Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Slovensku stúpa počet sexuálne prenosných chorôb

(Zdroj: GettyImages)

Najväčší prírastok v tomto smere zažíva mužské pohlavie a Bratislavský kraj. Počet pacientov so syfilisom stúpol medziročne až o 50 %.

Syfilis je na Slovensku sledovaný po dobu 18 rokov. Aktuálne sa počet osôb so syfilisom u nás blíži k rekordnému číslu počas celej doby sledovania. Stúpa aj množstvo prípadov kvapavky. V oboch prípadoch prevažujú novonakazené osoby vo veku od 25 do 34 rokov žijúce najmä v Bratislavskom kraji.

Syfilis medziročne stúpol až o 50 %

V roku 2022 bolo nahlásených 443 prípadov syfilisu. V roku 2021 ich bolo 294, čo predstavuje nárast až o 50,7 %. Z toho 73 % predstavuje pacientov mužského pohlavia. Infikovaných žien bolo 119, z toho 12 tehotných. Liečba pacientov bola najmä ambulantná, hospitalizovaných bolo 64 osôb. Takmer 95 % z infikovaných malo syfilis diagnostikovaný prvýkrát v živote.

Čo to vlastne je?

“Pri syfilise hovoríme o sexuálne prenosnej infekcii, ktorú spôsobuje baktéria Treponema pallidum. Ochorenie prebieha v niekoľkých fázach, podľa ktorých sa líšia jednotlivé príznaky. Pacient sa však môže infikovať a roky o tom nemusí vôbec vedieť,” povedala Ing. Elena Gaboňová, riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB.

Syfilis sa zvyčajne šíri pohlavným stykom a patrí medzi najznámejšie pohlavne prenosné choroby. V prvej fáze začína bezbolestným vredom, ktorý sa zväčša objavuje na genitáliách, konečníku či v ústach - na mieste, kde sa baktérie dostali do tela nakazeného. Vred sa vyvinie približne tri týždne po expozícii. “Práve počas prvej fázy ochorenia dochádza k najčastejšej nákaze, kedy sa baktéria prenesie z človeka na človeka kontaktom s vredmi - a to pokožkou alebo sliznicou. Mýtom je, že syfilisom sa môžeme nakaziť na toalete, v bazéne či používaním jedálneho riadu. Ak je však matka infikovaná, môže syfilis preniesť na svoje dieťa. Vtedy hovoríme o vrodenom syfilise,” hovorí Ing. Gaboňová.

Spomínaný vred sa približne po 6 týždňoch sám stratí a ochorenie prechádza do druhej fázy sprevádzanej celotelovou vyrážkou, ktorá začína najmä v oblasti drieku a nie je svrbivá. Táto fáza môže prebehnúť jednorazovo alebo sa môže vracať. Počas sekundárneho syfilisu pacienti zažívajú aj vypadávanie vlasov, horúčky či zdurenie lymfatických uzlín. Práve prvá, prípadne druhá fáza cochorenia sú ten správny čas na riešenie problému menom syfilis. “V tejto včasnej fáze dokáže infekciu syfilisu potlačiť aj jediná injekcia penicilínu a predíde sa tak vážnejším komplikáciám, ktoré môžu v neskorších fázach spôsobiť až trvalé následky či smrť,” povedala Ing. Gaboňová.

Ak sa nelieči…

Neliečený syfilis môže poriadne skomplikovať život. Môže zapríčiniť kardiovaskulárne ochorenia, neurologické problémy, impotenciu, počas tehotenstva môže vyvolať predčasný pôrod a tiež zvyšuje riziko infekcie vírusom HIV.

Ako je to s kvapavkou?

V roku 2022 bolo hlásených 414 osôb s gonokokovou infekciou, teda kvapavkou. V roku 2021 ich bolo o 10 viac, no i tak sa roky 2014, 2021 a 2022 radia k rokom s najvyšším výskytom infekcie, teda nad 400 prípadov ročne. Aj v tomto prípade sa infekcia nevyhýbala najmä mužom, ktorých bolo 78 % všetkých prípadov, najviac infikovaných bolo vo veku 25 až 34 rokov v Bratislavskom kraji.

Nepodceňujte prevenciu!

Ak mávate nechránený styk, striedate sexuálnych partnerov alebo si jednoducho chcete byť istí, že je u vás všetko v poriadku a “nedrieme” vo vás nejaká baktéria či vírus, okrem konzultácie s lekárom môžete využiť aj priamo služby rozličných laboratórií, ktoré vám do pár dní urobia vyšetrenie a poskytnú vám výsledok.

 

 

Zdroje:

www.nczisk.sk

www.agellab.sk

www.medirex.sk

 

Viac o téme: SexSyfilisKvapavkaPohlavne chorobyPohlavna chorobaZdravy sex
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9