Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sila prírody nepozná hranice: Brokolica je zelené zlato, vraj pomáha aj mozgu!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

O brokolici sa už dlho hovorí ako o rastlinnej zbrani proti rakovine. To však nie je jediný tromf tento obľúbenej zeleniny. Podľa vedcov obsahuje zlúčeninu, ktorá by mohla pomáhať aj pacientom so závažnou duševnou diagnózou.

Budú raz brokolicové klíčky prírodným liekom? Vedci predpokladajú, že by mohli byť kľúčom k vyrovnávaniu chemickej nerovnováhy v mozgu ľudí so schizofréniou. Výskumníci z amerického centra Johns Hopkins Medicine v Baltimore zistili, že sú zdrojom zlúčeniny so zaujímavým účinkom.

Čítajte viac: Najlepšia prírodná zbraň proti rakovine: Účinky tejto zeleniny prekonávajú očakávania!

Extrakt z brokolicových klíčkov obsahuje medicínsky významnú látku – sulforafan. Ide o zlúčeninu síry s antioxidačným účinkom, ktorá by okrem podpory imunitného systému mohla pomôcť aj pacientom so schizofréniou. Vďaka jej pôsobeniu by ľudia s týmto duševným ochorením mohli lepšie znášať nežiaduce účinky psychiatrických liekov.

Čítajte viac: Najväčší poklad slovenskej kuchyne: Takto pôsobí cesnak na našu pamäť!

Lekári sa domnievajú, že sulforafan by mohol oddialiť nástup a silu príznakov schizofrénie u rizikových osôb. Podľa Sciencedaily.com tiež môžu lieky na toto závažné duševné ochorenie vyvolávať viaceré nežiaduce účinky vrátane metabolických a srdcovo-cievnych problémov, ktoré by sulforafan mohol eliminovať.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Chemická nerovnováha v mozgu

Keď vedci porovnávali výsledky analýz mozgu zdravých ľudí a ľudí so psychózou po magnetickej rezistencii, všimli si, že ľudia s duševnou chorobou mali v prednej časti mozgovej kôry o 4 percentá nižšie hladiny neurostransmitera glutamátu, ktorý je zodpovedný za komunikáciu medzi mozgovými bunkami a je tiež spájaný s depresiou a schizofréniou. Okrem glutamátu mali ľudia so psychózou aj o 3 percentá nižšie hladiny antioxidantu glutatiónu, ktorého stavebným kameňom je glutamát.

U potkanov však dokázal sulforafan zvýšiť hladiny týchto chemických zlúčenín v ich mozgu. Podobný efekt nastal aj u ľudí, keď dobrovoľníci užívali sedem dní po sebe kapsuly s obsahom rovnakej látky.

Napriek pozitívnemu výsledku vedci tvrdia, že sú potrebné ďalšie výskumy na to, aby mohli s istotou odporučiť sulforafan pacientom so schizofréniou. Takisto odrádzajú od svojvoľného užívania výživových doplnkov s touto látkou, kým v rukách nemajú obhájiteľný dôkaz a odhad dennej dávky, ktorá by mala terapeutický efekt.

Viac o téme: SchizofréniaBrokolicaBrokolicové klíčkySulforafan
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9