Milovaný i nenávidený: Nepodceňujte silu kôpru, vyživuje nechty a bojuje proti osteoporóze!

Zdroj: gettyimages.com
2019-05-12 15:30:00

Jedny ho majú radi, iní ho nemusia. Keď sa vysloví slovo kôpor, mnohým sa pripomenie kôprovka s typickou vôňou a chuťou, ktorou si vás získa alebo, naopak, kvôli tomu ju zavrhnete. Avšak, skôr než ju odmietnete, mali by ste vedieť, že máte pri sebe hotový poklad pre zdravie!

Kôpor je skvelou bylinkou vhodnou do šalátových dresingov, gréckych tzatziky, omáčok, zaváranín a pod. Pochádza z južného Ruska, západnej Afriky a z oblasti Stredozemného mora. U nás sa na dochucovanie jedál používajú jej lístky, iné národy využívajú ako koreninu aj kôprové semená, ktoré majú charakteristickú intenzívnejšiu príchuť. 

Čítajte tiež: Chutná cukrovinka, ktorej málokto odolá: RECEPT na zdravý marcipán!

Celé tisícročia využívali ľudia kôpor nielen kvôli jeho špecifickej vôni, ale aj pre jeho liečivé schopnosti. Kedysi sa bylinka používala ako prostriedok proti nespavosti a podráždenosti. O jeho účinkoch vedel aj samotný Hippokrates, ktorý nedal naň dopustiť a využíval ho ako prečisťujúci prostriedok.

Sila dvoch skupín látok

Kôpor má liečivé vlastnosti hlavne vďaka obsahu dvoch skupín látok: monoterpénov a flavonoidov. Tieto látky sú zodpovedné za liečivú silu kôpru, vďaka ktorým je priam neoceniteľný! Chráni pred voľnými radikálmi a karcinogénmi, má antibakteriálny účinok a je výborným zdrojom vápnika. Monoterpény nachádzajúce sa v kôpri aktivujú enzým, ktorý zabíja molekuly narúšajúce správne fungovanie organizmu a prchavé oleje zase neutralizujú niektoré typy karcinogénov, vrátane tých, ktoré sú súčasťou cigaretového dymu. 

Kôpor možno prirovnať k cesnaku, keďže má také isté silné antibakteriálne účinky. Keďže je výborným zdrojom vápnika a iných minerálnych látok, považuje sa za skvelého bojovníka proti osteoporóze. Ďalej obsahuje vitamíny A, B, C, minerály ako draslík, vápnik, horčík, železo, kyselinu listovú a pantoténovú a silice ako karvón, feladrén, limonén a pod.

Podporí trávenie a posilní imunitu

Korenina je taktiež skvelá na tvorbu žalúdočných štiav. Odstraňuje plynatosť, povzbudzuje črevnú perilstatiku a dezinfikuje črevnú stenu. Dokonca je kôpor vhodný aj pre dojčiace mamičky, keďže podporuje tvorbu laktácie. Jeho látky sa dostanú do mlieka a tým podporujú trávenie dojčiat. Môžete sa naňho spoľahnúť aj vtedy, keď máte oslabenú imunitu. Upokojuje nervy, je protizápalový a pomáha pri kožných ochoreniach. Málokto vie, že vyživuje kosti, nechty a vlasy. Taktiež po ňom môžete siahnuť, ak vás trápi čkanie či kašeľ. 

Recepty na čaje s kôprom

V prvom rade dajte prednosť čerstvému kôpru. Ten sa hodí na prípravu všetkých druhov mäsa, do závaranín, omáčok, nátierok, jednoducho všade, kde si žiada mať korenistú aromatickú chuť. 

Spravte si čaj, ktorý je rýchlou pomocou pri nechutenstve, plynatosti, bolesti brucha a tiež pri problémovom spánku. Potrebujete 1 KL kôprových semien a 2,5 deci vody. Zalejte semená vriacou vodou a nechajte lúhovať 15 minút. Nálsedne čas sceďte a pite po dúškoch. 

Inou alternatívou je čaj, ktorý má taktiež pozitívne účinky na zdravie. Ak vám nebude chutiť, stačí pridať trochu medu alebo citrónu. Pripravte sa 5 ks čerstvých kvetov kôpru, 1 PL medu a 0,5 litra vody. Umyté hlavičky kvetu kôpru zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 15-20 minút. Potom čaj sceďte a pridajte med alebo citrón. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie bylinka liečba prevencia kôpor účinky korenina

2019-05-12 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia