Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

9 znakov, že vaše telo netoleruje lepok: Ak sa u vás objavuje TOTO, zbystrite pozornosť!

(Zdroj: GettyImages)

Tichý zabijak. Aj tak odborníci označujú lepok. Spôsobuje totiž chronické poškodenie. Niekedy si pacient ani neuvedomuje dôsledky jeho konzumácie. Je preto dôležité vedieť, ako ho človek toleruje.

Lepok patrí medzi najčastejšie potravinové intolerancie. Ak s ním má človek problém, prejaví sa to tráviacimi problémami, no postihnutá môže byť aj koža, uvádza sa na brightside.me. Niektorí sú na neho intolerantní, iných trápi celiakia. Ide o autoimunitné ochorenie spôsobené trvalou intoleranciou lepku. Nájdeme ho najmä v pšenici, jačmeni a raži. Ak nie je pod kontrolou, môže byť veľmi nebezpečná, dokonca život ohrozujúca. Aké sú prejavy, že vaše telo bojuje s lepkom?

1. Problémy s gastrointestinálnym traktom

Príznaky problému s lepkom sú spojené najmä s črevami. Prejavuje sa to nevoľnosťou, nadúvaním, hnačkou, bolesťou brucha, dokonca aj zápchou. Ľudia často spájajú tieto príznaky s inými chorobami. Pacientom je často mylne diagnostikovaný syndróm dráždivého čreva (IBS). Táto diagnóza však môže viesť k tomu, že ľudia s citlivosťou na lepok nedostanú správnu liečbu, takže príznaky nezmiznú.

2. Nevysvetliteľné zmeny hmotnosti

Neznášanlivosť lepku môže viesť k chudnutiu aj k priberaniu bez zjavného dôvodu. Stáva sa to v dôsledku zápalových procesov na bunkovej úrovni a metabolických porúch.

3. Hormonálna nerovnováha

Existuje priamy vzťah medzi intoleranciou lepku a hormonálnymi poruchami, ktoré sa môžu vyskytnúť. Ide o nepravidelný menštruačný cyklus, náhle výkyvy hmotnosti, PMS a poruchy spánku. Hormonálne zlyhania spôsobené neznášanlivosťou lepku môžu byť mnohokrát zosilnené počas puberty, tehotenstva a menopauzy.

4. Problémy s centrálnym nervovým systémom

Lepok zvyšuje zápal a priepustnosť čreva. V dôsledku toho môžu príznaky citlivosti na lepok zahŕňať problémy s koncentráciou, depresiu, úzkosť, nespavosť a únavu. Niektorí ľudia priznávajú, že ľahko strácajú svoj myšlienkový pochod a slabo sa koncentrujú. Často sú aj náchylnejší na migrény. Osoba, ktorá je alergická na lepok, môže pociťovať bolesť hlavy 30 až 60 minút po jedle.

5. Problémy s pokožkou a nechtami

Vlasová keratóza a herpetiformná dermatitída sú kožné ochorenia priamo súvisiace s intoleranciou lepku. Príznaky zahŕňajú svrbenie a vyrážky, ktoré sa môžu objaviť na rukách, trupe, tvári, zadku, lakťoch a vlasovej línii. Ďalším príznakom sú oslabené a lámavé nechty.

6. ADHD

Ďalším príznakom intolerancie lepku, je porucha pozornosti s hyperaktivitou. ADHD sa môže prejaviť u detí aj dospelých. Ľudia s touto poruchou majú krátky rozsah pozornosti a problémy so sebakontrolou. Bezlepková diéta môže znížiť príznaky ochorenia.

7. Zlý stav zubov

Pri intolerancii lepku je narušené vstrebávanie potrebných prvkov a minerálov v čreve. To platí aj pre vápnik. Výsledkom môžu byť problémy so zubami a ústnou dutinou. Prejavmi sú precitlivenosť skloviny, tvorba zubného kazu, vredy na sliznici.

8. Anémia z nedostatku železa

Veľmi často je celiakia diagnostikovaná kvôli anémii z nedostatku železa. Medzi jej príznaky patrí znížený objem krvi, únava, dýchavičnosť, bolesti hlavy, bledosť kože, slizníc a dokonca aj artritída. Železo je zle stráviteľné, pretože pri neznášanlivosti lepku dochádza k zhoršeniu jeho absorpcie v čreve.

9. Autoimunitné ochorenia

Mnoho ľudí s autoimunitnými ochoreniami má v anamnéze intoleranciu lepku. Pri celiakii imunitný systém útočí na vlastné črevné bunky po tom, čo doň vstúpi lepok. Zvyšuje sa tiež riziko vzniku ďalších autoimunitných chorôb, ako je autoimunitná tyroiditída, autoimunitné ochorenie pečene, Crohnova choroba, cukrovka, vitiligo, reumatoidná artritída a roztrúsená skleróza.

Ako liečiť citlivosť na lepok?

1. Nechajte sa otestovať. Váš lekár odoberie vzorku krvi a skontroluje v nej protilátky, ktoré sú zvyčajne prítomné v krvi ľudí s celiakiou. Pred vyšetrením musíte do stravy zaradiť lepok, vyhnete sa tak nepresným výsledkom.

2. Vylúčte zo stravy lepok. Je obsiahnutý v:

- pšenici

- raži

- bulgure

- krupici

Obsahuje ho veľké množstvo potravín. Preto vždy skontrolujte zloženie produktu, ktorý kupujete.

Uprednostnite výrobky, ktoré obsahujú označenie bezlepkové.

 

Viac o téme: IntoleranciaLepokLepkova intoleranciaPotravinova intolerancia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9