Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nenápadné príznaky, že telo napadla cukrovka: Pozor na lupiny aj neškodné svrbenie

Cukrovka je choroba látkovej premeny.
Cukrovka je choroba látkovej premeny. (Zdroj: GettyImages)

Smäd, nevysvetliteľná strata hmotnosti či potreba častého močenia. Najznámejšie príznaky nepríjemného ochorenia menom cukrovka. Nie všetci ľudia, ktorí na ňu trpia, však vykazujú tieto symptómy.

Diabetes, ako sa cukrovka odborne nazýva, je choroba látkovej premeny. Prejavuje sa zvýšením hladinu cukru v krvi, píše sa na steptohealth.com. Stáva sa to vtedy, keď telo prestane produkovať, alebo využívať hormón inzulín. Cukrovka sa delí na dva typy – diabetes 1- a 2. typu. Pri prvom ide o autoimunitné ochorenie, druhé človek získa. Ak pociťujete neutíchajúci smäd a následne veľa močíte, mali by ste zbystriť pozornosť, možno touto chorobou trpíte aj vy. Iba odborník však môže určiť, či máte alebo nemáte do činenia s cukrovkou, alebo vás trápi iný zdravotný problém. Aké sú jej mene známe príznaky?

1. Podráždenie kože

Jeden z menej známych príznakov cukrovky sa objaví, keď hladina glukózy v krvi prekročí zdravé hodnoty. Výsledkom je suchá a svrbiaca pokožka. Svrbenie sa môže vyskytnúť na rukách, rukách, nohách a chodidlách. Takže ak je vaša pokožka podráždená alebo svrbí, uistite sa, že to nie je spôsobené počasím, alebo alergickou reakciou. Ak nie, dajte si skontrolovať hladinu cukru v krvi.

2. Lupiny alebo suchá pokožka hlavy

Zlá metabolická kontrola spôsobená cukrovkou vedie k tvorbe kožných lézií spôsobených infekciami. Ochorenie spúšťa rast huby pityrosporum, ktorá spôsobuje lupiny. Tento mikroorganizmus sa živí mastnotou pokožky hlavy a šíri sa veľmi rýchlo.

3. Chrápanie

Klinická štúdia, ktorá sa uskutočnila v Číne ešte v roku 2017, hodnotila vzťah medzi chrápaním a cukrovkou. Z výskumu vyplynulo, že z 13 592 účastníkov bol takmer 31 percentám diagnostikovaný prediabetes. Predpokladá sa, že v dôsledku problémov súvisiacich s poruchami dýchania počas spánku, ako je spánkové apnoe, môže dôjsť k zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Keď spíme, telo môže uvoľňovať stresové hormóny, ktoré ju zdvihnú.

4. Problémy so sluchom

Ak si všimnete, že musíte neustále zvyšovať hlasitosť televízora, pretože horšie počujete, alebo vyzývate ľudí, aby zopakovali, čo povedali, povedzte to svojmu lekárovi. Niekoľko štúdií odhalilo, že strata sluchu môže byť príznakom cukrovky. Ľudia s vysokou hladinou cukru v krvi sú náchylnejší na poškodenie sluchu ako ľudia, ktorí nemajú tento zdravotný problém. Je to preto, že choroba poškodzuje nervy vo vnútornom uchu.

5. Zmena zraku k lepšiemu

Niektorí ľudia, ktorí nevedomky trpia cukrovkou, prešli okamžitým zlepšením zraku. Inými slovami, nepotrebovali okuliare, pretože dobre videli aj bez nich. Keď k tomu dôjde, zlepšenie nie je trvalé. Keď sa hladina glukózy stabilizuje, pacient ich musí opäť nosiť.

 

Kedy treba navštíviť lekára?

Väčšina ľudí spomenuté príznaky prehliada, pretože sa často spájajú s inými chorobami. Ak však spozorujete tieto zmeny spolu s bežnými symptómami, mali by ste čo najskôr navštíviť odborníka. Ten stanoví správnu diagnózu aj liečbu.

Príznaky cukrovky

- neustály smäd

- časté močenie hlavne v noci

- únava

- strata váhy, napriek zvýšenému príjmu potravy

- opakované kvasinkové infekcie

- pomalé hojenie rán

- zapálené ďasná

- mravčenie v rukách aj nohách

Viac o téme: CukrovkaDiabetesLatkova premena
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9