Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Chcete sa dožiť vysokého veku? Vsaďte na týchto 10 potravín

(Zdroj: GettyImages)

Starnutie nezastavíme. Vplývajú naň genetika, životné prostredie, stres aj strava. Práve potraviny, ktoré jeme a pijeme, môžu ovplyvniť našu dlhovekosť. Čo by nemalo chýbať na našom tanieri, aby sme si predĺžili život?

Pokrmy, ktoré stoja za dlhovekosťou, obsahujú živiny, antioxidanty a bioaktívne zlúčeniny. Vďaka nim je telo schopné brániť sa chorobám a komplikáciám súvisiacim s vekom, ako sú srdcové choroby, kognitívny pokles, zápaly alebo poškodenie oxidačným stresom, píše sa na eatthis.com.

Znižujú krvný tlak aj cholesterol, teda dva hlavné dôvody kardiovaskulárnych ochorení. Ktoré konkrétne ovocie a zelenina sú najbohatšie na živiny proti starnutiu?

1. Červená kapusta

Podľa certifikovanej dietologičky Tammy Lakatos Shamesovej je červená kapusta jednou z najlepších zelenín na dlhovekosť. Je silným zdrojom antioxidantov obsahujúcich síru nazývaných glukozinoláty, Spolu s antokyanínmi znižujú riziko srdcových chorôb, rakoviny a artritídy. „Obsahuje aj fytosteroly a vlákninu, ktoré zlepšujú trávenie a držia cholesterol na uzde,“ konštatovala Shamesová.

2. Huby

„Odrody ako shiitake, reishi a maitake sú obzvlášť známe svojím potenciálom podporovať imunitné zdravie vďaka vysokému obsahu beta-glukánov,“ poznamenala dietologička Lauren Manakerová. Huby sú tiež zdrojom silných antioxidantov, ako sú selén a ergotioneín, ktoré chránia bunky pred poškodením a znižujú zápal. Podporujú aj zdravie čriev. „Obsahujú polysacharidy, ktoré sú prebiotickou vlákninou a vďaka ktorým prekvitajú aj dobré baktérie,“ doplnila Shamesová. Zdravý mikrobióm ovplyvňuje všetko od nálady cez autoimunitu.

3. Čučoriedky

Čučoriedky sú často považované za superpotravinu. „Sú bohaté na antioxidanty, najmä antokyány, ktoré môžu prispieť k dlhovekosti,“ tvrdí Manakerová. Tieto silné zlúčeniny bojujú proti oxidačnému stresu a zápalom, stavom spojeným s chronickými chorobami a starnutím. Výskum publikovaný v Gerontology tiež zistil, že konzumácia čučoriedok môže pomôcť znížiť riziko neurologických porúch súvisiacich s vekom, ako sú Alzheimerova choroba, demencia a Parkinsonova choroba.

4. Brokolica

Brokolica je nabitá vlákninou, vitamínmi C a K, železom a množstvom ďalších antioxidantov, ktoré preukázateľne znižujú riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina. Jedna z jeho kľúčových zložiek, sulforafan, je obzvlášť pozoruhodná pre svoj potenciál zlepšiť detoxikačné procesy tela a chrániť pred poškodením buniek.

5. Repa

Repa je často prehliadaná zelenina, no ukrýva v sebe veľký zdravotný potenciál. „Je plná živín, vrátane vlákniny, kyseliny listovej, mangánu, draslíka, železa a vitamínu C,“ vymenovala dietologička Manakerová.  Zlepšuje prietok krvi, znižuje krvný tlak a zvyšuje výkonnosť pri cvičení vďaka vysokému obsahu dusičnanov. Tieto zlúčeniny sa v tele premieňajú na oxid dusnatý, čím sa posilňujú cievy.

6. Mango

Mango so svojou sladkou tropickou chuťou nie je len potešením pre chuťové bunky, ale aj prínosom pre dlhovekosť. Tieto šťavnaté plody sú nabité vitamínmi A a C, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v imunitnej funkcii a zdraví pokožky. Vysoké hladiny antioxidantov, ako sú mangiferín, kvercetín a kyselina galová, ktoré sa v nich nachádzajú, majú schopnosť bojovať s oxidačným stresom a zápalom. Vláknina v mangu podporuje zdravie tráviaceho traktu a pomáha pri udržiavaní zdravého črevného mikrobiómu, čo je základná zložka pre celkové zdravie a dlhovekosť.

7. Avokádo

Avokádo je superpotravina, s ktorou sa spája nespočetné množstvo zdravotných výhod, z ktorých mnohé pomáhajú pri starnutí a dlhovekosti. Je bohaté na vlákninu, ktorá znižuje riziko srdcových chorôb a zlepšuje zdravie čriev. Výskum tiež ukázal, že avokádo pomáha znížiť cholesterol. Je naplnené živinami a antioxidantmi, ktoré bojujú s neurodegeneratívnymi ochoreniami ako je Parkinsonova, Alzheimerova choroba a demencia.

8. Špenát

Konzumácia listovej zeleniny vo všeobecnosti súvisí s pomalším kognitívnym poklesom kvôli jej živinám a bioaktívnym zlúčeninám, ako je luteín, beta-karotén, dusičnany a folát. Najmä špenát  znižuje krvný tlak kvôli vyšším hladinám draslíka. Okrem toho jedna štúdia tiež zistila, že jeho denná konzumácia pomohla zvýšiť hladinu luteínu, o ktorom je známe, že znižuje riziko makulárnej degenerácie, teda ochorenia očí, ktoré súvisí s vekom.

9. Kel

Kel je tiež skvelou zeleninou, ktorá pomáha v boji so starnutím. Znižuje a spomaľuje kognitívny pokles, riziko kardiovaskulárnych ochorení a ischemickej choroby srdca. Detoxikuje organizmus, zlepšuje imunitu, podporuje trávenie, dodáva telu vitalitu.

10. Jahody

Nielen skvelo chutia, sú aj nabité zdravím. Podľa výskumu British Journal of Nutrition, pridanie jahôd do stravy spomalí kognitívny pokles súvisiaci s vekom. Zlepšujú funkciu srdca, znižujú cholesterol a vysoký krvný tlak. Znižujú tiež zápal a posilňujú imunitu.

 

Viac o téme: MangoStravovanieCviklaBrokolicaAvokadoShiitakeZdrave stravovanieReishiSpenatDlhovekostCervena kapustaCucoriedkyCervena repa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9