Môže dátum narodenia rozhodnúť o našom zdraví? Šokujúca sila ročného obdobia na zdravotný stav!

Zdroj: gettyimages.com
2018-11-05 13:00:00

Ste jarné dieťa? Alebo ste sa narodili v jesenných mesiacoch? Podľa jednej rozsiahlej štúdie závisí od ročného obdobia, kedy sme sa narodili, s akými chorobami budeme neskôr bojovať a aký bude náš celkový zdravotný stav. Neveríte? Pozrite sa na to!

Astrológia hovorí o tom, akí sme ľudia, o našich vzťahoch a tiež o zdravotných problémoch, na ktoré sme najviac náchylní. Ruku na srdce. Koľkí z vás si prečítali horoskop, aby sa dozvedeli, čo ich čaká a popr. čomu sa treba vyvarovať po zdravotnej stránke?

Čítajte tiež: Jedlá z čínskych bistier nie sú až také zlé: Pozitívny vplyv kontroverznej látky na mozog!

Tentokrát prichádza nová štúdia, ktorá tvrdí, že dátum narodenia je rozhodujúci. Ročné obdobie má zrejme vplyv na to, či budeme viac či menej náchylný k rôznym ochoreniam. Ako sa píše v talianskom denníku Corriere della Sera, tí najzdravší majú narodeniny v máji!

Žiadna astrológia!

Podľa jedného z autorov štúdie Nicholasa Tatonettiho tomu spočiatku nikto neveril. Každý sa len smial a bol skeptický. Vedci z Kolumbijskej univerzity v New Yorku však skutočne prišli na to, že súvislosť medzi mesiacom, v ktorom sa človek narodil a sklonom k celej sérii ochorení existuje. Pozor, nejde však o astrológiu!

„Ročné obdobie so  sebou prináša rozmanité faktory týkajúce sa životného prostredia, ktoré pôsobia v čase narodenia. Zatiaľ sa len učíme viac spoznávať veľkú úlohu, ktorú hrá životné prostredie a vzájomné pôsobenie génov tohto prostredia na náš vývoj. Toto by mohol byť spôsob, ako začať skúmať účinky životného prostredia na našu genetiku,“ dodal odborník.

Ktorí ľudia najviac podliehajú ochoreniam?

Výsledky štúdie ukázali, že najlepšie sú na tom ľudia, ktorí sa narodili od mája do augusta. Je u nich najnižšia pravdepodobnosť, že by podľahli ochoreniam. Menej šťastní a s tendenciou podliehať zdravotným problémom sú tí, ktorí sa narodili v októbri. Títo ľudia dokonca majú zvýšenú tendenciu k duševným poruchám. Nevedia sa sústrediť a môžu trpieť hyperaktivitou. Pozor by si mali dávať aj marcové deti, ktoré majú väčšie riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Ak ste sa narodili v decembri, dýchacie problémy sú u vás viac než pravdepodobné.

Životné prostredie má na nás veľký vplyv. Zmena stravovania, každoročné séria infekčných ochorení, pôsobenie rôznych typov alergénov v rozličných ročných obdobiach. To všetko môže ovplyvniť vývoj človeka. Niektoré štúdie dokonca preukázali, že obdobie, kedy je málo slnka, pomáhajú regulovať rast očnej buľvy. Preto je u detí, ktoré sa narodili v zimných mesiacoch menšia pravdepodobnosť, že budú mať neskôr problémy so zrakom že budú nosiť okuliare.

Zistili to už predošlé výskumy

Kolumbijská univerzita však nie je jedinou, ktorá zistila súvislosť medzi ročným obdobím, kedy sa človek narodil a jeho zdravotným stavom. Už koncom 90. rokov minulého storočia sa objavili prvé informácie, že osoby narodené na jeseň majú tendenciu žiť dlhšie. Túto teóriu podporilo množstvo výskumov. Ďalší vedec Sreeram Ramagopalan z Oxfordskej univerzity analyzoval lekárske záznamy o 60-tisíc pacientoch v Anglicku. Zistil, že deti, narodené v zime a na jar majú vyššie riziko výskytu schizofrénie, depresie a bipolárnej poruchy. 

Fotogaléria

2018-11-05 13:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia