Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tento zlozvyk sa spája s podpriemerným intelektom: Znak nízkeho IQ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Množstvo ľudí holduje tejto neresti a ani len netušia, čo sa za tým skrýva! Z najnovšieho zistenia vedcov zrejme len budú krútiť hlavami. Odborníci totiž odhalili spojitosť fajčenia a inteligencie. Pozrite sa, ako je to možné!

Čím viac, tým horšie

Fajčenie je jedným z najrozšírenejších zlozvykov. Niekto vyfajčí celú škatuľku cigariet denne, iný si vystačí s menším počtom cigariet a ďalší si zapáli len príležitostne, keď je vo víre nočnej zábavy. Výskum publikovaný v časopise Addiction tvrdí, že táto neresť je jednou zo znakov podpriemerného IQ!

Čítajte tiež: Nezvaľujte to na gény: Pravda o priberaní, ktorá mnohým otvorí oči!

Ako dodali vedci zo spomínaného výskumu, hodnota priemerného IQ u mladých mužov, ktorí nefajčia, je 101. Priemer populácie je pritom 100. Výskum však ukázal, že IQ tých, ktorí holdujú tomuto zlozvyku, bolo o 7 bodov nižšie, dosahovali hodnotu 94. Avšak, čím viac cigariet vyfajčili, tým horšie! Ak si zapálili cigarety z viac než jedného balíku denne, podľa výskumu mali IQ okolo 90. 

Nesúvisí to s detstvom, ani so vzdelaním

Štúdie sa zúčastnilo viac ako 20 000 mužov pred a po skončení ich pôsobenia v izraelskej armáde. Zistilo sa, že 28% fajčilo jednu alebo viac cigariet denne, pričom 68% si nikdy nezapálilo cigaretu. Zvyšok boli bývalí fajčiari. 

Podľa profesora Marka Weisera, prvého autora štúdie, bolo doteraz známe, že fajčiari sú pravdepodobne ľudia, ktorí vyrastali v zlých štvrtiach alebo boli málo vzdelaní. Zrejme to nie je pravda. 

„Keďže naša štúdia zahŕňala ľudí s rôznym sociálno-ekonomickým pozadím, dokázali sme vylúčiť socioekonomiku ako hlavný faktor,“ priznal sa odborník. 

Tento zlozvyk sa spája
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zle sa rozhodujú

Ako sa dá vysvetliť fakt, že fajčiari sú podpriemerne inteligentní? Profesor má v tom jasno. Tí, ktorí sú na dolnom konci priemerného IQ majú údajne tendenciu prejavovať horšie celkové rozhodovacie schopnosti, čo sa týka ich zdravia. 

„Žiakov s nižšou inteligenciou možno považovať za rizikových k nadobudnutiu tohto zlozvyku. Mali by mať špeciálne vzdelávanie a terapiu na prevenciou v začatí zlozvyku alebo na jeho ukončení po tom, čo s ním začali,“ povedal Weiser. 

Nielen fajčenie sa spája s nízkym IQ. Taktiež aj užívanie omamných látok a obezita súvisia s podpriemernou inteligenciou. Táto štúdia drží v rukách triumf v podobe dôkazov o spojení závislosti a podpriemerného IQ a môže pomôcť rodičom a zdravotníckym pracovníkom, aby pomohli rizikovým mladým ľuďom robiť lepšie rozhodnutia. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9