Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Neskutočné, čo sa môže nachádzať v práčke: Neželaní návštevníci, ktorých nezničia ani lieky!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hlavnou úlohou práčok je vyčistiť oblečenie od špiny a pachu. Niektorí ľudia si tak mylne predstavujú, že ak má čistiacu funkciu, musí byť aj čistá. Nová štúdia naznačuje, že niekedy môžu obsahovať baktérie odolné voči liekom!

Tie môžu spôsobiť isté zdravotné riziko. Vedci vo svojej práci popisujú prípad, kedy v práčke v jednej z nemocníc v Nemecku objavili isté množstvo baktérií rezistentných na lieky. Išlo o prvý nahlásený prípad, kedy sa v práčke našli škodlivé patogény, dokonca v prostredí, ktoré by malo byť sterilné, ako sa uvádza na livescience.com.

Je to veľmi neobvyklý prípad, pretože išlo o práčku určenú pre domácnosť,“ uviedla autorka štúdie Ricarda M. Schmithausen.

Čítajte tiež: Jedzte tieto jedlá 3 týždne a bude po depresii: Potraviny, ktoré vyliečia úzkosť a zlú náladu

Nemocnice totiž bežne používajú špeciálne priemyselné práčky. Perú v nich odev pri vysokých teplotách a za použitia dezinfekčných prostriedkov podľa prísnych hygienických pravidiel.

Práčka nie je sterilizátor

Nález však podľa odborníkov neznamená, že by sa ľudia mali obávať, že ich práčka bude šíriť baktérie.

„Práčka je navrhnutá tak, aby zbavila oblečenie nečistôt a zápachu, ale neslúži ako sterilizátor,“ uviedol Dr. Amesh Adalja, špecialista na infekčné choroby.

Ako dodal, voda v práčke nie je dostatočne horúca, aby zničila všetky baktérie. To však podľa neho nehrá žiadnu rolu, keďže väčšina baktérií na tele a oblečení nie je zdraviu škodlivá.

„Drvivá väčšina baktérií nespôsobuje ľuďom problémy,“ povedal Adalja pre spoločnosti Live Science.

Neskutočné, čo sa môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Patogény na koži dojčiat

V štúdii zverejnenej v časopise Applied and Environmental Microbiology, lekári z nemeckej nemocnice opisujú prípad, kedy u niektorých čerstvo narodených detí bol potvrdený pozitívny nález na baktérie rezistentných na lieky nazývanej Klebsiella oxytoca. Táto baktéria je známa tým, že spôsobuje vážne infekcie. Môže u človeka vyvolať rôzne komplikácie, ako je zápal pľúc, infekciu močových ciest, rôzne zápaly najmä u ľudí s oslabenou imunitou.

Štandardné skríningové postupy odhalili prítomnosť patogénov na koži dojčiat. Novorodenci sa nachádzali na Jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), kvôli predčasnému pôrodu, alebo infekcii. Samotné inkubátory, v ktorých boli deti umiestnené neboli kontaminované a nosičmi nebol ani zdravotnícky personál. Vedci nakoniec našli zdroj patogénov na gumovom tesnení  dverí práčky a na priehradke určenej na prací prášok. Kontaminované boli čiapky a ponožky, ktoré deťom pomáhajú udržiavať teplo v inkubátoroch. Paradoxne i keď sa tele novorodencov našli stopy patogénu, neochoreli.

Na pranie odevov pacientov v nemocniciach nie sú zvyčajne práčky pre domácnosť povolené. V tomto prípade išlo o práčku, ktorá sa nachádzala mimo centrálnej práčovne nemocnice. Keď zdravotnícky personál prestal používať túto práčku, už sa neobjavili žiadne prípady kontaminácie.

Ako zastaviť šírenie baktérií? 

Autori štúdie dospeli k záveru, že práčky v zdravotníckych zariadeniach by sa mali kontrolovať ako možné zdroje kontaminácie. Rovnako dôležité je nezabúdať aj na osobnú hygienu. V domácnostiach alebo v domovoch sociálnych služieb, kde sa nachádzajú starší pacienti, ľudia s oslabeným imunitným systémom, alebo otvorenými ranami sa odporúča prať pri vyšších teplotách alebo s účinnými dezinfekčnými prostriedkami, aby sa predišlo prenosu patogénov.

Viac o téme: PráčkaBaktérieZdravieLieky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9