Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nie ste tehotná, ale vynecháva vám menštruácia? Toto sú možné dôvody

(Zdroj: GettyImages)

Ak nie ste tehotná, možno sa čudujete, prečo vám vynechal ten týždeň, ktorý každý mesiac očakávate. Ale je tu jedna vec: vynechanie alebo oneskorenie menštruácie sa stáva z mnohých iných dôvodov, než je tehotenstvo. Toto je niekoľko príčin nepravidelnej menštruácie.

Priemerná dĺžka menštruačného cyklu je 28 dní, ale za normálnu dĺžku sa považuje 24 až 35 dní. Vynechanie práve tohto časového rámca vám môže spôsobiť veľký stres, najmä ak sa nesnažíte otehotnieť.

Ale hoci je tehotenstvo jedným z hlavných dôvodov straty menštruácie, nie je jediným vinníkom, kedy vám menštruácia chýba. Tu je niekoľko ďalších bežných dôvodov, prečo vám môže menštruácia vynechať.

  • Stres.
  • Infekcia.
  • Problémy s panvovými orgánmi, napríklad syndróm polycystických vaječníkov (PCOS).
  • Hyperprolaktinémia (stav, keď je hladina hormónu prolaktínu príliš vysoká).
  • Niektoré lieky.
  • Zvýšené množstvo cvičenia.
  • Zvýšenie alebo zníženie telesnej hmotnosti.
  • Poruchy príjmu potravy.
  • Hormonálne zmeny.
  • Poruchy štítnej žľazy, ako je hypotyreóza (nedostatočná činnosť štítnej žľazy).
  • Poruchy hypofýzy.
  • Dojčenie.
  • Blížiaca sa menopauza.
  • Zmeny v stravovaní.
  • Niektoré formy hormonálnej antikoncepcie.

Kedy by ste sa mali obávať chýbajúcej menštruácie?

Ak ste si urobili tehotenský test a jeho výsledok je negatívny, ďalšia vec, ktorú treba urobiť, je sledovať, ako často sa to deje. "Občasné vynechanie menštruácie nie je ničím výnimočným," hovorí doktorka Karen Mortonová pre patient.info. Ak sa však menštruácia stáva všeobecne zriedkavou alebo úplne prestane, Mortonová hovorí, že je čas venovať väčšiu pozornosť tomu, čo sa deje.

Kedy navštíviť svojho praktického lekára

Mortonová odporúča obrátiť sa na svojho lekára, ak menštruujete menej ako raz za tri mesiace. Ak sa však snažíte otehotnieť, Mortonová navrhuje lekársky zásah, ak je váš cyklus dlhší ako 32 dní.

Kedy je najlepšie navštíviť lekára s problémami s menštruáciou?

Okrem toho by ste mali navštíviť lekára, ak:

  • Máte návaly horúčavy a ste mladšia ako 45 rokov.
  • Schudli ste alebo váš BMI je 19 alebo menej.
  • Necítite sa dobre.
  • Nemali ste menštruáciu šesť mesiacov po ukončení užívania antikoncepčných tabliet.

Gynekologička Dr. Tami Princeová pacientkam hovorí, že ak bola ich menštruácia trvalo pravidelná a potom sa stala nepravidelnou, je čas hľadať príčiny. Na druhej strane hovorí, že ženy jej často hovoria, že mali vždy nepravidelnú menštruáciu. Ale to, že menštruácia bola vždy nepravidelná, neznamená, že je to normálne. Preto Priceová odporúča, aby ste sa nechali vyšetriť, ak máte nepravidelnú menštruáciu.

Aké sú možné zdravotné následky?

