Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Prekvapivá súvislosť medzi menopauzou a zvýšeným cholesterolom

(Zdroj: GettyImages)

Po menopauze je vyššie riziko srdcových (kardiovaskulárnych) ochorení, ktoré sú hlavnou príčinou úmrtí žien. Hladina cholesterolu tu zohráva dôležitú úlohu, a preto je dôležité, aby dámy navštevovali pravidelné preventívne prehliadky.

Každá žena, ak žije dostatočne dlho, prejde menopauzou. V priemere prechádzajú ženy menopauzou vo veku približne okolo 51 rokov. Je to prirodzená etapa života, ale nenastane zo dňa na deň.

Oficiálne ste dosiahli menopauzu, keď vám na 12 mesiacov prestala menštruácia. Menštruáciu prestávate mať, pretože klesla hladina vášho ženského hormónu estrogén. Ešte predtým však nastáva obdobie nazývané perimenopauza, keď sa hladina vašich hormónov striedavo zvyšuje a znižuje. Toto obdobie trvá u väčšiny žien takmer 5 rokov a prináša so sebou mnohé príznaky menopauzy.

Keď si predstavíte príznaky menopauzy, pravdepodobne vám napadnú návaly tepla a nočné potenie. A máte pravdu. Približne 4 z 5 žien majú v období menopauzy nejaké príznaky, pričom tieto sú najčastejšie.

Zvyčajne sa návaly tepla, podobne ako nočné potenie, nakoniec ustália - hoci, ak ich máte, trvajú v priemere 7 rokov po ukončení menštruácie. Menopauza však môže viesť aj k mnohým ďalším problémom:

  • únava
  • bolesti kĺbov a svalov
  • problémy s pamäťou
  • zmeny nálady
  • rednutie vlasov
  • suchá pokožka
  • zvýšený cholesterol

Postupne si začíname viac uvedomovať vplyv menopauzy na zdravie. Zdá sa však, že len veľmi málo žien si uvedomuje súvislosť medzi menopauzou a cholesterolom.

Po menopauze sú ženy vystavené vyššiemu riziku kardiovaskulárnych ochorení a tie sú hlavnou príčinou ich úmrtí. Cholesterol je jedným z hlavných rizikových faktorov srdcového infarktu a mŕtvice. Estrogén pôsobí na pečeň, aby udržiaval stabilnú hladinu cholesterolu - a prechod cez menopauzu je často spojený so zvýšením "zlého" cholesterolu.

Prieskum medzi dospelými vo veku 55+ rokov ukázal, že menej ako 1 z 10 respondentov si uvedomuje, že menopauza môže viesť k vysokej hladine zlého cholesterolu. Každý deviaty respondent uviedol, že nevie, k akým ochoreniam môže viesť vysoká hladina cholesterolu.

To všetko je znepokojujúce, pretože o vysokej hladine cholesterolu sa nedozviete, pokiaľ si ju nenecháte skontrolovať. V skutočnosti 3 zo 4 žien vo veku 55 a viac rokov v prieskume nevedeli identifikovať, či vysoký cholesterol sprevádzajú nejaké príznaky.

Zmeny životného štýlu

Často sa to týka zmien, ktoré by ste mohli urobiť v stravovaní, rád týkajúcich sa cvičenia alebo zníženia hmotnosti, ak máte nadváhu.

Všetci vieme, aké dôležité je cvičenie pre vaše srdce. Ale môže byť naozaj ľahké nechať cvičenie bokom, ak ste zaneprázdnení, máte stuhnuté kĺby alebo iné zdravotné problémy, ktoré vám ho sťažujú.

Lekári odporúčajú, aby ste sa päť dní v týždni snažili o polhodinové aeróbne cvičenie - také, pri ktorom vám srdce bije o niečo rýchlejšie a mierne sa nadýchnete. V ideálnom prípade by ste mali niekoľkokrát týždenne vykonávať aj posilňovacie cvičenia na jednotlivé svalové skupiny - napríklad nohy, boky, ruky, ramená, hrudník a chrbát.

Takmer polovica žien vo veku 55 rokov a viac v prieskume uviedla, že sa im nedarí vykonávať toľko cvičenia, a 2 z 5 uviedli, že je to preto, lebo stratili záujem o akékoľvek cvičenie, ktoré vykonávali. 2 z 5 žien uviedli, že keby mali priateľa, ktorý by sa cvičenia zúčastnil spolu s nimi, bolo by pravdepodobnejšie, že by sa opäť pustili do cvičenia.

Pravidelné cvičenie môže tiež pomôcť znížiť riziko osteoporózy alebo rednutia kostí, ktoré môže spôsobiť zlomeninu kosti u každej druhej ženy nad 50 rokov. Cvičenie so záťažou posilňuje vaše kosti. Patrí sem beh, rýchla chôdza, tanec, aerobik a posilňovacie cvičenia - v podstate akékoľvek cvičenie okrem plávania alebo bicyklovania.

Vaše kosti sa neustále vstrebávajú a obnovujú a zaťaženie kostí pri cvičení s vlastnou váhou naštartuje bunky tvoriace kosti k činnosti. Na udržanie pevných kostí potrebujete aj dostatok vápnika v strave.

Viac o téme: CholesterolMenopauzaMenstruaciaPerimenopauza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9