Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Naozaj veríte, že vďaka poháru vody pred jedlom schudnete?

(Zdroj: GettyImages)

Ak ste sa niekedy pokúšali schudnúť, pravdepodobne ste dostali túto radu: pite viac vody. Alebo možno bola konkrétnejšia: vypite plný pohár vody pred každým jedlom. Druhý návrh sa zdá byť rozumný, však? Ak si pred jedlom naplníte žalúdok vodou, budete sa cítiť plnší a skôr prestanete jesť. Ale fungovalo to u vás? Fungovalo by pitie väčšieho množstva vody počas dňa? Prečo ľudia hovoria, že pitie vody môže pomôcť pri chudnutí - a čo na to hovoria odborníci?

Asi poznáte tieto tri hlavné teórie

Prvá teória hovorí, že ak sa pred jedlom napijete, váš žalúdok sa začne napĺňať už pred jedlom vodou. Vďaka čomu začne do mozgu vysielať signál, že už je takmer plný a nepotrebuje tak veľký prísun jedla. Výsledok? Mali by ste menej zjesť!

A čo na to odborníci? Niektoré malé, krátkodobé štúdie túto myšlienku podporujú. Napríklad starší účastníci štúdie, ktorí pred jedlom vypili plný pohár vody, mali tendenciu jesť menej ako tí, ktorí to nerobili. V inej štúdii sa zistilo, že ľudia, ktorí držali nízkokalorickú diétu a pili pred jedlom vodu navyše, mali počas 12 týždňov menšiu chuť do jedla a viac schudli ako tí, ktorí držali podobnú diétu bez vody navyše. Ani v jednej štúdii sa však nehodnotil vplyv pitia vody navyše na dlhodobý úbytok hmotnosti.

Druhá teória predpokladá, že voda, ktorú pijeme, sa musí zohriať na telesnú teplotu, čo si vyžaduje, aby telo vydalo energiu. Energia vynaložená na tento proces - nazývaný termogenéza - by mohla kompenzovať kalórie z jedla, a teda jej zohrievaním v našom organizme zároveň spaľujeme kalórie.

V novších štúdiách sa nenašli žiadne dôkazy o tom, že by sa pri pití vody spaľovalo veľa kalórií. To spochybňuje vysvetlenie termogenézy pre chudnutie spôsobené vodou.

Tretia teória zas tvrdí, že nie vždy ste hladní, niekedy iba smädní. Toto vysvetlenie naznačuje, že niekedy ideme do kuchyne po niečo na jedenie, keď sme v skutočnosti skôr smädní ako hladní. Ak sa teda napijeme, neprijmeme zvytočné kalórie v maškrtách, ktoré by sme si inam dopriali.

Faktom ale je, że na toto są nenašli žiadne presvedčivé štúdie, ktoré by potvrdzovali, že ľudia môžu mať natoľko otupený svoj pocit smädu, že by ho považovali za hlad. Takže staré známe “hlad je prezlečený smäd” nie je žiadnymi dôkazmi podložené.

Kedy voda naozaj pomáha chudnúť?

Prrestaňte piť sladené nápoje a nahraďte ich vodou. Nie je to novinka, však? Napriek tomu stále vidno množstvo ľudí aj s evidentnou nadváhou s plnými taškami sladených nápojov, ktoré im pri eliminácii váhy jednoznčne nepomáhajú.

Ak sa vody prepijete, nahraďte ju čajmi bez pridaného cukru či šťavami z rozličného druhu ovocia.

Mimochodom, ak by sme sa pozreli iba na pitie vody bez ohľadu na chudnutie, napríklad tradičná čínska medicína jasne neodporúča piť vodu počas jedla a 15 minút pred a po jedla. Dôvodom je riedenie žalúdočných štiav, a tak znekvalitnenie tráviacich procesov v našom tele.

Viac o téme: VodaChudnutieHydrataciaDehydrataciaPohar vody pred jedlom
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9