Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Muži, neignorujte problémy s močovým mechúrom: Každý ôsmy môže mať rakovinu prostaty

(Zdroj: GettyImages)

Problémy s močením u mužov v strednom veku môžu byť frustrujúce a nepríjemné a často ich spôsobuje zväčšená prostata. Môžu však poukazovať aj na niečo vážnejšie, napríklad na rakovinu prostaty. Odborníci vysvetľujú, prečo je dôležitá ostražitosť, a delia sa o svoje tipy na svojpomoc.

Múdrosť, pochopenie, nadhľad. Starnutie môže mužom ponúknuť mnoho nečakaných výhod - zväčšená prostata medzi ne však rozhodne nepatrí.

Táto nenápadná malá žľaza, ktorá sa nachádza pod močovým mechúrom, je síce veľká len ako vlašský orech, ale zohráva veľkú úlohu v sexuálnom a močovom zdraví muža, pretože produkuje semennú tekutinu a s pribúdajúcim vekom ovplyvňuje funkčnosť močových ciest.

Prekážanie toku

Zväčšenie prostaty, známe aj ako benígna hypertrofia prostaty (BPH), sa začína v puberte. Keď muž dosiahne 50 rokov, môže sa postupne zväčšiť natoľko, že bráni odtoku moču z močového mechúra.

Aby sa to kompenzovalo, močový mechúr sa stáva svalnatejším a citlivejším alebo "hyperaktívnym", čo vedie k problémom vrátane slabého toku moču, častého, ale neúplného vyprázdňovania močového mechúra, potrebe častejšieho močenia (čo môže byť obzvlášť frustrujúce počas noci), úniku moču v medziobdobí a dokonca inkontinencie a nepohodlia močového mechúra.

"Keďže sa močový mechúr úplne nevyprázdňuje, muži so zväčšenou prostatou sú náchylnejší na infekcie močových ciest," vysvetľuje praktická lekárka Dr. Clare Morrisonová. "Tie môžu spôsobiť bolesti v podbrušku, časté vylučovanie moču a niekedy aj horúčku a krv v moči. U starších mužov môžu infekcie spôsobiť aj zmätenosť a tras."

Muži trpia aj obličkovými kameňmi, ktoré môžu spôsobiť silnú bolesť kdekoľvek od bedier až po slabiny a niekedy aj krv v moči. Podobne aj zápal prostaty (prostatitída) spôsobuje bolesť penisu, semenníkov, konečníka a podbruška spojenú s častým nutkaním na močenie.

Problémy s močovými cestami a rakovina prostaty

Rakovina prostaty je najčastejšou formou rakoviny u mužov. U jedného z ôsmich mužov sa počas života potenciálne objaví rakovina prostaty. Na rozdiel od iných druhov rakoviny sa rakovina prostaty často neprejavuje žiadnymi špecifickými varovnými príznakmi. Tieto môžu byť podobné ako pri BPH, čo znamená, že ostražitosť a aktívny prístup k osobnému zdraviu sú obzvlášť dôležité, ako vysvetľuje John Robertson, odborný pracovník charitatívnej organizácie Prostate Cancer UK.

"Muži by si mali všímať akékoľvek zmeny v prietoku moču," hovorí. "Pozor si treba dávať na slabý prúd moču alebo potrebu častejšieho močenia, najmä v noci, náhle nutkanie na močenie, ťažkosti pri začatí močenia a pocit, že sa močový mechúr nevyprázdnil správne."

Robertson však zdôrazňuje, že ide o celkom bežné zmeny, ktoré sa môžu u mužov vyskytnúť v dôsledku nerakovinových ochorení, ako je napríklad zväčšená prostata. Inými slovami, jediný spôsob, ako skutočne diagnostikovať rakovinu prostaty, je vylúčiť iné príčiny.

"Nepredpokladajte, že zmeny vo funkcii močového mechúra sú len dôsledkom starnutia a neignorujte ich," hovorí. "Objednajte sa k svojmu všeobecnému lekárovi, aby mohol posúdiť, čo môže byť príčinou týchto zmien."

"Je dôležité nahlásiť pretrvávajúce problémy s močením svojmu všeobecnému lekárovi," dodáva. "Existuje krvný test, známy ako 'PSA', ktorý je pomerne spoľahlivý pri odhaľovaní rakoviny prostaty, a praktický lekár ho môže ľahko vykonať. Môže tiež vyšetriť prostatu rektálnym vyšetrením."

Pozitívne je, že u dvoch z troch mužov, ktorí majú zvýšené PSA, sa ukáže, že nemajú rakovinu prostaty, ale je potrebné ich vyšetriť.

"Mali by ste tiež určite vyhľadať radu, ak máte v moči krv," dodáva doktor Morrison. "Môže ísť o infekciu, ale aj o rakovinu močového mechúra alebo obličiek, čo by sa malo vždy vyšetriť. Na problémy s močením existuje účinná liečba."

Tipy na svojpomoc pre starších mužov

Takže, muži v určitom veku, ak máte problémy s močením, odkaz, ktorý si treba odniesť, je nasledovný: Ak máte pochybnosti, nechajte sa vyšetriť. Ak je príčinou zväčšená prostata, tu je niekoľko neoceniteľných tipov na svojpomoc.

Pokračujte v pití (vody)

Nepodľahnite pokušeniu piť menej tekutín, aby ste nemuseli príliš často chodiť na záchod. Je dôležité piť veľa, rozložene počas celého dňa, aby sa znížilo riziko infekcie.

Na druhej strane, ak máte problémy s vyprázdňovaním močového mechúra, nie je dobrý nápad náhle vypiť veľa vody naraz, pretože by to mohlo viesť k silným bolestiam pri "zadržiavaní" moču, keď sa močový mechúr roztiahne a vôbec sa nevyprázdni.

Neponáhľajte sa

Ak sa močový mechúr vyprázdňuje pomaly, je dôležité, aby ste sa necítili uponáhľaní alebo vystresovaní. Niekedy pomáha aj otočenie kohútika v kúpeľni, pretože to vyvoláva prirodzený inštinkt na vyprázdnenie močového mechúra (funguje to!).

Zmeňte polohu

Vylučovanie moču v sede namiesto v stoji (alebo naopak) môže pomôcť vyprázdniť močový mechúr. Oplatí sa tiež "dvojité vyprázdnenie", t. j. ísť na toaletu znova krátko po prvom pokuse, aby ste zistili, či z nej vyjde viac moču. Pomôcť môže aj tepelná podložka alebo fľaša s horúcou vodou na podbrušku.

Vyhnite sa kofeínu a alkoholu

Ak musíte v noci niekoľkokrát vstať, aby ste si odskočili, vyhýbajte sa večer kofeínu a alkoholu. Ak sa to aj tak stane, uistite sa, že na ceste na toaletu nehrozí nebezpečenstvo zakopnutia!

Cvičte a sledujte svoju hmotnosť

Snažte sa mať dostatok pohybu a udržiavať si zdravú hmotnosť, pretože obezita môže zväčšenie prostaty zhoršiť.

Viac o téme: ProstataMocenieRakovina prostatyZvacsena prostata
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9