Z krátkodobého hľadiska by vám vynechávanie menštruácie nemalo uškodiť. Ak však trvá dlhšie, môže spôsobiť určité problémy. Priceová hovorí, že hlavnými možnými dlhodobými dôsledkami nepravidelnej menštruácie sú:

  • Neplodnosť.
  • Zvýšené riziko hyperplázie endometria (ku ktorej dochádza, keď je výstelka maternice príliš hrubá).
  • Zvýšené riziko inzulínovej rezistencie alebo cukrovky 2. typu.
  • Vyššie riziko srdcových ochorení.
  • V zriedkavých prípadoch nepravidelná menštruácia - môže signalizovať rakovinu maternice.

Vynechanie menštruácie a plodnosť

Ak medzi vaše plány do budúcnosti patrí aj snaha otehotnieť, možno vás zaujíma, čo vynechanie menštruácie znamená pre vašu plodnosť. Bohužiaľ, na túto otázku neexistuje jednoduchá odpoveď.

Gynekologička Angela Jonesová hovorí, že to závisí od toho, prečo ste nedostali menštruáciu. Niektoré z najčastejších dôvodov vynechania menštruácie, ako napríklad nedávny úbytok alebo prírastok hmotnosti alebo lieky, sú zvratné.

Ak však máte problémy, ako napríklad PCOS (syndróm polycistických vaječníkov), ktorý spôsobuje ovulačnú dysfunkciu, Jonesová hovorí, že je potrebné prijať opatrenia na jej zvládnutie, aby ste mohli pravidelne ovulovať.

Koniec koncov, ak nemáte ovuláciu, nemôžete otehotnieť. To môže byť dôvodom na návštevu špecialistu. Je však dôležité si uvedomiť, že aj keď nemáte pravidelnú ovuláciu, stále môžete otehotnieť. Ak teda nechcete otehotnieť, je nevyhnutné používať spoľahlivú antikoncepciu pri každom pohlavnom styku.

Tipy na dosiahnutie pravidelnejšej menštruácie

Po zistení príčiny nepravidelnosti sa podľa Priceovej liečba prispôsobí tejto príčine, či už ide o liečbu infekcie, zníženie stresu, ukončenie dojčenia alebo úpravu hormonálnej nerovnováhy. Tu je niekoľko ďalších zmien, ktoré môžete vyskúšať, aby sa vaša menštruácia vrátila do normálu:

Zamerajte sa na svoj životný štýl

Jonesová často pacientom hovorí, že zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa dobrú stravu a cvičenie, minimalizáciu stresu a dostatok odpočinku, sú veci, ktoré vám pomôžu zabezpečiť, aby ste mali a/alebo si udržali pravidelný cyklus.

Zmeňte antikoncepciu

Ak vám súčasná antikoncepčná metóda, ktorú používate, spôsobuje vynechávanie menštruácie, poraďte sa so svojím lekárom. Ak používate hormonálnu cievku, menštruácia je zvyčajne ľahšia, menej bolestivá a často sa zastaví.

Priberte, ak máte podváhu

Stretnite sa s dietológom a vytvorte si plán na priberanie. Ak vám menštruácia chýba kvôli nízkej telesnej hmotnosti, poraďte sa so svojím praktickým lekárom a dietológom o zdravých spôsoboch, ako pribrať.

Schudnite, ak máte nadváhu

Nadbytok telesného tuku môže spôsobiť, že vaša menštruácia bude nepravidelná. Stretnite sa so svojím lekárom, ktorý vás môže odporučiť k dietológovi a prediskutovať s vami spôsoby, ako schudnúť. Aj zníženie 5 % telesného tuku môže pomôcť vrátiť váš cyklus do správnych koľají. To môže byť obzvlášť užitočné, ak máte problémy s PCOS.

Cvičenie

Uistite sa, že nemáte až príliš veľa pohybu. Bolo dokázané, že nadmerné cvičenie spôsobuje problémy, ktoré spôsobujú nepravidelnosť menštruácie, takže obmedzenie jeho množstva by mohlo pomôcť regulovať menštruáciu.

Viac o téme: AntikoncepciaTehotenstvo Vynechaná menštruáciaMenstruaciaMenstruacny cyklus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9