Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Neberte chrápanie na ľahkú váhu: PRÍZNAK, ktorý sa môže skončiť aj smrťou!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Chrápanie je nepríjemným nočným zážitkom pre všetkých tých, ktorí ho musia od svojho spiaceho partnera znášať. Tí tolerantnejší chrápajúcu osobu jemne upozornia či prevrátia na bok, ale niekedy je chrapot taký hlučný, že to druhú osobu odoženie do vedľajšej izby. Málo ľudí však vie, že chrápanie, ktoré je niekedy nesprávne považované za prejav hlbokého spánku, môže v prípade neliečenia spôsobovať vážne zdravotné komplikácie, v krajnom prípade vedúce až k úmrtiu.

 

Častejšie chrápu muži

Chrápanie sa vyskytuje približne u 5 – 10 percent dospelej populácie, častejšie u mužov ako u žien. Najviac ním trpia ľudia, ktorí sú obézni. Hoci nie vždy samotné chrápanie predstavuje život ohrozujúci stav, varovné signály je lepšie nepodceňovať.

Čítajte viac: Budí vás v noci nutkanie na záchod? Podľa odborníkov to môže byť zlé znamenie

Jedným z nebezpečných príznakov je tzv. spánkové apnoe, teda zastavenie prietoku vzduchu pri nose alebo pri ústach najmenej na 10 sekúnd. „Zjednodušene povedané, je to ten moment, kedy spiaci počas chrápania urobí prestávku v nádychoch a nastane niekoľkosekundové ticho, pričom následne chrapot vyvrcholí akýmsi výbuchom sprevádzaným hlasným zachrapčaním,“ uvádza Branislav Drugda, lekár zo Spánkového laboratória v Bratislave.

Čo je to spánkové apnoe?

Spánkové apnoe je porucha spánku, ktorá je charakterizovaná opakovaným prerušením dýchania v rámci spánkového cyklu. Tieto prerušenia sú spôsobené uvoľnením mäkkého tkaniva v dýchacích cestách, ktoré zabraňuje vstupu kyslíka do pľúc. Výsledkom je, že vzduch sa nemôže dostať do pľúc, hladina oxidu uhličitého v krvi sa zvyšuje a spánok sa naruší. U ľudí trpiacich spánkovým apnoe dochádza ku kolapsu dýchacích ciest.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Príznaky spánkovej poruchy dýchania

Neliečené spánková porucha dýchania súvisí s množstvom zdravotných rizík. Jednak je to krátkodobá záťaž najmä na srdce a cievy a zastavenie prísunu kyslíka do organizmu, predovšetkým sú to však dlhodobé komplikácie, ktoré zhoršujú kvalitu života postihnutej osoby. U pacientov s neliečenou formou spánkového apnoe je až trikrát vyššie riziko mŕtvice. „Ide však aj o psychické a sociálne následky, kedy bol v súvislosti so spánkovými poruchami spozorovaný napríklad pokles duševnej výkonnosti, pokles libida, impotencia, zábudlivosť, zhoršenie sústredenosti či pamäte,“ dodáva odborník zo Spánkového laboratória v Bratislave. Niektoré výskumy dokonca potvrdzujú priamu súvislosť neliečeného spánkového apnoe so vznikom dopravných nehôd zapríčinených mikrospánkom vodiča. Preto v prípade, že u partnera spozorujete nasledovné príznaky, bude najlepšie, keď sa obrátite na spánkového špecialistu:

Nočné príznaky

  • vytrvalé hlasné chrápanie
  • zreteľné prestávky v dýchaní
  • pocit dusenia sa alebo lapanie po dychu
  • časté návštevy toalety
  • nepokojný spánok

Denné príznaky

  • ranné bolesti hlavy
  • nadmerná denná únava a ospalosť
  • zlá koncentrácia
  • podráždenosť
  • depresie

 

Najlepšia je včasná diagnostika

Ak existuje obava, že trpíte spánkovým apnoe, je vhodné navštíviť špecialistu a absolvovať skríningovú diagnostiku. Jej podstatou je monitorovanie pacienta počas spánku výhradne v domácom prostredí, pričom sa monitorujú saturácie kyslíka v krvi a pulzová frekvencia, ktorá je snímaná z prsta ruky prostredníctvom pulzoxymetra. Pacientovi sa pulzoxymeter zapožičia na nočné monitorovanie domov. Následne záznam vyhodnotí lekár. Ak vyšetrenie potvrdí prestávky v dýchaní, je u pacienta indikované komplexné polysomnografické vyšetrenie. Ak záznam nepotvrdí prestávky v dýchaní, lekár navrhne ďalší spôsob diagnostiky a liečby u špecialistov (ORL, kardiologická ambulancia a iné). 

Viac o téme: ChrápanieSpánkové apnoeSpánková porucha dýchania
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9