Umelé sladidlá nevyhľadávajú len diabetici. Niektorí spotrebitelia ich pred klasickým cukrom uprednostňujú cielene, pretože sú niekoľkonásobne sladšie a majú oveľa nižšiu kalorickú hodnotu. V prípade sukralózy však môže ísť o zbytočné riziko.
Sukralóza je bežne používané potravinárske sladidlo, ktoré sa v zložení výrobku môže ukrývať aj pod označením E955. Vďaka svojej tepelnej stabilite sa používa do pečenia alebo výrobkov s predĺženou trvanlivosťou.
Čítajte viac: Netušené riziko ukryté v umelých sladidlách: Zákerný vedľajší účinok žuvačiek na trávenie!
Podľa spotrebiteľského magazínu dTest.cz môžu byť práve tepelné vlastnosti sukralózy rizikové. Pri jej zahriatí na 120 stupňov Celzia a viac by totiž mohlo dochádzať k tvorbe karcinogénnych zlúčenín.
Čítajte viac: Toxický vplyv diétnej koly: Zmena v črevnej mikroflóre, kvôli ktorej si ju už nekúpite!
Hoci Európsky úrad pre bezpečnosť potravín EFSA škodlivosť sukralózy doposiaľ oficiálne nepotvrdil, odborníci odporúčajú vyhýbať sa potravinám, ktoré ju obsahujú a prešli tepelnou úpravou. Odporúčanie platí aj pre tie potraviny, ktoré boli zhotovené v domácich podmienkach.