Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Máte divné chute? Môže vám chýbať TENTO prvok

(Zdroj: GettyImages)

Minerál, ktorý telo potrebuje, aby správne fungovalo. Železo prúdi našimi žilami a hrá kľúčovú úlohu pri transporte kyslíka. Ak ho človek nemá dostatok, organizmus to dá patrične najavo. Aké sú príznaky jeho nedostatku?

Nedodáva telu iba energiu. Je tiež základom pre tvorbu hemoglobínu. Bez dostatočného množstva železa naše telo nedokáže produkovať dostatok zdravých červených krviniek, čo vedie k stavu známemu ako anémia. Nedostatočné zásoby sú najčastejšie výsledkom nízkeho príjmu potravín obsahujúcich tento minerál, ako je chudé červené mäso a ryby, píše sa na eatthis.com. Môže však ísť aj o gastrointestinálne krvácanie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí nedostatkom železa až 30 percent populácie. Prejaviť sa to môže  únavou, slabosťou a zníženou schopnosť sústrediť sa. Udržiavanie zdravej hladiny železa je preto nesmierne dôležité. Toto sú najčastejšie prejavy toho, že ho máte nedostatok.

1. Ste unavený.

Jedným zo znakov nedostatku železa je nezvyčajná únava. Telo sa spolieha na železo pri tvorbe hemoglobínu. Keď sú hladiny železa nízke, telo má problém s transportom dostatočného množstva kyslíka do tkanív a orgánov, čo vedie k pretrvávajúcemu pocitu vyčerpania.

2. Máte lyžičkové nechty.

Ďalším príznakom nedostatku železa sú lyžičkové nechty, odborne nazývané koilonychia. Sú veľmi tenké, lámavé a pripomínajú tvar lyžice. Majú prehĺbený stred a zatočené konce smerom nahor.

3. Je vám často zima.

Málo železa v krvi sa prejavuje aj zvýšenou citlivosťou na nízke teploty. Tí, ktorí na nedostatok tohto minerálu trpia, majú studené ruky a nohy, dokonca aj v relatívne teplom prostredí.

4. Máte slabšie študijné výsledky.

U detí sa môže nedostatočný príjem železa časom prejaviť slabým akademickým výkonom. V jednej štúdii bolo priemerné matematické skóre nižšie u školákov, ktorí mali nízku hladinu v porovnaní s rovesníkmi s normálnou hladinou tohto minerálu.

5. Zle spíte.

Správne hladiny železa v tele pomáhajú pri produkcii serotonínu a dopamínu, čo sú neurotransmitery nevyhnutné na reguláciu spánkových cyklov. Údaje ukazujú, že nedostatok železa súvisí s nižšou kvalitou spánku a spánkovým apnoe.

6. Prežívate úzkosť.

Úzkosť môže prameniť z rôznych zdrojov, od genetických faktorov, až po životné skúsenosti. Menej známe je, že aj nedostatok železa môže s tým súvisieť. Železo je kľúčové pre podporu zdravia mozgu, ovplyvňuje syntézu neurotransmiterov a funkciu mozgu.

7. Túžite po divných veciach.

Jednen zo zaujímavých príznakov nedostatku železa sa vyznačuje sa túžbou po látkach, ktoré nemajú žiadnu nutričnú hodnotu, ako sú ľad, špina, hlina alebo škrob. Toto nezvyčajné stravovacie správanie je často spôsob, ako telo signalizuje nedostatok základných živín, akým je železo. Tehotné ženy a predpubertálne deti sú tejto poruche príjmu potravy najviac vystavené.

 

Najlepšie zdroje železa

- červené mäso

- ryby (tuniak, losos, makrela)

- hydina (morčacie mäso)

- morské plody (mušle, ustrice)

- zelená zelenina (špenát, brokolica)

- strukoviny (fazuľa, hrach, šošovica)

- orechy

- semená

- sójové produkty

- tmavá čokoláda

- vajíčka

Najčastejšou formou chudokrvnosti je anémia. V takomto prípade už ale úprava stravy nestačí a je potrebné vyhľadať lekára, ktorý odberom krvi zistí, ako na tom ste. Je pravdepodobné, že vám predpíše lieky s obsahom železa.

Viac o téme: KrvZelezoAnemiaUnavaLyzickove nechty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9