Netušené riziko ukryté v umelých sladidlách: Zákerný vedľajší účinok žuvačiek na trávenie!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-10-11 12:00:00

Hovorí vám niečo názov aspartám, sukralóza či sacharín? Umelé sladidlá nepoznajú len cukrovkári. Nachádzajú sa aj v niektorých doplnkoch výživy či nápojoch a potravinách so zníženým obsahom cukru, napríklad v žuvačkách. Odborníci varujú, že môžu mať negatívny vedľajší účinok, o ktorom sa doposiaľ nevedelo.

Podľa novej štúdie izraelských výskumníkov z Univerzity Ben Gurion ba-Negev a vedcov zo singapurskej Nanyangskej technologickej univerzity zverejnenej v odbornom magazíne Molecules môžu syntetické náhrady cukru likvidovať zdraviu prospešné črevné baktérie žijúce v tráviacom trakte.

Čítajte viac: Veľký test kofeínových limonád: Z výsledkov sa vám zakrúti hlava aj žalúdok!

Umelými sladidlami s relatívne toxickým účinkom na črevné baktérie sú podľa vedcov aspartám, sukralóza, sacharín, neotám, advantám a acesulfám K. Na ich toxické pôsobenie stačilo, aby boli baktérie vystavené umelým sladidlám v koncentrácii 1 mg/ml.

Dôkaz sa vedcom podarilo získať pomocou bioluminiscenčných baktérií E. coli, ktoré svetielkujú, keď prídu do kontaktu s toxickými látkami. Podľa výskumníkov objav naznačuje, že konzumácia umelých sladidiel má nežiaduci vplyv na črevnú mikroflóru, čo môže vyústiť do ďalších zdravotných komplikácií.

Veľkým nedostatkom umelých sladidiel je aj to, že môžu kontaminovať životné prostredie – stopy po nich sa môžu nachádzať v povrchových vodách aj zdrojoch pitnej vody. Odborníci tiež viackrát varovali, že častá konzumácia umelých sladidiel môže v konečnom dôsledku prispievať k nárastu hmotnosti, vzniku inzulínovej rezistencie a obezity.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
žuvačky umelé sladidlá mikroflóra črevné baktérie

2018-10-11 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia