Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

10 varovných signálov, že telu chýba vláknina: Črevá aj srdce v ohrození

Nedostatok vlákniny má viacero zdravotných prejavov.
Nedostatok vlákniny má viacero zdravotných prejavov. (Zdroj: GettyImages)

Detoxikuje organizmus, pomáha pri zápche. Znižuje cholesterol a navyše sa z nej chudne. O výhodách vlákniny sa popísalo už veľa. Napriek tomu veľa ľudí netuší, v ktorých potravinách sa nachádza a trpia jej nedostatkom.

Zdravie ukryté vo vláknine

Podľa National Institutes of Health je odporúčaný denný príjem vlákniny 38 gramov denne pre mužov a 25 gramov pre ženy. Väčšina ľudí však skonzumuje v priemere len 14 gramov, uvádza eatthis.com. Existujú dva druhy vlákniny. Rozpustná a nerozpustná a každá ponúka jedinečné zdravotné výhody. Rozpustná sa nachádza v potravinách, akými sú ovos, fazuľa a ovocie, rozpúšťa sa vo vode a vytvára gélovitú látku. Tento typ znižuje hladinu cholesterolu a stabilizuje hladinu cukru v krvi tým, že spomaľuje trávenie a vstrebávanie živín. Naopak, nerozpustná vláknina, ktorá sa nachádza v celých zrnách, orechoch a zelenine, sa vo vode nerozpúšťa. Namiesto toho zvyšuje objem stolice, podporuje pravidelné vyprázdňovanie sa a bráni zápche. Poskytuje tiež pocit plnosti a reguluje hmotnosť. Vyvážený príjem oboch vláknin je nevyhnutný pre dobré trávenie a celkové zdravie.

Aké sú prejavy, že jej má telo nedostatok?

1. Po jedle ste ospalí.

Vláknina bojuje s energetickými výkyvmi tak, že udržiava hladinu cukru v krvi v rovnováhe. Preto pocit únavy a letargie po jedle môže znamenať, že neprijímate dostatok vlákniny. „Jedlo, ktoré ju obsahuje, spomaľuje trávenie jedla, čo znamená, že glukóza z neho vstupuje do krvného obehu postupne,“ vysvetlila registrovaná dietologička Destiny Moodyová. Ak máte pocit, že si po jedle bohatom na sacharidy potrebujete zdriemnuť, je to pravdepodobne preto, že v strave vám chýbala vláknina.

2. Máte zápchu.

Vláknina dodáva stolici objem a napomáha ľahšiemu vyprázdňovaniu. Ak začnete jesť viac ovocia, zeleniny, strukovín a celozrnných výrobkov zbavíte sa zápchy. Je to práve pre väčší obsah vlákniny, ktorá pôsobí ako čistiaca kefa tráviaceho systému. Ak náhle zvýšite jej príjem, nezabudnite dostatočne piť.

 

3. Trápi vás hnačka alebo riedka stolica.

Náhly príjem vlákniny bez dostatočnej hydratácie môže viesť k hnačke. Preto je kľúčové vyvážiť jej príjem a zároveň spotrebu vody. Hnačka je zvyčajne výsledkom príliš veľkého množstva vody v tráviacom trakte. No keď sa v črevách nachádza vláknina, túto prebytočnú tekutinu nasaje, čím zabráni tvorbe riedkej stolice.

4. Stále ste hladní.

Niekoľko štúdií zistilo, že vláknina môže zvýšiť sýtosť a zabrániť prejedaniu sa. Neustály hlad však môže signalizovať, že v jedálničku máte málo potravín, ktoré ju obsahujú. „Keď konzumujete jedlo s vysokým obsahom vlákniny, váš žalúdok sa vyprázdňuje pomalšie, pretože sa pokrm pomaly rozkladá," konštatovala Moodyová. Ak vymeníte bielu ryžu za rovnaké množstvo hnedej, hoci kalórie a porcie budú rovnaké, viac vás zasýti tá tmavšia.

 

5. Váš LDL-cholesterol je vysoký.

Ak je váš LDL cholesterol zvýšený, môže to znamenať, že potrebujete viac vlákniny. Tá rozpustná spolu so zmenou životného štýlu, ako je napríklad cvičenie, ho dostanete pod kontrolu.

6. Ste malátni.

Potraviny bohaté na vlákninu poskytujú stabilné uvoľňovanie energie, zasýtia na dlhší čas a poradia si s únavou. Najviac jej nájdeme v celých zrnách, ovocí a zelenine. Tieto pokrmy tiež obsahujú antioxidanty, ktoré bojujú s chronickým zápalom v tele. To je tiež dôvod, prečo ľudia, ktorí zrazu začali jesť tieto jedlá, hlásili, že sa cítia lepšie.

 

7. Priberáte a neviete, prečo.

Výskum poukazuje na to, že nízky príjem vlákniny súvisí s nadváhou. Konzumácia potravín, ktoré sú na ňu bohaté, vám pomôžu schudnúť tým, že vás zasýtia na dlho bez toho, aby ste zjedli nadbytočné kalórie.

 

8. Bojujete s nafúknutým bruchom.

„Keď črevá nie sú v poriadku, zlé baktérie v nich začnú kvasiť a produkovať plyny, ktoré spôsobujú nadúvanie a žalúdočné nepohodlie," poznamenala Moodyová. Aj v tomto prípade pomôže vláknina, ktorá pôsobí ako prebiotikum, ktoré podporuje zdravie čriev.

9. Máte nedostatok niektorých vitamínov.

Strava s nízkym obsahom vlákniny spôsobuje nedostatočný príjem základných vitamínov. A práve potraviny, ktoré ju obsahujú, sú bohaté na kľúčové živiny. Napríklad sladké zemiaky a mrkva majú vysoký obsah vitamínu A, zatiaľ čo ovos a špenát zas horčík.

 

10. Trápia vás hemoroidy.

Vláknina dodáva stolici objem, čo zlepšuje motilitu a znižuje riziko vzniku hemoroidov. Ak ju telu nedávate, môžu vás potrápiť. Tvrdá stolica totiž výrazne sťažuje plynulý pohyb čriev. Núti tiež človeka viac tlačiť.

 

Zdroj: www.eatthis.com

 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9