Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stévia ako nebezpečné sladidlo? Na toto si treba dávať pozor pri jej kúpe!

Stévia by mohla byť liekom proti zákernej chorobe! Zobraziť galériu (2)
Stévia by mohla byť liekom proti zákernej chorobe! (Zdroj: gettyimages.com)

Milujú ju tí, ktorí si musia strážiť líniu, no nedajú na ňu dopustiť ani diabetici. Jesť sladkú prírodu - stéviu je zdravším a hlavne rozumnejším únikom z neodolateľnej chuti na sladké. Ťažko tomu uveriť, no aj sladšia a zdravšia náhrada cukru má svoje "muchy"...

Stévia cukrová je liečivá bylinka, ktorá pochádza zo severovýchodného Paraguaja. Jej účinky poznali domorodci, ktorý začali listy používať na sladenie nápojov. Toto prírodné sladidlo je až 300-krát sladšie než cukor. Je skvelou náhradou umelých sladidiel a hlavne rafinovaného bieleho cukru, ktorý sa považuje za jed. 

Čítajte tiež: Môže konzumácia čučoriedok zmeniť zdravotný stav? Takto pôsobia na životne dôležitý orgán!

Tí, ktorí bojujú s obezitou či nadváhou, sa nemusia vzdať sladkej chuti vďaka stévii. Stačí použiť sušené lístky, ktoré majú najsladšiu chuť! Jej benefity však týmto ani zďaleka nekončia! Pomáha hojeniu rán, má antibakteriálne účinky a zmierňuje migrénu. Plusov je viac než dosť. Zdá sa, že tu máme superpotravinu.. Alebo je len prehnane ospevovaná?

Chuti cukru sa nevyrovná

Ruku na srdce. Napriek tomu, že si všetci uvedomujú, ako je biely cukor škodlivý, má niečo do seba. Stačí raz skúsiť, a už ho budete chcieť neustále! Aj preto sú mnohí naň závislí a nevedia si bez neho predstaviť čo i len jeden deň. Aj keď stojí za to vymeniť biely cukor za zdravšiu stéviu, treba rátať s tým, že chuti cukru sa celkom nevyrovná a nemôže mu úplne konkurovať... Predsa len, jej obsah je čisto prírodný, pričom chuť sa rozvinie až po prehltnutí lístka. No treba to skúsiť a posúdite sami!

Tí, ktorí už stéviu skúšali vedia, že jej chuť cukor prehluší. Aj keď je dobrá na prisladenie čaju či vody, ktorá je vďaka tomu len akoby veľmi jemne prisladená cukrom, fľašu marhúľ pri zaváraní kompótom len ťažko osladí. V tomto prípade možno považovať klasický cukor za nenahraditeľný.. Zrátané a podčiarknuté, nečakajte, že stévia je sladký zázrak.

Za skutočnú náhradu cukru by sme stéviu mohli považovať len vo forme výťažku spolu s umelými sladidlami. V tomto prípade však už môže viac uškodiť ako pomôcť...

Nebezpečná?!

Podľa FDA by nemal denný limit stévie prokročiť 4 miligramy na kilogram telesnej hmotnosti, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Znamená to, že nadmerné množstvo stécvie nám môže uškodiť? U niektorých ľudí môže stévia vraj spôsobiť nevoľnosť, nadúvanie a plynatosť, aj keď to zatiaľ žiaden výskum nepotvrdil. Robili sa experimenty so zvieratami, ktoré konzumovali stéviu, pričom výsledky nedopadli práve najlepšie... No otázne je, ako pôsobí na človeka... Všeobecne sa však konzumácia stévie považuje za bezpečnú.  

Stevia cukrová je zdravým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V roku 1985 sa v USA objavila štúdia, ktorá údajne účelovo označila stéviu za nebezpečnú, preto ju úradníci zakázali. Veď predsa aj lieky na liečbu obezity sú výnosný biznis?! Neskôr bola bylinka očistená od podozrení, no napriek tomu v niektorých krajinách stále nedostala zelenú...

Čo sledovať pri jej kúpe?

Stéviu dnes môžete kúpiť v prášku, v tekutej forme či dokonca v tabletkách. Trh ponúka široký výber produktov. Realita je taká, že nie všetky produkty, ponúkané v obchodoch či na internete, obsahujú len stéviu. Nájdete v nich množstvo škodlivých látok, ktoré negujú prínosy liečivej rastliny.

Pozrite sa, na čo si treba dávať pozor pri kúpe stévie:

Organická - Kúpte si stéviu, ktorá označená ako "organická".

Erytritol - Ide o samostatné sladidlo pridané do niektorých produktov so stéviou, aby boli chutnejšie a mali lepšiu konzistenciu. Avšak,  často pochádza z geneticky modifikovaných zdrojov a nie je dobre tolerovaná u niektorých ľudí. Ak chcete čistý extrakt z listov, radšej sa jej vyhnite!

Takzvaná "Prírodná aróma" - Od výrobkov s prírodnou arómou radšej ruky preč! Človek netuší, čo sa za týmto slovným spojením ukrýva.. Môže to byť čokoľvek.. 

Dextróza - Ďalšie samostatné sladidlo, ktoré sa často nachádza v produktoch s extraktom z listov stévie cukrovej.  Ak chcete čistý produkt, siahnite po inom!

Deriváty z Agáve - Pozorne čítajte etikety na organických výrobkoch, na ktorých sa môže nachádzať aj táto zložka. Produkt robia síce chutnejší, ale môžu mať vplyv na hladiny cukru v krvi, čo však čistá forma nemá..

Vyberte si radšej 100 % stéviu bez pridaných zložiek alebo dajte prednosť vlastnej, vypestovanej stévie! Tak máte zaručené, že máte doma čistý produkt, ktorý vám trochu prisladí život bez toho, aby vás zaťažil..

Viac o téme: PotravinyCukorSladidloStévia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9