Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Najväčší mýtus, ktorým sme boli kŕmení dlhé roky: Čo hrozí po prehltnutí žuvačky!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odmalička nám vštepovali do hlavy, aby sme neprehĺtali žuvačku, lebo je to škodlivé a môže ostať v našom tele sedem rokov. Odborník na výživu vyšiel s pravdou von a objasnil, či sa máme naďalej držať tohto tvrdenia alebo ide o veľký nezmysel!

Starodávny ako ľudstvo samo! Tak by sa dal prirovnať mýtus o prehltnutí žuvačky. Roky sme mali pred tým rešpekt a žuvačku sme radšej zahodili do koša. Bol to len zbytočný strach? 

Čítajte tiež: Mužská pýcha v ohrození: Môže za to jedna z najbežnejších vecí, ktorú používame v kuchyni!

Čo sa stane? 

Ľudské telo je jeden veľký zázrak. Za menej než 60 sekúnd môže vyprodukovať milióny krviniek. To však nie je všetko, čo dokáže. Na druhej strane, niekedy sú však jeho schopnosti precenené. Jedným z príkladov je mýtus, že žuvačka môže ostať v našom tele sedem rokov! Odborník na výživu má k tomu jednoznačné stanovisko.

"Je to vedecky pravdivé ako prehltnutie melónových semien, ktoré vám spôsobia, že vo vašom žalúdku vyrastie melón," objesnil Caleb Backe, odborník na zdravie a wellness. 

Ide o klamstvo, ktoré sa dlhé roky šírilo medzi ľuďmi! Čo sa teda stane, ak žuvačku prehltneme? Hoci nie je pravda, že v našom tele ostane sedem rokov, na druhej strane je fakt, že syntetická časť žuvačky nie je stráviteľná. To však neznamená, v ľudskom tele ostanú niekoľko rokov – žuvačka zriedka ostáva v tele viac ako jeden týždeň. Dôvodom je fakt, že žalúdok pravidelne vyprázdňuje svoj obsah do tenkého čreva, takže ak prehltnete žuvačku, potom sa presunie do hrubého čreva a nakoniec prejde do stolice, ako uviedla The Ohio State University.

Najväčší mýtus, ktorým sme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Je tu riziko

Niektoré zložky v žuvačke, ako sú sladidlá, sú normálne strávené, ako píše Fabian Ortega pre yalescientific.org. Avšak, predsa len existuje riziko!

"Opakované prehĺtanie žuvačiek môže viesť k tzv. bezoáru, čo je malá hmota nestráviteľného materiálu, ktorá môže potenciálne viesť k obštrukcii čriev," hovorí Edwin McDonald, gastroenterológ a asociovaný riaditeľ výživy dospelých na University of Chicago. 

Ak raz za čas prehltnete žuvačku, nič vážne sa nestane. Najideálnejšie je však úplne sa tomu vyhnúť. 

"Bolo by rozumné vyhnúť sa tomuto zvyku," píše Ortega. "Aby sa zabránilo potenciálne lepkavým situáciám, je dobré žuvačku jednoducho vypľuť."

Viac o téme: ZdravieŽuvačkaŽalúdok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9