Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nový prieskum priniesol prekvapenie: Najlepšia spánková poloha je iná, než radia odborníci!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Poloha, v ktorej spíte, o vás môže prezrádzať množstvo informácií – nielen to, či si v noci dobre oddýchnete. Vypovedá vraj aj o vašich koníčkoch, nerestiach či druhu vykonávanej práce. Navyše, nový prieskum spochybňuje dlhoročné rady odborníkov na spánok.

 

Ukazuje sa, že tí, ktorí majú vysokoškolský titul, spia s najväčšou pravdepodobnosťou každú noc na ľavom boku. Dospelí, ktorí sa najčastejšie uložia každú noc na pravý bok, s vyššou pravdepodobnosťou často pijú kávu. Vyplýva to z nového prieskumu, o ktorom informoval spravodajský server Daily Mail. Do prieskumu bolo zapojených 5-tisíc ľudí.

Čítajte viac: Skvelý spánok a sexuálny život vám zabezpečí banálna vec: Ponožky ako záchrana

Obľubujete spánok na bruchu? Podľa štatistického prieskumu zrejme holdujete alkoholu. Problém nájsť si vhodnú spánkovú pozíciu údajne majú zamestnanci verejných služieb. Preto skúšajú celý rad rôznych polôh, kým sa im podarí zaspať.

Najlepšia spánková poloha podľa ľudí

Prieskum bol uskutočnený na základe požiadavky spoločnosti Sealy, ktorá sa zaoberá výrobou matracov. Z prieskumu tiež vyplýva, že niektoré spánkové polohy môžu ovplyvniť kvalitu spánku. Najviac oddýchnutí a svieži sa vraj cítia tí, ktorí spia v polohe „morskej hviezdice“, čiže na chrbte s nohami od seba a rukami okolo hlavy. Toto zistenie však nekorešponduje s tým, čo už desaťročia odporúčajú odborníci, teda spať na boku (na ľavom alebo pravom). Odborníci tvrdia, že spánok na boku napodobňuje tzv. fetálnu pozíciu, čiže uloženie plodu v tele matky a uľahčuje dýchanie. Dýchacie cesty sú priechodnejšie a človek sa rýchlejšie dostane do hlbokej spánkovej fázy, v ktorej sa počas noci ľahšie zregeneruje.

Spánok na chrbte odporúčajú aj vedci, pretože sa pri ňom telo dokonale uvoľní. Táto poloha je údajne pohodlnejšia a navodzuje príjemnejšie prebúdzanie. Pozícia však nie je vhodná pre ľudí so syndrómom spánkového apnoe a tých, ktorých trápi chrápanie, pretože môže zintenzívňovať pociťované problémy.

Najčastejšie spánkové polohy. Ktorá z nich je tá vaša?
Zobraziť galériu (2)
Najčastejšie spánkové polohy. Ktorá z nich je tá vaša?  (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: SpánokSpánková poloha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9