Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nepodceňujte ochorenie obličiek: Môže udrieť bez varovania

Ochorenie obličiek sa môže objaviť bez varovania, nepodceňujte preto prevenciu!
Ochorenie obličiek sa môže objaviť bez varovania, nepodceňujte preto prevenciu!

Druhý marcový štvrtok, ako každý rok, patrí opäť obličkám. Vo viac ako 100 krajinách, vrátane Slovenska, sa oslavuje Svetový deň obličiek s cieľom zvýšiť povedomie o význame zdravých obličiek. Jeho hlavnou témou je akútne zlyhanie obličiek, „tichý zabijak“, ktorý môže udrieť bez varovania. Ide o vážne ochorenie, ľudia by nemali myslieť na prevenciu len v tento deň, ale počas celého roka.

Svetový deň obličiek vyhlásili Medzinárodná nefrologická spoločnosť a Medzinárodná federácia nadácií pre ochorenia obličiek, pričom sa oslavuje už siedmy rok. Je dôležité upozorniť na zdravie obličiek, keďže ročne na celom svete zomrie na ich zlyhanie až 3 milióny pacientov.

Ciele Svetového dňa obličiek

• Zvýšenie povedomia o zdraví našich obličiek.
• Zdôraznenie faktu, že cukrovka a vysoký krvný tlak sú kľúčovými rizikovými faktormi pre chronické ochorenie obličiek.
• Podporovať systematický skríning všetkých pacientov s cukrovkou a hypertenziou.
Podporovať prevenciu pred ochorením obličiek.
• Vzdelávať zdravotníkov a pripomenúť im kľúčovú úlohu pri odhaľovaní a znižovaní rizika chronického ochorenia obličiek, najmä u rizikových skupín.
• Zdôrazniť významnú úlohu miestnych a národných zdravotníckych orgánov pri kontrole epidémie chronického ochorenia obličiek.

Príznaky ochorenia obličiek

V začiatočnom štádiu vôbec nebolí, preto je to zradné ochorenie. V pokročilejšom štádiu sa objavia príznaky ako častejšie močenie, vracanie, svalové kŕče, pocit svrbenia či stuhnutia. Zbystrite pozornosť aj vtedy, ak ste stratili chuť do jedla, ste ospalí a máte opuchy rúk a nôh.

V prípade týchto symptómov ide o ochorenie obličiek, čo však laik dokáže ťažko posúdiť. Každopádne, akékoľvek zdravotné problémy by mal každý riešiť návštevou u lekára.

Nepodceňujte prevenciu

Akútne zlyhanie obličiek je veľmi nebezpečné ochorenie, na ktoré môže človek ochorieť bez toho, aby o tom vedel. Častokrát udrie bez varovania, na začiatku nie je bolestivé a diagnózu sa človek dozvie až vtedy, kedy je neskoro a obličky mu zlyhajú. Mnoho ľudí navštívi lekára až vtedy, keď sa uňho objavia zdravotné problémy.

„Dôsledná prevencia by mala byť základným kameňom starostlivosti o naše zdravie. Iba vďaka včasnej prevencii sú lekári schopní odhaliť poškodenie obličiek včas a poskytnúť pacientovi vhodnú starostlivosť. Značná časť populácie si však stále neuvedomuje možné zdravotné riziká, ani to, že ak nie je ochorenie včas identifikované a liečené, môže byť pre pacienta smrteľné. Poškodené obličky totiž nie sú schopné plniť ich funkciu v organizme a v tele sa hromadia odpadové a toxické produkty látkovej premeny, “ hovorí MUDr. Monika Alaxinová, krajská nefrologička a členka Lekárskej rady B Braun Avitum.

Rizikové skupiny

Aj keď sa ochorenie obličiek môže týkať každého z nás, u niektorých je zvýšené riziko. Patria sem hlavne ľudia vo veku nad 50 rokov so zvýšeným krvným tlakom, pozor by si mali dávať i cukrovkári, ale aj tí, ktorí pravidelne fajčia. Zistite, či máte ochorenie obličiek v rodinnej anamnéze, je možné, že aj vás postihne táto choroba.

Nechajte sa zdarma vyšetriť

Pri príležitosti dnešného Svetového dňa obličiek budete mať možnosť dať sa bezplatne vyšetriť medzi 8:00 a 17:00 na akomkoľvek strediku B. Braun Avitum na Slovensku.

V týchto dializačných strediskách B. Braun Avitum sa dnes môžete dať zdarma vyšetriť:

Dialyzačné stredisko Bratislava, Hlučínska 3, Bratislava
Nemocnica s poliklinikou, Hviezdoslavova 23/3, Bánovce nad Bebravou
Areál Nemocnice s poliklinikou, Dolný Kubín, Nemocničná 1944/10, Dolný Kubín
Dialyzačné stredisko Galanta, Hodská 373/38, Galanta
Dialyzačné stredisko Námestovo, ul. Červeného križa 62/30, Námestovo
Nová Nemocnica 511, Partizánske
Dialyzačné stredisko Šaľa, Nemocničná 2231/3, Šaľa
Dialyzačné stredisko Topoľčany, Krušovská 4677, Topoľčany
Dialyzačné stredisko Trstená, Ul. Mieru 549/15, Trstená
Dialyzačné stredisko Zvolen, Kuzmányho nábrežie 28, Zvolen

O výsledku vyšetrenia, ktoré je bezbolestné a rýchle, sa dozviete priamo na mieste. Využite túto možnosť, obličky máme len jedny!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9