Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

11 spôsobov, ako mať nielen zdravší, ale aj lepší sex: V každom veku

(Zdroj: GettyImages)

Fyzické zmeny, ktorými vaše telo prechádza s pribúdajúcim vekom, často znamenajú, že intenzita sexu v mladosti môže ustúpiť tlmenejším reakciám v strednom a neskoršom veku.

So stúpajúcim vekom sa toho mení viac ako iby fyzická kondícia nášho tela. Mení sa chuť, ale aj emocionálna vyzretosť, sexuálne preferencie, odbúrava sa hanblivisť, stúpa sebadôvera a priznávajú sa sexuálne chute. V tomto smere je, samozrejme, prvoradý výber partnera, ktorý by ale nemal spĺňať iba vaše sexuálne požiadavky, ale napĺňať vás aj po ostatných stránkach.

Ak pocítite nejaký problém v posteli, vie to zväčša ovplyvniť celkovú kvalitu partnerského života a spoločného, ale aj individuálneho zdravia. Hoci sú k dispozícii rozličné lieky a profesionálni sexuálni terapeuti, menšie sexuálne problémy môžete vyriešiť aj úplne samostatne. Odborníci z Harvardskej lekárskej školy jpripravili niekoľko rád, ktoré môžete vyskúšať doma.

Vzdelávajte sa. Pre každý typ sexuálneho problému je k dispozícii množstvo dobrých svojpomocných materiálov. Prezrite si internet alebo miestne kníhkupectvo, vyberte si niekoľko zdrojov, ktoré sa vás týkajú, a použite ich na to, aby ste sa vy a váš partner lepšie informovali o probléme. Ak je pre vás priamy rozhovor príliš náročný, môžete si s partnerom podčiarknuť pasáže, ktoré považujete za dôležité, a navzájom si ich ukázať.

Dajte si čas. S pribúdajúcim vekom sa vaše sexuálne reakcie spomaľujú. Vy a váš partner môžete zvýšiť svoje šance na úspech tým, že si na sex nájdete pokojné, pohodlné prostredie bez vyrušovania. Tiež si uvedomte, že fyzické zmeny vo vašom tele znamenajú, že budete potrebovať viac času na vzrušenie a dosiahnutie orgazmu.

Používajte lubrikant. Vaginálnu suchosť, ktorá sa začína v perimenopauze, možno často ľahko upraviť pomocou lubrikačných tekutín a gélov. Používajte ich, aby ste sa vyhli bolestivému sexu - problému, ktorý môže prerásť do slabnúceho libida a rastúceho napätia vo vzťahu. Keď lubrikanty prestávajú fungovať, poraďte sa so svojím lekárom o ďalších možnostiach.

Udržujte fyzickú náklonnosť. Aj keď ste unavení, napätí alebo rozrušení z problému, bozkávanie a objímanie je nevyhnutné na udržanie citového a fyzického puta.

Dotýkajte sa. Techniky zmyslového zamerania, ktoré používajú sexuálni terapeuti, vám môžu pomôcť obnoviť fyzickú intimitu bez pocitu nátlaku. Mnohé svojpomocné knihy a vzdelávacie videá ponúkajú variácie týchto cvičení. Môžete tiež požiadať partnera, aby sa vás dotýkal spôsobom, akým by chcel byť dotýkaný on. Vďaka tomu budete mať lepší pocit z toho, aký tlak, od jemného až po silný, by ste mali použiť.

Vyskúšajte rôzne polohy. Milovaniu to dodá nielen na zaujímavosti, ale môže tiež pomôcť prekonať problémy. Napríklad zvýšená stimulácia bodu G, ku ktorej dochádza, keď muž vstupuje do partnerky zozadu, môže žene pomôcť dosiahnuť orgazmus.

Zapíšte si svoje fantázie. Toto cvičenie vám môže pomôcť preskúmať možné činnosti, o ktorých si myslíte, že by vás alebo vášho partnera mohli vzrušovať. Skúste si spomenúť na zážitok alebo film, ktorý vás vzrušil, a potom sa o svoju spomienku podeľte s partnerom. Toto je obzvlášť užitočné pre ľudí s nízkou túžbou.

Vykonávajte Kegelove cvičenia. Muži aj ženy môžu zlepšiť svoju sexuálnu kondíciu cvičením svalov panvového dna. Pri týchto cvikoch zatínajte svaly, ktoré by ste použili, keby ste sa snažili zastaviť moč uprostred prúdu. Podržte kontrakciu dve alebo tri sekundy a potom ju uvoľnite. Opakujte 10-krát. Snažte sa urobiť päť sérií denne. Tieto cviky môžete vykonávať kdekoľvek - počas šoférovania, sedenia za stolom alebo státia v rade pri pokladni. Doma môžu ženy používať vaginálne závažia na zvýšenie svalového odporu. Poraďte sa so svojím lekárom alebo sexuálnym terapeutom o tom, kde ich môžete získať a ako ich používať.

Snažte sa uvoľniť. Pred sexom urobte niečo upokojujúce, napríklad si spolu zahrajte hru alebo choďte na dobrú večeru. Alebo vyskúšajte relaxačné techniky, napríklad hlboké dýchacie cvičenia alebo jogu.

Používajte vibrátor. Táto pomôcka môže žene pomôcť spoznať vlastnú sexuálnu odozvu a umožní jej ukázať partnerovi, čo sa jej páči.

Nevzdávajte sa. Ak sa zdá, že žiadne z vašich úsilí nezaberá, nestrácajte nádej. Váš lekár môže často určiť príčinu vášho sexuálneho problému a môže byť schopný určiť účinnú liečbu. Môže vám navrhnúť, aby ste zvážili sexuálneho terapeuta, ktorý vám pomôže preskúmať problémy, ktoré môžu stáť v ceste k naplnenému sexuálnemu životu.

Viac o téme: SexLibidoZdravy sexPanvove dnoKegelove cvicenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9