Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Toto sú najčastejšie ženské problémy s vulvou: Dámy, poznáte ich?

(Zdroj: GettyImages)

Vulva je vonkajšou časťou ženského pohlavného systému. Pozostáva z veľkých a malých pyskov ohanbia (labia majora a labia minora), klitorisu, hrbolčeka ohanbia, otvoru do pošvy a ďalších anatomických štruktúr. Veľké a malé pysky ohanbia pomáhajú ochraňovať vnútro pošvy pred vonkajšími nečistotami. Taktiež majú schopnosť poskytovať zvlhčenie pošvy vďaka žľazám, ktoré obsahujú.

Existujú rôzne stavy, ktoré môžu postihnúť vašu vulvu. Niektoré sú závažnejšie ako iné. Ak si všimnete novú hrčku alebo opuch na vulve alebo máte akékoľvek krvácanie z okolia vulvy, musíte okamžite navštíviť lekára. Väčšinu stavov, ktoré postihujú vašu vulvu, možno diagnostikovať vyšetrením. Niekedy je však potrebné vykonať aj iné vyšetrenia - napr. výtery alebo biopsiu. Príznaky budú závisieť od základného ochorenia. Príznaky môžu byť rôzne, od bolesti, svrbenia, nájdenia hrčky, až po spozorovanie zmeny vzhľadu vašej vulvy.

Vulvitída

Vulvitída je zápal alebo podráždenie vulvy, ktoré môže byť spôsobené rôznymi faktormi a môže mať rôzne príčiny, podobne ako svrbenie vulvy. Tento stav sa môže prejavovať ako súčasť širšieho spektra symptómov, vrátane svrbenia, začervenania, opuchu, bolesti a niekedy aj výtoku z vagíny. Vulvitída môže byť vyvolaná infekciami, ako sú kvasinkové infekcie alebo bakteriálne vaginózy, ale môže byť tiež výsledkom neinfekčných príčin, ako sú alergické reakcie, podráždenie z chemických látok alebo kožné stavy.

Liečba vulvitídy závisí od jej príčiny. V prípade infekčnej vulvitídy môže byť potrebné použitie antibiotík, antifungálnych alebo antiparazitických liečiv. Pri neinfekčnej vulvitíde je dôležité identifikovať a odstrániť príčinu podráždenia alebo alergie a poskytnúť symptomatickú úľavu, napríklad prostredníctvom sedavých kúpeľov alebo použitia zvlhčujúcich krémov či mastí.

Čo je to svrbenie vulvy?

Svrbenie vulvy, teda svrbenie v oblasti vonkajších pohlavných orgánov ženy, je pomerne bežný stav, ktorý môže byť spôsobený rôznymi faktormi. Svrbenie v tejto oblasti môže byť veľmi nepohodlné a často je sprevádzané ďalšími symptómami, ako sú začervenanie, opuch alebo výtok.

Medzi hlavné príčiny svrbenia vulvy patria:

1. Infekcie: Najčastejšie sú to kvasinkové infekcie (candida), ktoré spôsobujú silné svrbenie, začervenanie a v niektorých prípadoch aj biely, hrudkovitý výtok. Bakteriálne infekcie, ako je bakteriálna vaginóza, a sexuálne prenosné infekcie, napríklad herpes alebo chlamýdie, môžu tiež spôsobiť svrbenie vulvy.

2. Kožné stavy: Ekzém, psoriáza a lichen sclerosus sú príkladmi kožných ochorení, ktoré môžu postihnúť vulvu a spôsobiť svrbenie, podráždenie a niekedy aj biely, zjazvený vzhľad kože.

3. Alergické reakcie alebo podráždenie: Používanie určitých mydiel, sprchových gélov, výrobkov na osobnú hygienu, pracích práškov, tkanín (ako sú niektoré typy spodnej bielizne) a dokonca aj toaletného papiera môže vyvolať alergickú reakciu alebo podráždenie, ktoré vedie k svrbeniu.

4. Hormonálne zmeny: Zmeny v hormonálnom profile, ako sú tie, ktoré sa vyskytujú počas menštruačného cyklu, tehotenstva alebo menopauzy, môžu tiež spôsobiť svrbenie vulvy.

5. Hygienické návyky: Nadmerné umývanie alebo používanie príliš agresívnych mydiel môže narušiť prirodzenú rovnováhu pH vulvy a spôsobiť podráždenie alebo sucho, čo vedie k svrbeniu.

 

Rovnako ako pri vulvitíde, je dôležité, aby ženy s pretrvávajúcim alebo závažným svrbením vulvy vyhľadali lekársku pomoc na určenie príčiny a získanie vhodnej liečby. V niektorých prípadoch môže byť vulvitída príznakom závažnejšieho zdravotného problému, preto je dôležité nepodceňovať tieto symptómy a konzultovať ich s odborníkom.

