Diéty - večne omieľaná téma. Každá hlási, že len vďaka nej sa vám podarí schudnúť. V súčasnosti je asi najznámejšia tá stredomorská, no čoraz častejšie sa ospevuje blue zone diéta.
Tento spôsob chudnutia zahŕňa stravovacie návyky z piatich regiónov. Ide o Barbagia na Sardínii, Ikaria v Grécku, Nicoya na Kostarike, Okinawa v Japonsku a Loma Linda v Kalifornii. Ako vzor stravovania ich určil zakladateľ Blue Zones Dan Buettner. Obyvateľstvo sa tu totiž dožíva v zdraví vysokého veku.
Diéta má tri zásady:
Pravidlo 80 %
Toto pravidlo je založené na okinawskej mantre vyslovenej pred jedlom, ktorá človeku pripomína, aby prestal jesť, keď je jeho žalúdok plný na 80 percent.
Rastlinná strava
Strukoviny a zelenina sú základnými kameňmi diéty. Mäso sa konzumuje iba štyri až päťkrát za mesiac a v malých porciách.
Dovolené víno
Ľudia v modrých zónach pijú alkohol striedmo, ale pravidelne. Odporúča sa jeden maximálne dva poháre denne.
Výhody diéty
Ako každá diéta, aj táto má svoje plusy a mínusy, ale pozitíva prevažujú nad negatívami.
Je spoločenská
Mnoho iných diét má prísne stravovacie okná alebo druhy potravín, ktoré môžete alebo nemôžete jesť, takže jesť s ostatnými je takmer nemožné. Táto však uprednostňuje spoločenské jedenie a pitie, vďaka čomu môže byť príjemnejšia ako iné.
Je dobrá pre planétu
Je z 95 až 100 % rastlinná, čo znamená, že je dobrá pre vaše zdravie aj planétu.
Stále si môžete vychutnať víno
Ak si neviete predstaviť večer bez pohára vína, táto diéta vás poteší. Nie je vôbec zakázané, len to s ním nemôžete preháňať.
Má vysoký obsah vlákniny
Fazuľa, zelenina, ovocie, orechy a celozrnné výrobky sú základom diéty. Nájdeme v nich dostatok rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Ich konzumácia sa spája s chudnutím, ako aj so zdravím čriev a srdca.
Nevyžadujú sa žiadne špeciálne jedlá
Je založená na plnohodnotných potravinách bohatých na živiny, ktoré sa dajú ľahko nájsť v bežných obchodoch.
Ktoré potraviny sa konzumujú?
Zelenina
- listová zelenina (kel, kapusta, repka, mangold, špenát)
- brokolica
- karfiol
- špargľa
- kapusta
- zeler
- mrkva
- uhorka
- ružičkový kel
- reďkovky
Ovocie
- jablká
- pomaranče
- hrozno
- banány
- jahody
- maliny
- čučoriedky
- slivky
- broskyne
- černice
Zrná
- ovos
- špalda
- teff
- pohánka
- jačmeň
- quinoa
- divoká ryža
Strukoviny
- fazuľa
- cícer
- hrach
- šošovica
- sója
Nápoje
- voda (vypite sedem a viac pohárov denne)
- káva
- čaj
- víno (s mierou)
Orechy (vychutnajte si jednu až dve hrste denne)
- pistácie
- mandle
- kešu
- vlašské orechy
- pekanové orechy
- brazílske orechy
- píniové oriešky
Fermentované potraviny
- tofu
- kváskový chlieb
- nakladaná zelenina
Ryby
- losos
- morský vlk
- pstruh
- makrela
- treska
Týmto potravinám sa radšej vyhnite
- Vajcia nejedzte viac ako tri za týždeň.
- Nekonzumujte viac ako 28 gramov pridaného cukru denne.
- Nepite sladené čaje, džúsy a koktaily.
- Nejedzte sušienky, koláče, zákusky, zmrzlinu
- Znížte celkový príjem mliečnych výrobkov.
- Obmedzte príjem mäsa na minimum.