Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tri príznaky tichého zabijaka: Ak máte TOTO na nohách, začnite konať

(Zdroj: GettyImages)

Kardiovaskulárne ochorenia sú každoročne zodpovedné za takmer 18 miliónov úmrtí na celom svete. A to napriek tomu, že odborníci pravidelne upozorňujú na príznaky, ktorými telo varuje, že sa s ním niečo deje. Kardiovaskulárne ochorenia však majú často veľmi nenápadné príznaky, preto sa ochorenie tohto typu nazýva aj “tichý zabijak”. Čo si všímať a kedy je čas navštíviť lekára?

Vyšetrenie u lekára by ste nikdy nemali odkladať, posúvať termín či dokonca odignorovať preventívnu prehliadku. Samozrejme, nie je správne ani to, keď pri každom pichnutí, vyrážke či bolesti letíte lekárovi a zbytočne sa vystavujete stresu. Kardiovaskulárne ochorenia sa však často prejavujú veľmi nenápadne a mnohí môžu varovné signály prehliadnuť. Tri z týchto príznakov si podľa portálu Mirror môžete všimnúť na nohách.

Opuchy nôh

Opuchy nôh a členkov sú jedným z príznakov ochorenia srdca. Medicínsky sa nazýva edém a môže naznačovať, že vaše srdce nepracuje správne.

"Mnohé ochorenia srdca spôsobujú hromadenie tekutiny v chodidlách a dolných končatinách. Keď sa tekutina nahromadí, môžete pozorovať opuch, ktorý sa môže rozšíriť až do horných končatín a slabín," objasnila Americká dermatologická akadémia (AAD). Opuch sa môže zrána javiť ako mierny a počas dňa zhoršovať.

Modré prsty

Modré prsty na nohách môžu byť znakom zablokovaných ciev. "Keď je vám extrémne zima, vaša pokožka môže zmodrať (alebo zfialovieť)," vysvetľuje AAD. "Ak je niektorá oblasť vašej pokožky modrá (alebo fialová), a to napriek tomu, že vám je teplo, môže to byť znakom toho, že vaša krv nedostáva dostatok kyslíka," dopĺňajú odborníci.

Bolestivé hrčky na prstoch

Tieto hrčky, známe ako Oslerove uzly, sa môžu objaviť aj na prstoch na rukách. AAD uvádza: "Ak máte infekciu srdca známu ako infekčná endokarditída, tieto bolestivé hrčky sa môžu objaviť na prstoch na rukách, nohách alebo na oboch miestach. Hrčky môžu trvať niekoľko hodín až niekoľko dní. Hoci hrčky zmiznú samé, pacienti potrebujú liečbu infekcie. Keďže ide o bakteriálnu infekciu, často sa dá liečiť antibiotikami. Niekedy je potrebný aj chirurgický zákrok."

Viac o téme: Opuch nohyKardiovaskularne ochoreniaOpuch nohModre prsty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9