Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nepodceňujte silu slnka, ktorá vám vyrazí dych: Vylieči tieto choroby!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

O slnku sa väčšinou hovorí ako o našom nepriateľovi. Ale vedeli ste o tom, že je i dobrým lekárom? Poradí si s mnohými zdravotnými problémami a dokonca aj s takými, s ktorými si nevieme rady!

Kam nechodí slnko, tam nechodí lekár. Známe príslovie, na ktorom je niečo pravdy! V súčasnosti sa stále viac ľudí slnku vyhýba, radšej sú v tieni, zakrývajú svoje časti tela odevom a pestujú si svoju bledú pokožku. Niet sa čomu čudovať, keď zo všetkých strán počúvame varovania odborníkov pred škodlivým pôsobením slnečných lúčov. Tieto upozornenia však úplne zatieňujú pozitívne účinky pôsobenia slnka. Pritom je liečivým pomocníkom! Môže za to hlavne vitamín D, ktorý je najväčším prínosom slnečného žiarenia. 

Čítajte tiež: Zachránia brusnice ľudstvo pred pohromou? Úžasná sila ovocia v boji proti infekciám!

Kožné ochorenia

Slnko má blahodarné  účinky na pokožku. Zrejme ste to už pocítili na vlastnej koži. Dokáže ju zbaviť plesní a infekcií, zlepšuje hojenie rán a vredov. Jednoducho urýchľuje hojivé procesy celého organizmu. Slnečným lúčom sa potešia hlavne majitelia mastnej pokožky. Slnečné žiarenie pokožku i vyrážky vysuší. Dodá jej krásny zamatový vzhľad, navyše, opálená pokožka akné dočasne zakryje. Slnko priaznivo pôsobí aj na psoriázu. Dokáže zastaviť aj niektoré alergické prejavy a ekzémy. Stačí, ak svoju pokožku aspoň na štvrťhodinku vystavíte slnečným lúčom.

Zmierňuje depresie

Čudovali by ste sa, čo s vami spraví jeden slnečný deň v prírode! Slnečné žiarenie zvyšuje tvorbu serotonínu a melatonínu, čo sú látky zodpovedné za pocit dobrej nálady aj mieru únavy. Budete lepšie spať a viac sa usmievať.

Astma

Nová nádej na vyliečenie astmatikov! Tím vedcov zistil, že ich môže vyliečiť vitamín D zo slnka. Čas astmatikov strávený opaľovaním im môže pomôcť pri liečbe ochorenia. Pacienti s astmou majú vyššie hladiny chemickej látky interleukín-17. Zistilo sa, že steroidy neznížili produkciu chemickej látky v bunkách pacientov s astmou. Naopak, vitamín D ju v bunkách sledovaných pacientov znížil! Vitamín by teda mohol byť účinným liekom pre pacientov, ktorým lieky nezaberajú, ale aj tých, ktorí sa obávajú z možných vedľajších účinkov steroidov. 

Nepodceňujte silu slnka, ktorá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zdravé zuby a kosti

Vitamín D zlepšuje prijímanie vápnika a fosforu zo stravy. Tie podporujú stavbu zubov a dokonca aj kostí. Krehké kosti súvisia s nedostatkom slnečného žiarenia, o čom už vedia ľudia odpradávna. Zistilo sa, že hustota kostí mužov i žien je najnižšia práve v zime, kedy je intenzita slnečného žiarenia malá. 

Je dokázané, že tí, ktorí žijú v oblastiach s vysokým podielom slnečného žiarenia, majú o dve tretiny menej skazených zubov ako ostatní z iných oblastí.

Posilňuje imunitný systém

Vitamín D zo slnka sa považuje za silnú zbraň imunitného systému v boji proti vírusovým infekciám, ako sú nádcha a chrípka. Tento vitamín má kľúčovú úlohu  v podpore tzv. vrodenej imunity proti vírusom a mikróbom. Vakcíny a vakcinácia zase pôsobia iným mechanizmom vytvárania tzv. získanej (adaptívnej) imunity po kontakte s antigénmi baktérií a vírusov. Slnečné žiarenie je nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Slnko je jednoducho nenahraditeľné pre zdravý život!

Ďalšie účinky slnka

  • Prevencia proti rakovine.
  • Zdravé srdce.
  • Prevencia proti cukrovke 1. typu.
  • Chráni pred roztrúsenou sklerózou atď.

Nie vždy má slnko priateľskú tvár. Aj keď sa mu netreba vyhýbať, príliš to preháňať so slnečnými lúčmi (pobyt na slnku medzi 11:00-15:00 niekoľko hodín) nie je práve najlepšie. Vtedy totiž môže skôr uškodiť.

Viac o téme: SlnkoZdravieChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9