Častý problém, s ktorým mnohí zápasia v noci: Ak vás toto zobúdza, je zle!

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-25 18:00:00

Budíte sa takmer každú noc, lebo potrebujete na záchod? Tlak na mechúr je taký silný, že neviete zaspať a donúti vás postaviť sa a ísť na záchod? Nočné močenie u dospelých sa nazýva noktúra a ide o stav, keď je človek nútený vstať aj niekoľkokrát za noc, aby sa šiel vymočiť. O niečo častejšie sa vyskytuje u žien ako u mužov.

Prvá otázka, ktorú sa vás lekár opýta, či vás zobudila potreba ísť na záchod, alebo ste vstali a zistili ste, že musíte na záchod. Možno budete prekvapení, ale je v tom rozdiel. Keď spíte, zvýšenie prietoku krvi do obličiek môže urýchliť produkciu moču. Takže, ak sa zobudíte na chrápanie svojej polovičky, alebo trpíte na nespavosť, a potom zistíte, že potrebujete na záchod, je to v poriadku. Ale ak vás plný mechúr prinúti zobudiť sa, neignorujte to. Môžu byť za tým tieto problémy, ako sa uvádza na prevention.com.

Čítajte tiež: Kôstka z avokáda nepatrí do koša: Hriech, ktorým sa pripravujete o veľa!

Pijete príliš veľa vody pred spaním

Pitný režim treba dodržiavať. Niektorí ľudia si však neuvedomujú, že keď vypijú veľa vody pred spaním, ovplyvní to ich kvalitu spánku. Lekári preto radia, aby ste pili maximálne dve hodiny pred spaním a navštívili toaletu pred uložením sa do postele. Ak sa i napriek týmto pokynom budete budiť, pretože vás tlačí mechúr, je najvyšší čas navštíviť odborníka.

Alkohol a kofeín vo večerných hodinách

Alkohol, tak ako aj kofeín, môžu zvýšiť produkciu moču. Doprajete si večer zopár pohárikov vína? Koledujete si o nočné vstávanie. Ak sa tomu chcete vyhnúť, kávu, alebo čaj pite maximálne do šiestej večer a alkohol prestaňte piť aspoň tri hodiny pred spaním.

Máte nízky obsah antidiuretického hormónu

Stárnutím strácame antidiuretický hormón. Tento hormón pomáha obličkám regulovať hladinu tekutín. Čím menej ho máte, tým viac cítite potrebu ísť na záchod. Prirodzená strata hormónov sa zvyčajne začína okolo štyridsiatky, ale často to býva až okolo šesťdesiatky.

Trápi vás infekcia

Za častým nočným močením môže byť aj infekcia močových ciest. Sprevádzať ju môže svrbenie, pálenie a celkový diskomfort. Tieto nepríjemnosti zvyknú potrápiť nielen v noci, ale aj počas dňa. Čo najskôr navštívte špecialistu, ktorý vám nasadí správnu liečbu.

Opuchnuté nohy

Ak vám často opúchajú nohy, znamená to, že zadržiavate tekutiny v dolných končatinách. Keď si ľahnete, nahromadená tekutina zvýši produkciu moču a vy bežíte na záchod. Pomôže, ak si nohy vyložíte na pár hodín pred tým, než pôjdete spať.

Máte problém s cukrovkou, alebo prediabetes

Keď máte cukrovku alebo prediabetes, vaše telo môže zvýšiť produkciu moču, aby odstránilo prebytok cukru v krvi. Tieto problémy sa však neprejavia len v noci, ale aj počas dňa. Ak pijete veľa vody a napriek tomu neviete uhasiť smäd, navštívte svojho lekára. Je pravdepodobné, že vás ohrozuje cukrovka.

Ohrozujú vás pohlavné choroby

Niektoré pohlavne prenosné choroby ako kvapavka, či chlamýdie môžu spôsobiť časté močenie spojené s pálením. Či už pôjde o infekciu močových ciest, alebo pohlavnú chorobu, je veľmi dôležité, aby ste navštívili lekára čo najskôr.

Vaša maternica alebo vaječníky sú zväčšené

Široké spektrum ochorení, vrátane maternicových polypov, ovariálnych cýst alebo rakovina maternice a vaječníkov, môže spôsobiť zväčšenie týchto orgánov. Ak sú nadmerné, môžu tlačiť na močový mechúr. Čo najskôr vyhľadajte svojho gynekológa.

Prolaps mechúra

Pribúdajúci vek alebo časté vaginálne infekcie môžu panvové dno oslabiť a ženský močový mechúr tak mierne poklesne. Ide o takzvaný prolaps močového mechúra. Ak k tomu dôjde, môžete mať pocit, že potrebujete na záchod, no len si cvrknete. Lekári odporúčajú ženám, ktoré trápi tento problém, robiť pravidelne Kegelove cviky.

Máte problémy s prostatou

Zväčšená prostata môže zovrieť močovú rúru, čo mužom sťaží úplné vyprázdnenie mechúra, takže majú potrebu chodiť na záchod každú chvíľu. Problémy súvisiace s prostatou zvyčajne nemajú nič spoločné s rakovinou. Ak vás trápi jej zväčšenie, navštívte lekára. Existujú liečebné alebo chirurgické zákroky, ktoré vám pomôžu.

Fotogaléria


Tagy:
záchod zdravie spánok močenie

2019-03-25 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia