Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ľahší život po mŕtvici zabezpečí jedna vec: Zvráti škody, z ktorých by ste sa dlho spamätávali!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock.com)

Mŕtvica je jedným z najväčších zabijakov v súčasnosti. Život po nej je veľmi ťažký. Ten by však mohla uľahčiť jednoduchá vec, ktorá sa postará o lepšie zdravie mozgu!

Vedci zistili, že najnovší diétny hit - MIND diéta môže znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Teraz sa dokonca spája aj s mŕtvicou!

O MIND diéte

Mŕtvica má pre organizmus priam ničivý dopad. Pacienti po jej prekonaní bývajú pripútaní na lôžko alebo majú oslabené kognitívne funkcie. Pomôcť by im však mohla strava. Reč je o MIND diéte, ktorá v sebe spája DASH diétu a stredomorskú diétu. Vyvinula ju Martha Clare Morrisová, profesorka epidemiológie a riaditeľka Sekcie výživy a nutričnej epidemiológie na Rush University Medical Center v Chicagu.

Čítajte tiež: Milovaný i nenávidený: Nepodceňujte silu kôpru, vyživuje nechty a bojuje proti osteoporóze!

S cieľom podporiť zdravie mozgu sa diéta MIND výrazne zameriava na konzumáciu zeleniny, orechov, fazule, rýb, hydiny, celých zŕn, olivového oleja a miernu konzumáciu vína. Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť, zahŕňajú červené mäso, maslo a margaríny, syry, pečivo, sladkosti a vyprážané alebo rýchle jedlá.

Pomalší kognitívny pokles

Výskumný tím z univerzity v Chicagu, vrátane vedúceho odborného lekára prof. Morrisa, našiel súvislosť medzi dodržiavaním MIND diéty a pomalším kognitívnym poklesom u jedincov, ktorí prekonali mŕtvicu.

"Pacienti, ktorí prežili mozgovú mŕtvicu, majú dvojnásobnú pravdepodobnosť výskytu demencie v porovnaní s ostatnými," vysvetľuje vedúci štúdie Dr. Laurel J. Cherian, neurológ a asistent profesora neurologických vied na Rush University Medical Center.

Predchádzajúca práca profesora Morrise ukázala, že aj mierne dodržiavanie MIND diéty malo pozitívny vplyv na kognitívny pokles. V jednej štúdii sa riziko vzniku Alzheimerovej choroby znížilo o 35 percent!

"Bol som skutočne zaujatý výsledkami predchádzajúcej štúdie MIND, ktorá ukázala, že ľudia, ktorí dodržiavali diétu, kognitívne fungovali tak, akoby boli o 7,5 roka mladší ako skupina, ktorá príliš diétu nedodržiavala," hovorí Dr. Cherian.

Ľahší život po mŕtvici
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štúdia zahŕňala 106 účastníkov, ktorí mali mŕtvicu. Každý účastník bol hodnotený raz za rok, aby sa mohla uňho testovať individuálna úroveň kognitívneho poklesu v priemere 4,7 roka. Svoju stravu účastníci zaznamenávali pomocou dotazníka, ktorý bol o frekvencii skonzumovaných potravín. Vďaka tomu mohli vedci sledovať, či účastníci držia úplne MIND diétu, mierne alebo takmer vôbec. Následne použili lineárny zmiešaný model, ktorý zohľadňoval vek a ďalšie možné faktory, ktoré by mohli ovplyvniť kognitívny pokles, ako je pohlavie, vzdelanie, genetika, kognitívna aktivita v neskoršom živote, príjem kalórií, telesná aktivita a fajčenie.

Strava ako kľúč k zdraviu mozgu

Ako potvrdil vedecký tím, dôkladné dodržiavanie MIND diéty bolo spojené s podstatne pomalším kognitívnym poklesom u pacientov, ktorí prežili mozgovú príhodu. Účastníci, ktorých diéta sa najviac podobala stredomorskej alebo DASH diéte, nie kombinácii, teda MIND diéte, nezaznamenali pomalšiu mieru kognitívneho poklesu.

Dr. Cherian tvrdí, že "stredomorská diéta a DASH diéta sa ukázali ako ochranné pred koronárnymi ochoreniam a mozgovej príhode. Na druhej strane živiny v strave MIND môžu byť lepšie prispôsobené celkovému zdraviu mozgu a zachovaniu kognície."

Štúdia tak naznačuje, že ak si vyberieme správne potraviny, môžeme sa tak ochrániť pred kognitívnym poklesom po mozgovej príhode. Hoci sú potrebné ďalšie výskumy, existuje dostatok informácií a dôkazov, ktoré hovoria o strave ako o jednom z najsilnejších nástrojov na ovplyvnenie svojho zdravia, vrátane zdravia mozgu.

Viac o téme: ZdravieLiečbaPrevenciaChorobyMŕtvica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9