Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

CHYBA, ktorá v tele môže napáchať nezvratné škody: Toto s umelým sladidlom nikdy nerobte!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Umelé sladidlá nevyhľadávajú len diabetici. Niektorí spotrebitelia ich pred klasickým cukrom uprednostňujú cielene, pretože sú niekoľkonásobne sladšie a majú oveľa nižšiu kalorickú hodnotu. V prípade sukralózy však môže ísť o zbytočné riziko.

Sukralóza je bežne používané potravinárske sladidlo, ktoré sa v zložení výrobku môže ukrývať aj pod označením E955. Vďaka svojej tepelnej stabilite sa používa do pečenia alebo výrobkov s predĺženou trvanlivosťou.

Čítajte viac: Netušené riziko ukryté v umelých sladidlách: Zákerný vedľajší účinok žuvačiek na trávenie!

Podľa spotrebiteľského magazínu dTest.cz môžu byť práve tepelné vlastnosti sukralózy rizikové. Pri jej zahriatí na 120 stupňov Celzia a viac by totiž mohlo dochádzať k tvorbe karcinogénnych zlúčenín.

Čítajte viac: Toxický vplyv diétnej koly: Zmena v črevnej mikroflóre, kvôli ktorej si ju už nekúpite!

Hoci Európsky úrad pre bezpečnosť potravín EFSA škodlivosť sukralózy doposiaľ oficiálne nepotvrdil, odborníci odporúčajú vyhýbať sa potravinám, ktoré ju obsahujú a prešli tepelnou úpravou. Odporúčanie platí aj pre tie potraviny, ktoré boli zhotovené v domácich podmienkach.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: TeplotaRakovinaUmelé sladidloSukralózaTepelná úprava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9