Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Máte v tele zápal? TIETO potraviny ho vypudia

(Zdroj: GettyImages)

Zápal je tichý zabijak. Je spúšťačom srdcových chorôb, cukrovky 2. typu a aj rakoviny. Dobrou správou však je, že ho dokáže poraziť správne zvolená strava. Stačí do jedálnička zahrnúť protizápalové druhy zeleniny. Ktoré to sú?

To, že konzumácia zeleniny prospieva zdraviu, je fakt. „Je nabitá vitamínmi,  minerálmi, vlákninou, antioxidantmi, o ktorých je známe, že znižujú chronický zápal,“ konštatovala registrovaná dietologička Trista Bestová. Tieto živiny bojujú s oxidačným stresom a neutralizujú voľné radikály, uvádza sa na eatthis.com. Výskum tiež naznačuje, že ak ju začleníte do jedálnička, zlepšíte si zdravie čriev. Ako dobre vieme, dobre vyvážený a rôznorodý črevný mikrobióm posilňuje imunitný systém. Ktorá zelenina podľa odborníčky na zdravú výživu zatočí so zápalom?

1. Špenát

Špenát je bohatý na vitamíny A, C a antioxidanty ako kvercetín a kaempferol, ktoré bojujú so zápalom. Túto všestrannú listovú zeleninu si môžete vychutnať surovú, v šalátoch alebo varenú v rôznych jedlách. „Jeho vysoký obsah vlákniny tiež podporuje zdravie tráviaceho traktu a pomáha regulovať hmotnosť,“ poznamenala Bestová.

2. Kučeravý kel

Podľa štúdie z roku 2023 konzumácia kučeravého kelu predchádza zápalom spôsobeným črevami. Je nabitý základnými živinami, ako sú antioxidanty, minerály, vláknina a vitamíny A, C a K. So svojimi pevnými listami a zemitou chuťou je vynikajúcim doplnkom do polievok, či smoothies. „Navyše jeho vysoký obsah vápnika podporuje zdravie kostí a znižuje riziko vzniku osteoporózy,“ tvrdí Bestová.

3. Brokolica

Brokolica je vynikajúcim zdrojom sulforafanu, antioxidantu so silnými protizápalovými účinkami. Je tiež bohatá na vitamíny C, K a vlákninu, vďaka čomu znižuje zápal a zlepšuje inzulínovú rezistenciu. Či už je pripravená na pare, dusená, alebo zapekaná, je skvelou voľbou na začlenenie protizápalových zlúčenín do stravy a zároveň podpory detoxikačných procesov v tele. Vláknina v nej podporuje sýtosť a pomáha pri správnom trávení.

4. Papriky

Paprika je plná vitamínov A, C a antioxidantov, ktoré znižujú zápal a chránia pred degeneratívnymi ochoreniami. Je k dispozícii v rôznych žiarivých farbách a dodáva jedlám skvelú chuť. Má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vody, čo z nej robí vynikajúcu voľbu pri regulácii hmotnosti. Navyše dodá telu potrebnú hydratáciu.

5. Paradajky

Paradajky sú bohaté na lykopén, antioxidant so silnými protizápalovými vlastnosťami. Ich konzumácia znižuje riziko chronických ochorení. Vysoký obsah draslíka zas pomáha regulovať krvný tlak a podporuje zdravie srdca.

6. Mrkva

Mrkva je skvelým zdrojom betakaroténu, prírodného potravinového pigmentu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. O ňom je známe, že má protizápalové vlastnosti a posilňuje imunitný systém. „Či už si ju vychutnáte surovú ako chrumkavý snack alebo varenú, mrkva poskytuje sladkú chuť spolu s množstvom protizápalových živín. „Betakarotén, ktorý sa v nej nachádza, podporuje zdravie očí a môže znížiť riziko makulárnej degenerácie súvisiacej s vekom,“ konštatovala Bestová.

7. Repa

Repa obsahuje zlúčeniny nazývané betalaíny, ktoré pomáhajú znižovať zápal. Môžete si ju vychutnať surovú, alebo uvarenú, skvele chutí upečená poliata olivovým olejom. Dusičnany v nej zlepšujú športový výkon aj prietok krvi, čím podporujú kardiovaskulárne zdravie.

8. Cesnak

Cesnak obsahuje zlúčeniny síry a antioxidanty, ktoré si poradia so zápalom a zároveň chránia pred chronickými ochoreniami vrátane kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny. „Dodá jedlu výraznú chuť a zároveň poskytne silné protizápalové a imunitu posilňujúce účinky,“ uviedla Bestová. Jeho antimikrobiálne vlastnosti dokážu poraziť infekciu a podporujú zdravie ústnej dutiny.

9. Cibuľa

Cibuľa obsahuje kvercetín, flavonoid, ktorý má protizápalové účinky. Je tiež bohatá na vitamín C, ktorý nakopne imunitu. Prebiotická vláknina, ktorá sa v nej nachádza, vyživuje prospešné črevné baktérie, čím podporuje trávenie.

10. Zeler

Zeler je nízkokalorická zelenina bohatá na antioxidanty. Poskytuje protizápalové a protiplesňové výhody na podporu celkového zdravia. „Vďaka svojej sviežej textúre a jemnej chuti je všestranným doplnkom do šalátov, polievok a občerstvenia,“ poznamenala Bestová. Jeho prirodzené diuretické vlastnosti znižujú nadúvanie a podporujú zdravie obličiek.

Viac o téme: ZapalProtizapalove potravinyProtizapalove
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9