Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

11 VAROVNÝCH signálov, ktoré vysiela telo: Za opuchnutými členkami môže byť choré SRDCE.

Choré srdce sa môže ozvať rozličnými príznakmi.
Choré srdce sa môže ozvať rozličnými príznakmi. (Zdroj: GettyImages)

Lupiny, vyrážky či nadúvanie. Aj takto dáva telo najavo, že s ním niečo nie je v poriadku. Väčšinou nejde o nič vážne, no niekedy je za tým skutočná choroba. Ako organizmus bije na poplach?

Ľudia majú tendenciu ignorovať príznaky, že sa v ich telách niečo deje. Považujú ich za bežnú súčasť života. Keď je však v stávke zdravie, nemali by sa podceňovať, uvádza sa na brightside.me. Hoci väčšina z nich nemá dôvod na obavy, vždy je lepšie nič nezanedbať, ako potom ľutovať. Nezabudnite sa preto vždy poradiť so svojím lekárom, ak máte obavy o svoje zdravie.

Kedy zbystriť pozornosť?

1. Lupiny a vypadávanie vlasov

Šupinatá pokožka hlavy je bežný problém, ktorého sa dá ľahko zbaviť. Väčšinou pomôže zmena šampónu a kondicionéru. Ak sa k lupinám pridá aj vypadávanie vlasov, môže to byť znak nedostatku dôležitých vitamínov a živín ako sú zinok, vitamín B2, B3, B6 a B7, ale aj železa.

 

2. Vráskavé ruky a prsty

Určite ste si všimli, že vám po dlhšom pobyte vo vode zvráskavejú prsty. Je to úplne v poriadku a trvá to len chvíľku. Keď však takto ruky vyzerajú dlhodobo aj bez namočenia, strácajú elasticitu rýchlejšie ako iné časti tela, môže to byť znakom dehydratácie, zlého krvného obehu alebo problému so štítnou žľazou.

3. Biele škvrny na jazyku

Zdravý jazyk má zvyčajne ružovkastú farbu. Ak si všimnete, že sa na ňom objavujú biele škvrny, pravdepodobne ide o afty, ktoré sú veľmi časté u ľudí s cukrovkou. Niekedy ich spôsobuje zlá ústna hygiena. Pomôže výmena zubnej kefky, správne umývanie zubov, používanie dentálnej nite a ústnej vody.

 

4. Kožné vyrážky

Ekzém býva často dôvod, prečo máte červenú pokožku, ktorá vás navyše svrbí. Keď však vyrážku sprevádza horúčka môže ísť o infekciu, alebo ste sa dotkli rastliny, na ktorú máte alergiu.

5. Opuchnuté členky

Opuchnuté členky trápi množstvo tehotných žien. Keď ale dieťa nečakáte, môžu byť znakom zlého krvného obehu, problému so srdcom alebo nedostatočnou činnosťou štítnej žľazy. Menej závažnou príčinou tohto príznaku je príliš veľa soli v strave.

 

6. Suché oči

Suchosť môže byť spôsobená starnutím alebo niektorými liekmi, ale môže to byť aj príznak Sjogrenovho syndrómu. Toto ochorenie často sprevádza aj sucho v ústach. Ide o poruchu imunitného systému.

 

7. Nadúvanie

Menšie nadúvanie po jedle zvyčajne nie je dôvodom na obavy, ale môže to byť aj príznak citlivosti na určité jedlo. Keď konzumujete potraviny, na ktoré ste alergický, aj keď o tom neviete, spôsobuje to, že sa vo vašom žalúdku uvoľňuje veľa plynov. Najčastejšie ide o pšenicu a lepok.

8. Nevysvetliteľné modriny

Ak sa vám tvoria modriny na rôznych miestach a nepamätáte si, že ste sa o niečo buchli, mali by ste sa obrátiť na svojho lekára. Môže ísť len o nedostatok železa, no na druhej strane o príznak niečoho vážnejšieho, ako je napríklad choroba zrážania krvi.

 

9. Neustály pocit smädu

Dostatočná hydratácia je základ pevného zdravia. Keď však pociťujete neustále smäd, mali by ste zbystriť pozornosť. Môže totiž ísť o príznak prediabetu, ktorý sa prejavuje aj únavou a častým močením.

 

10. Náhodné svalové zášklby

Svalové zášklby môžu mať mnoho príčin, vrátane fyzickej aktivity, stresu, dehydratácie a nedostatku spánku. Vo vážnejších prípadoch však ide o neurologickú poruchu alebo ochorenie obličiek.

11. Chrápanie

Aj keď je chrápanie nepríjemné pre partnera, vedľa ktorého spíte, pre vaše telo je často neškodné. V niektorých prípadoch môže ísť o spánkové apnoe, vyžadujúce lekársku starostlivosť. Dobrou správou je, že väčšinou zaberie zdravotnícka pomôcka, ktorá zlepší kvalitu spánku aj samotné dýchanie počas noci.

 

Zdroj:

www.brightside.me

Viac o téme: SrdceJazykLupinyAftyChore srdceKozne vyrazky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9