunkách, ktoré podporujú rast vlasov. Potrebné sú však ďalšie pokusy, pretože štúdia sa uskutočnila na ľudských bunkách v laboratóriu.

Výskum uskutočnilo Centrum pre budúce vedecké výskumy v Kórejskej republike pod vedením Hyuk Chul Kwon. Tím zbieral bunky z ľudskej pokožky hlavy na báze vlasových folikulov, známych ako dermálne papilárne bunky (DP). Sú zodpovedné za rast vlasov a potrebujú proteíny, aby fungovali. Výskumníci ich vystavili rôznym koncentráciám častíc PM. Výsledky ukázali, že hladina beta-katenínu klesla. Ide o proteín, ktorý je zodpovedný za rast vlasov. Štúdia tiež odhalila, že hladiny ďalších troch proteínov - cyklínu D1, cyklínu E a CDK2 sa tiež znížili.

„Výskum ukázal, že škodlivé častice v ovzduší negatívne pôsobia na kožné papilárne bunky folikulov vlasov a tieto potom vypadávajú,“ uviedol Hyuk Chul Kwon.

Časté vystavovanie sa týmto časticiam podľa neho môže viesť k plešatosti. Ako dodal, aby sa tieto  tvrdenia naozaj potvrdili, je potrebné uskutočniť ďalší výskum založený na populácii. 

Je za plešatosťou to,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) znečistenie ovzdušia ročne zabije 4,2 milióna ľudí.

Príčiny vypadávania vlasov

Vypadávanie vlasov je normálne. Odborníci sa zhodujú v názore, že ak vám vypadne za deň 50 až 100 vlasov, je to úplne v poriadku. Neustále vám totiž rastú aj nové. Ak ľudia začnú strácať veľké množstvo vlasov, alebo sa im tvoria plešiny, treba zbystriť pozornosť, môže to byť znak vážneho ochorenia.

Za vypadávaním vlasov sa môže skrývať alopécia. Spúšťačom nadmerného vypadávania môže byť nedostatok zinku a železa v tele. Môže ju spustiť infekčné kvasinkové, bakteriálne ochorenia pokožky hlavy, alebo zlyhanie imunitného systému. Nadmerné vypadávanie vlasov sa spája aj s ochorením štítnej žľazy a jej nízkou alebo vyššou aktivitou. Rastúci vek tiež zhoršuje tento stav. Medzi ďalšie príčiny vypadávania vlasov patrí stres, liečba rakoviny, ako je chemoterapia alebo rádioterapia, strata hmotnosti. V mnohých prípadoch ide našťastie len o dočasný stav a po nasadení správnej liečby, vlasy opäť dorastú.

Viac o téme: OvzdušieVlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9