Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na dovolenke v Grécku dostala chuť na kurča: Jediné sústo stálo Nataliu (†37) život

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Mala to byť klasická dovolenka v Grécku, ktorú Britka Natalie Rawnsleyová trávila so svojím manželom a dvomi deťmi na ostrove Korfu. Keď ochutnávala sústo z nevábne vyzerajúceho jedla, ktoré si objednala v hotelovej reštaurácii, ešte netušila, čo bude nasledovať.

 

Kurča, z ktorého matka dvoch detí ochutnala, bolo nedovarené. Podľa manželovho svedectva si Natalia ako jediná z rodiny objednala šalát s kuracím mäsom, krevetami a zeleninou. Keď rozkrojila mäso, boli v ňom krvavé škvrny. Zdalo sa, že nebolo dobre tepelne upravené, a tak vstala od stola a onedlho sa k nemu vrátila s novými kúskami kuracieho mäsa. Ako jej manžel dodal podľa Hertfordshiremercury.co.uk, aj z neho skonzumovala len zopár kúskov.

Čítajte viac: TEST kuracieho mäsa zo supermarketov prekvapil: Vyvrátil najbežnejší spotrebiteľský mýtus

Už v ten večer sa manželka sťažovala, že sa cíti byť chorá a o tretej ráno začala vracať. Keď na druhý deň Nataliu navštívil lekár, diagnostikoval jej gastroenteritídu. Nataliin stav sa však naďalej zhoršoval a manžela žiadala, aby k nej znova zavolal lekára. Ďalší lekár Nataliu poslal do nemocnice – jej zdravotný stav začínal byť vážny.

„Cítila bolesť v nohách a jej telo bolo posiate červenými fľakmi,“ opísal manžel desivý pohľad na svoju ženu, ktorej telo zachvátila akútna otrava jedlom. Nataliin stav sa v nemocnici rýchlo zhoršoval a s hrôzou sledoval, ako jej slabne srdcová frekvencia. V tej chvíli zakričal o pomoc a lekári rodinu poslali preč z miestnosti. Nasledovali dlhé minúty boja o záchranu ženinho života, ktorý však napriek snahe zdravotného personálu vyhasol.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Nebezpečná baktéria

Ako sa rodina po smrti Natalie dozvedela, jedlom sa môže otráviť ktokoľvek, ale závažnosť prejavov môže ovplyvniť aj genetická predispozícia, ako to bolo aj v prípade matky dvoch detí, ktorá sa pravdepodobne nakazila nebezpečnou baktériou E. coli z infikovaného nedostatočne tepelne upraveného kuracieho mäsa. Infekcia, ktorej sa imunitný systém matky neubránil, viedla k rozsiahlemu zápalu. Ten vyústil až do zlyhania životne dôležitých orgánov.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR môžu patogénne kmene baktérie Escherichia coli vyvolávať predovšetkým infekčné hnačkové ochorenia, niekedy aj s ťažkým priebehom. Zdrojom infekcie najčastejšie býva mäso, ktoré neraz pochádza z rýchleho občerstvenia. Človek sa však baktériou môže nakaziť aj z kontaminovanej zeleniny, ovocných štiav či vody. Patogénnym baktériám sa dobre darí aj pri chladničkových teplotách a pri teplote 55 stupňov Celzia prežívajú až hodinu. Na vyvolanie infekcie stačí minimálna dávka. 

Viac o téme: Kuracie mäsoE. coliOtrava jedlom
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9