Kráľovská rodina momentálne zažíva jedno z najzložitejších období vôbec. Princezná Kate a kráľ Karol III. priznali, že bojujú s rakovinou. Pre mnohých boli tieto odhalenia šokujúce, nakoľko členov kráľovskej rodiny stále vídať usmiatych, šťastných a na pohľad zdravých. Dlhé roky sa o žiadnom princovi či princeznej nechyrovalo, že by mali vážne zdravotné ťažkosti. A to ani pri nebohej Alžbete II., ktorá sa dožila úctyhodných 96 rokov a do histórie sa zapísala ako najdlhšie vládnuca britská panovníčka vôbec.
Za zdaním, že za múrmi Buckinhamského paláca sú všetci úplne zdraví a choroby bežných smrteľníkov sa im vyhýbajú, môže byť dozaista i prísne strážené súkromie zamknuté na niekoľko zámkov, ale i zdravá životospráva, ktorú známe tváre dodržiavajú. Pri takmer neobmedzenom rozpočte ich kuchári rozhodne nemusia kontrolovať každú cenovku a princovia, princezné a kráľovský manželský pár si môžu dopriať všetko, po čom túžia.
Ako však píše portál Mirror, predsa len sa nájde vec, ktorú by ste v kráľovskej kuchyni hľadali len márne. Kráľ Karol III. s manželkou Kamilou takmer každý týždeň podstúpia verejné stretnutia s významnými osobnosťami, ktoré sleduje celý svet, a preto si nemôžu dovoliť žiadne faux pas. Z toho dôvodu kráľ s kráľovnou nikdy nejedávajú cesnak. “V Buckinghamskom paláci sa nevarí s cesnakom. Predpokladám, že pre prípad, že by si grgli,” prezradil s úsmevom bývalý kráľovský kuchár John Higgins.
Toto pravidlo, ktoré platí predovšetkým počas kráľovských podujatí a štátnych banketov doma i v zahraničí, potvrdila v roku 2018 aj kráľovná Kamila. Počas vystúpenia v austrálskom programe MasterChef na otázku o zakázaných kráľovských jedlách Kamila priznala: "Nerada to hovorím, ale cesnak. Cesnak je zakázaný."
Ďalšou potravinou, ktorú kráľovská rodina nesmie konzumovať počas účasti na kráľovských podujatiach alebo prehliadkach, sú mäkkýše - aby sa predišlo riziku otravy jedlom. Bývalý komorník kráľa Charlesa Grant Harrold už skôr prezradil: "Kráľovská rodina si pri stolovaní musí dávať pozor na mäkkýše kvôli otravám mäkkýšmi, a to vzhľadom na ich pracovný rozvrh. Je veľmi rozumné upustiť od konzumácie morských plodov, keď sú na cestách a pri plnení verejných povinností."
Cesnak i mäkkýše sú však nie len chutné, ale i plné vitamínov prospešných pre naše telo. Cesnak má pre nás niekoľko benefitov vrátane posilnenia imunitného systému, ochrany pred srdcovými chorobami, podpory zdravia kostí a zníženia rizika kognitívnych ochorení. Obsahuje alicín, ktorý má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti a môže znižovať hladinu cholesterolu. Má aj protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zvládnuť príznaky artritídy, a je dobrým zdrojom antioxidantov.
Mäkkýše zase majú pre naše telo niekoľko priaznivých účinkov vrátane podpory zníženia rizika srdcových ochorení, podpory imunitného systému, ochrany zdravia kostí, podpory zdravej hmotnosti a ochrany zraku. Mäkkýše sú bohaté na aminokyseliny, vitamíny a minerály s antioxidačnými vlastnosťami, ako je selén, železo, zinok a jód.
{{ poll.thanks }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }} Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}