Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chcelo by to väčšie libido? TÁTO rastlinka pomôže!

Maca - zázrak z Andských hôr.
Maca - zázrak z Andských hôr. (Zdroj: GettyImages)

Maca peruánska, nazývaná aj ako peruánska viagra, patrí medzi najstaršie rastliny na svete. Vďaka jej unikátnemu zloženiu, si maca získava priaznivcov na celom svete. Jej využitie je však oveľa širšie než len podpora sexuálnej vitality.

História rastliny známej ako „kráľovná Ánd" siaha viac ako 2000 rokov do minulosti. V peruánskej kultúre bola maca odpradávna oceňovaná pre svoje výnimočne výživné a liečivé vlastnosti. Pestovaná vo vysokých nadmorských výškach, je maca uznávaná ako adaptogén - pomáha telu prispôsobiť sa stresovým situáciám a podporuje celkové zdravie a vitalitu. Okrem toho priaznivo pôsobí na hormonálne zdravie žien, plodnosť či zlepšenie príznakov menopauzy. 

Čo všetko obsahuje?

Pre svoje mimoriadne nutričné hodnoty a unikátne chemické zloženie sa maca peruánska radí do kategórie superpotravín, teda produktov, ktoré sú svojím zložením mimoriadne bohaté na nutrične dôležité látky. Medzi najprospešnejšie zložky patria:

  • skoro 60 % kvalitných sacharidov, ktoré z nej v kombinácii s alkaloidmi a ďalšími živinami robia vynikajúci zdroj udržateľnej energie;
  • 10 % ľahko stráviteľných bielkovín;
  • 8,5 % vlákniny vo forme celulózy a lignínu pre stimuláciu funkcie čriev;
  • vysoké množstvo aminokyselín, najmä esenciálnych mastných kyselín, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo;
  • vitamíny B1, B2, B6, ale aj vitamíny C a E;
  • množstvo stopových prvkov a minerálov ako sú vápnik, železo, draslík, zinok, horčík či jód.

Maca a jej vplyv na zdravie reprodukčných orgánov a plodnosť

Maca peruánska sa teší veľkej popularite vďaka svojmu pozitívnemu vplyvu na plodnosť u oboch pohlaví. Obsahuje hojné množstvo vitamínov, minerálov a chemických zlúčenín, ktoré pozitívne ovplyvňujú endokrinný systém a prispievajú k stabilizácii hormonálnych hladín, čím podporujú celkový zdravotný stav. 

Je známa aj svojimi benefitmi pre mužské reprodukčné zdravie, vrátane podpory plodnosti a zdravia prostaty. Môže byť prospešná pri liečbe erektilnej dysfunkcie, vďaka zlepšeniu krvného obehu a stimulácii produkcie testosterónu. Jej obsah glukozinolátov, s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami, môže byť účinný aj pri problémoch so zväčšenou prostatou.

Maca na zlepšenie výkonnosti

Ďalším mimoriadnym benefitom, ktorý jej užívanie prináša, je zlepšenie výkonnosti. Vďaka tomuto pozoruhodnému účinku si získala prezývku „prírodné anabolikum“. Je preukázané, že maca podporuje zvyšovanie výkonnosti, budovanie sily a svalovej hmoty. Túto vlastnosť už poznali Inkovia a súčasný výskum túto teóriu potvrdzuje. 

Maca ako efektívny „nakopávač“

Jej stimulačné vlastnosti sú často spojené s jej energizujúcim účinkom, čo z nej robí zdravú alternatívu ku káve alebo energetickým nápojom. Maca poskytuje miernu, ale dlhotrvajúcu stimuláciu, znižuje hladinu stresu a povzbudzuje k aktivite. Navyše, vďaka obsahu fytoestrogénov reguluje hladinu hormónov, čím prispieva k pocitu pohody, predchádza depresiám a bojuje proti syndrómu chronickej únavy.

Ďalšie vlastnosti maci peruánskej

Okrem vyššie uvedených vlastností priaznivo pôsobí aj na:

  •  zlepšenie kvality a rastu vlasov;
  •  podporu zdravia štítnej žľazy;
  •  zlepšenie stavu kostí, zubov a pleti;
  •  vďaka množstvu antioxidantov pomáha pri spomaľovaní starnutia organizmu;
  •  účinne pomáha v boji proti chudokrvnosti vďaka vysokému obsahu železa.

V neposlednom rade treba spomenúť, že maca efektívne stimuluje rozvoj interneurálnych spojov, čo pomáha zlepšeniu pamäti a využíva sa ako doplnok pri liečbe Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

V akej forme sa maca využíva?

Tradične sa konzumuje vo forme prášku, ktorý sa mieša s vodou alebo ovocnou šťavou. Tento prášok sa pre lepšie vstrebávanie živín odporúča konzumovať nalačno. V Peru sa pridáva aj do polievok alebo ovsených vločiek a existuje tradičný fermentovaný nápoj z macy - maca chicha. Doporučená denná dávka je 1-3 gramy. Okrem prášku sa predáva aj vo forme tabletiek, dokonca je možné nájsť ju aj v podobe tinktúry.

Kedy je dobré maca prášok vynechať?

Aj napriek tomu, že maca sa vo všeobecnosti znáša veľmi dobre, sú isté výnimky, kedy treba macu zo svojho jedálnička vylúčiť. Jeden z najčastejších prípadov je, že pre svoju príbuznosť s brokolicou a karfiolom môže byť ťažšie stráviteľná a spôsobovať problémy u ľudí so žalúdočnými ťažkosťami. Jej stimulačné účinky môžu narušiť spánok, preto sa neodporúča užívať ju večer. Vysoký obsah glukozinolátov môže tiež spôsobiť problémy osobám s akútnymi obličkovými a pečeňovými ochoreniami. Vplyv na tehotné a dojčiace ženy je málo preskúmaný, preto sa odporúča prekonzultovať jej konzumáciu so svojím lekárom. Všeobecne by sa maca mala užívať len ako doplnok stravy, nie ako náhrada kompletného stravovania alebo liečby.

 

Zdroj: www.forbes.com

Viac o téme: AlzheimerParkinsonMacaMaca peruanskaErektylna disfuknciaPlodnostVykonost
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9