Vulvárna dermatitída

U dojčiat a batoliat, ktoré nosia plienky, sa môže vyskytnúť plienková vyrážka, ktorá je veľmi dráždivá a nepríjemná. Vyrážka z plienok môže viesť k tomu, že pokožka vulvy a oblasti okolo zadného priechodu (konečníka) bude jasne červená a veľmi bolestivá.

Akékoľvek kožné ochorenie môže postihnúť aj oblasť vulvy - napr. ekzém, psoriáza, lichen planus a lichen sclerosus.

Vulválna intraepiteliálna neoplázia (VIN)

Nejde o rakovinu vulvy, ale o predrakovinový stav, pretože VIN sa (po niekoľkých rokoch) môže u niektorých žien vyvinúť do rakoviny vulvy.

Hrčky vo vulve

Niektoré infekcie, ako napríklad genitálny herpes a syfilis, môžu spôsobiť hrčky.

Ako sa liečia problémy s vulvou?

Infekcie

  • Mykózy sa zvyčajne lieči klotrimazolovým krémom z lekárne alebo niekedy flukonazolovými perorálnymi tabletami. Zvyčajne je potrebná len krátka liečba, ale občas sú potrebné aj dlhšie kúry.
  • Genitálny herpes sa lieči tabletami acikloviru. Príznaky môžete zmierniť aj kúpaním v slanej vode, užívaním voľnopredajných liekov proti bolesti a pitím väčšieho množstva vody na zriedenie moču. Pomôcť môže aj vazelína alebo lokálne anestetické masti.
  • Genitálne bradavice sa zvyčajne liečia na klinikách sexuálneho zdravia, často pomocou samostatne aplikovanej lokálnej liečby, napríklad podofylotoxínom, imiquimodom alebo sinekatechínom. U 30 % ľudí však zmiznú bez liečby. Ľudia s potlačeným imunitným systémom a tehotné ženy môžu vyžadovať odlišnú liečbu.
  • Ovčie kiahne postihujúce oblasť genitálií môžu byť svrbivé alebo bolestivé, čo sa dá zmierniť paracetamolom, kalamínovým krémom alebo antihistaminikami, napríklad chlórfenamínom.
  • Svrab a zavšivavenie sa liečia permetrínovým krémom alebo malatiónovou pleťovou vodou. Svrbenie spôsobené svrabom môže pretrvávať až štyri týždne po liečbe.

Kožné ochorenia

  • Vyrážka z plienok sa väčšinou lieči opatreniami, ako je častá výmena plienok, čistenie vodou alebo nevlhčenými obrúskami, skôr poklepávanie ako trenie do sucha a vyhýbanie sa dráždivým látkam, ako je pena do kúpeľa/mydlo. Bariérové krémy, ako je biely jemný parafín či Bepanthen®, pomáhajú chrániť pokožku. Príležitostne sú potrebné antimykotické a steroidné krémy, ak je vyrážka závažná a nepomáhajú jednoduché opatrenia.
  • Ekzém, psoriáza a lichen planus vulvy sa liečia veľmi podobne ako iné časti tela, a to emolienciami (hydratačné krémy/masti) a steroidnými krémami, v niektorých prípadoch aj inými špecializovanejšími krémami.
  • Lichen sclerosus sa lieči zvláčňujúcimi prípravkami a silnejšími steroidnými krémami/masťami.
  • Vulválna intraepiteliálna neoplázia (VIN) sa zvyčajne lieči malou operáciou, pri ktorej sa odstráni postihnutá oblasť.

Hrčky

  • Bartholinova cysta/absces si často vyžaduje antibiotiká a niekedy chirurgické odstránenie.


Rakovina vulvy

Rakovina vulvy si vyžaduje liečbu špecializovanými gynekológmi/onkológmi a môže zahŕňať chirurgický zákrok, chemoterapiu a rádioterapiu.

Ako sa starať o svoju vulvu?

Pokožka vulvy je veľmi citlivá, preto je dôležité vyhýbať sa všetkému, čo by ju mohlo podráždiť. Mydlo môže pokožku vysušovať, preto sa uprednostňujú náhrady mydla. Vulválnu oblasť čistite len raz denne, pretože príliš časté umývanie môže zhoršiť príznaky. Uprednostňuje sa sprchovanie pred kúpaním, ale ak sa kúpete, vyhnite sa pridávaniu perličkového kúpeľa. Vyhnite sa používaniu flanelov. Potom sa jemne osušte.

Hygienické vložky/plienky a farebný toaletný papier môžu spôsobiť podráždenie. Vyhnite sa tesne priliehajúcej spodnej bielizni/oblečeniu a syntetickým materiálom - najlepšia je bavlna. Podráždiť môžu aj kondicionéry na tkaniny a biologické pracie prášky.

Používanie zmäkčujúceho/zvlhčujúceho prípravku môže pomôcť chrániť pokožku, najmä ak je suchá. Rôzne druhy sú dostupné bez lekárskeho predpisu.

Viac o téme: VulvaGenitalny herpesVulvitidaSvrbenie vulvyVonkajsie pohlavne organy zenyVulvalna intraepitelialna neoplazia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9