Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nielen súčasť ázijských pokrmov: Konzumácia Judášovho ucha má blahodarne účinky na zdravie

(Zdroj: GettyImages)

Vyzerá ako scvrknutý ušný lalôčik, aj preto sa Čiernej hube hovorí Judášovo ucho. Známa je najmä širokým využitím v ázijskej kuchyni. No ukrýva v sebe aj liečivé vlastnosti.

Ako už názov napovedá, čierna huba má tmavohnedú alebo čiernu farbu. Zaujímavá je jej rôsolovitá konzistencia, uvádza sa na livestrong.com. Bežne sa predáva sušená, ale po spojení s vodou sa vrátia k svojej pôvodnej štruktúre podobnej želatíne. Darí sa jej vo vlhkom podnebí, rastie najmä na kmeňoch stromov. Pestuje sa v Číne, na Havaji, v Indii a ďalších ázijských alebo tichomorských ostrovných krajinách s tropickým podnebím. Tieto malé huby sa často používajú v ázijskom štýle praženice, pridávajú sa do polievok, či duseného mäsa. Sú tiež oceňované pre svoje liečivé účinky. V tradičnej čínskej medicíny sa používa od 19. storočia na liečbu stavov, ako je žltačka či bolesť hrdla. Majú nízky obsah kalórií a tukov, ale rovnako ako mnohé iné druhy húb v nich nájdeme dostatok bielkovín a vlákniny. Iba 1 šálka obsahuje:

- 80 kalórií

- 0,2 g tuku

- 0 mg cholesterolu

- 20,4 g sacharidov

- 19,6 g vlákniny

- 2,6 g bielkovín

Čierne huby tiež ponúkajú množstvo vitamínov a minerálov, najmä skupiny A, B, selén a železo.

Zdravotné výhody čiernej huby

Všetky druhy húb sú zdravým doplnkom každej diéty. Ich konzumácia je tiež jednoduchý spôsob, ako zvýšiť nutričnú kvalitu stravy bez pridania veľkého množstva kalórií navyše. Toto sú dôvody, prečo by ste si mali dopriať Judášovo ucho.

1. Sú nabité vlákninou

Šálka čiernej huby obsahuje neuveriteľných 20 gramov vlákniny. O nej je známe, že podporuje

zdravé trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, udržiava hladinu cukru v krvi v norme a udržiava zdravú hmotnosť.

2. Podporujú zdravie čriev

Huby sú bohaté na polysacharidy, špeciálny druh vlákniny, ktorý pôsobí ako prebiotikum. Kŕmia dobré baktérie v čreve, a tým podporujú zdravie mikrobiómu a zmierňujú tráviace problémy.

3. Sú bohaté na antioxidanty

Všetky huby, vrátane Judášovho ucha, sú bohaté na zlúčeniny, ako sú polyfenoly a flavonoidy. Sú známe tým, že majú antioxidačné, protizápalové vlastnosti.

4. Sú zdravou a uspokojivou alternatívou mäsa

Podľa Amerického inštitútu pre výskum rakoviny majú huby podobnú štruktúru ako mäso a dokonale ho v strave nahradia. Vďaka tomu sú dobrým doplnkom k rezancovým jedlám, polievkam a duseným pokrmom, zeleninovým kebabom a rastlinným hamburgerom. Majte však na pamäti, že nemajú ani zďaleka toľko bielkovín ako mäsové výrobky. Aby vás vaše bezmäsité jedlo plné húb zasýtilo, nezabudnite pridať zdroj bielkovín, ako sú fazuľa, tofu alebo orechy.

5. Chránia kognitívne zdravie

Vyšší príjem húb má vo všeobecnosti ochranný účinok na mozog vďaka bohatému obsahu antioxidantov. Výskum ukázal, že starší dospelí, ktorí si dopriali 1 ½ šálky varených húb týždenne, mali menšiu pravdepodobnosť poškodenia mozgu v porovnaní s tými, ktorí jedli menej ako jednu porciu týždenne.

6. Má protirakovinové účinky

Antioxidanty v hubách zohrávajú ochrannú úlohu proti rakovine, najmä prsníka. Štúdia z apríla 2021 odhalila, že tí ktorí jedli 18 gramov húb denne, mali o 45 percent nižšiu pravdepodobnosť vzniku tohto ochorenia v porovnaní s tými, ktorí huby nikdy nejedli.

Viac o téme: HubaHribJudasovo ucho
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9