Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

No fuj! Tieto miesta na tele si určite umývate zle

(Zdroj: GettyImages)

Osobná hygiena je dennou súčasťou našich životov. Každý z nás má vlastné rituály, ktoré dodržiava. Niekedy však tieto činnosti nevykonávame správne. Čo možno aj vy robíte zle?

Neumývanie určitých partií tela môže narobiť poriadne problémy. Človeka vedia potrápiť infekcie, alebo sa u nich môžu spustiť rôzne choroby. Len v pupku žije viac ako 2 368 druhov baktérií a napriek tomu je jeho hygiena často zanedbávaná. Na druhej strane ani prílišná hygiena nie je zdraviu prospešná, píše sa na brightside.me. Napríklad používanie vatového tampónu na čistenie ušného mazu je v skutočnosti nebezpečné a zbytočné. Na ktoré partie tela by sme si mali dať pozor?

1. Pupok

Väčšina ľudí zabúda na čistenie pupka alebo si ho umýva nesprávne. A pritom by sa mal čistiť raz týždenne a špecifickým spôsobom. Ako? Stačí namočiť vatový tampón do liehu a pretrieť ním pupok. Vyhnúť by ste sa mali používaniu telového mlieka.

2. Uši

Uši by sa, samozrejme, čistiť mali. Ale určite nie nechtom ani špicatým predmetom. Namiesto toho nakvapkajte do uší niekoľko kvapiek detského oleja alebo glycerínu, ktoré zmäkčia ušný maz. Na druhý deň môžete uši dočistiť teplou vodou, ktorú vstreknete pomocou kvapkadla. Potom otočte hlavu na druhú stranu, aby voda vytiekla. Ucho vysušte uterákom a podľa potreby proces zopakujte. Na čistenie vonkajšej oblasti ucha použite tampón.

3. Jazyk

Jazyk si treba čistiť rovnako často ako zuby. Umiestnite škrabku na zadnú časť a pomaly ju posúvajte dopredu. Mierne pri tom zatlačte na jazyk.

4. Lakte

Aby ste sa vyhli hromadeniu odumretých kožných buniek, ktoré zvyknú na lakťoch stmavnúť, odporúča sa ich peeling raz alebo dvakrát týždenne. Môžete si pripraviť svoj vlastný alebo si ho kúpiť v obchode. Kľúčom je jemné trenie krúživými pohybmi. Príliš veľký tlak stav len zhorší.

Peeling s morskou soľou

- 1 šálka olivového oleja

- 1 šálka morskej soli

- 3 až 4 kvapky esenciálneho oleja podľa vlastného výberu

5. Pokožka hlavy

Príčinou suchej pokožky hlavy so sklonom k tvorbe lupín sú odumreté bunky alebo aj nadmerné používanie vlasových produktov. Ako si teda správne umývať vlasy? Pred použitím šampónu ich poriadne opláchnite. Potom zmiešajte vodu so šampónom a naneste ho na pokožku hlavy. Ak používate kondicionér, naneste ho len na končeky.

6. Tvár

Penivé mydlá a umývacie prostriedky v skutočnosti vysušujú vašu pokožku, preto sa im radšej vyhnite. Na umytie tváre použite jemný čistiaci prostriedok spolu s vlažnou vodou. Pred opláchnutím ho nechajte pôsobiť na tvári 60 až 90 sekúnd.

7. Chrbát

Umývanie chrbta môže byť celkom náročne. Nie každý je dostatočne ohybný, že dočiahne. Aby ste sa uistili, že to robíte správne, začnite suchým kefovaním. Pokračujte v pravidelnom čistení pomocou dlhej lufy alebo peelingového pásu.

 

Ako si vyčistiť telo, keď máte piercing

Podľa odborníka na piercing je najlepším spôsobom čistenia a starostlivosti o piercing použitie soľného roztoku. Zvlhčí podráždenú pokožku a udrží ranu čistú. Urýchli hojenie a zmierni prípadne svrbenie.

Viac o téme: HygienaPupokJazykOsobna hygienaUsi
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9