Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Transplantácia pečene? Najčastejšie kvôli alkoholu!

Najčastejším dôvodom na transplantáciu pečene je u nás alkohol.
Najčastejším dôvodom na transplantáciu pečene je u nás alkohol. (Zdroj: Getty Images)

Odborníci upozorňujú, že na to, aby sa naša pečeň “spamätala”, jeden mesiac nestačí.

Február patrí už tradične alkoholovej abstinencii. Po vianočných a novoročných sviatkoch prichádza mesiac, kedy sa niektorí z nás snažia svojmu organizmu uľaviť a dopriať mu čas na regeneráciu.

V prípade alkoholu trpí najmä pečeň, ktorá sa snaží čo možno najviac odbúrať jeho negatívny dopad. V tých najťažších prípadoch sú lekári nútení pristúpiť k jej transplantácii. Na Slovensku sa ročne transplantuje približne 600 pečení, pričom najčastejšou indikáciou na transplantáciu pečene  je u nás alkoholová choroba pečene. Ak sa chce niekto uchádzať o darcovský orgán, musí 6 mesiacov pred vôbec zaradením sa do zoznamu čakateľov abstinovať.

 

Čo možno urobiť ešte predtým?

Asi nikto z nás sa ale nechce ocitnúť na operačnom stole, preto je vhodné včas sa zastaviť a povedať alkoholu nie. “Suchý február” na to môže byť dobrým začiatkom. Odborníci ale upozorňujú, že jeden mesiac na regeneráciu pečene nestačí. „Pokiaľ ide ale o detox od alkoholu u príležitostného konzumenta, tak je mesiac v poriadku. Pokiaľ ide o regeneráciu relatívne zdravej pečene, tak tá môže trvať 1 - 3 mesiace podľa toho, ako veľmi ju zaťažujeme”, povedala vedúca online poradne mojalekaren.sk, Mgr. Pavla Horáková, ktorá zároveň dodala, že pečeni pomôžeme aj obmedzením konzumácie soli, nezdravej stravy, obmedzením fajčenia a redukciou váhy, ak je zvýšená.

Farmaceutka ale odporúča aj zvýšiť príjem vitamínu C, ktorý sa u nás spája najmä s imunitou. Zohráva však dôležitú úlohu aj pri regenerácii pečene, pretože je antioxidantom. “Nezabúdajme aj na vitamíny skupiny B, predovšetkým B12 a tiež kyselinu listovú,” dodáva Horáková.

 

 

Pomôžme si stravou

Už v starých dobách ľudia vedeli, že terapeuticky možno pôsobiť aj stravou. V tradičnej čínskej medicíne sa hovorí, že stravou možno pomerne málo napraviť, ale veľmi veľa pokaziť. Pri každom zdravotnom probléme je vhodné prípadnú inú liečbu doplniť aj dieteticky. V prípade podpory regenerácie pečenie môže byť užitočné zaradiť do jedálnička kurkumu, cesnak, repík, artičoky, majorán, oregano, chlorellu či korene púpavy. Naopak, zo stravy je potrebné vylúčiť vyprážané a príliš tučné jedlá, priemyselne spracované potraviny s obsahom farbív a aditív. Vhodné je vynechať aj kávu a sladkosti.

Viac o téme: AlkoholPecenAlkoholova choroba peceneTransplantacia peceneRegeneracia pecene
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9