Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bojíte sa otvoriť ústa? Dodržujte tieto pravidlá a váš dych bude svieži

(Zdroj: GettyImages)

Zápach z úst, tiež známy ako halitóza, postihuje jedného zo štyroch ľudí na celom svete. Väčšinou za ňu môže zlá ústna hygiena či slabá hydratácia. Našťastie, existuje spôsob, ako predísť tejto nepríjemnosti, ktorá často spôsobuje úzkosť.

Zapáchajúci dych je nepríjemný nielen pre tých, ktorých sa to týka. Trápne situácie zažíva aj okolie, ktoré nevie, ako citlivo na to dotyčného upozorniť, píše sa na brightside.me. Častokrát totiž postihnutý človek o svojom probléme nevie. Pri jeho odstraňovaní je najdôležitejšia správna ústna hygiena. V prvom rade si treba chrup poriadne umývať, a to minimálne dvakrát denne s pastou s obsahom fluoridu. Na dennej báze by sa mala používať aj medzizubná, jednozväzková kefka, ústna voda, dentálna niť a škrabka na jazyk. Netreba zabúdať na pravidelnú dentálnu hygienu a návštevy zubára. Aby bol dych svieži, dodržiavať by sa mali aj tieto pravidlá.

1. Zbavte sa kameňov na mandliach

Tonsilové kamene sú biele hrbolčeky nachádzajúce sa na mandliach. Sotva ich vidno, keďže sú skryté vo vnútri. Hoci sú drobné, spôsobujú zápach z úst, pretože priťahujú baktérie a sú vytvorené z  mikróbov. Dá sa ich však ľahko zbaviť. Pomáha ústna voda, kloktanie jablčného octu aj teplej slanej vody.

2. Nevynechávajte raňajky

Raňajky sú skutočne najdôležitejším jedlom dňa nielen pre telo, ale aj dych. Jedna štúdia odhalila, že tínedžeri, ktorí neraňajkujú, trpia zápachom z úst viac ako tí, ktorí sa ráno najedia. Je dôležité konzumovať zdravé raňajky s nízkym obsahom cukru, ako je šalát, jablká, jogurt, mlieko a všetky druhy potravín bohatých na vlákninu.

3. Dýchajte nosom

Dýchanie ústami môže spôsobiť chronický zápach, pretože sa takto znižuje produkcia slín. Ohrozené sú aj ďasná a čeľusť. Dokonca môže byť spúšťačom stresu a úzkosti.

4. Po zjedení silných jedál pite vodu

Konzumácia silných potravín môže spôsobiť zápach z úst, pretože chemikálie, ktoré sa v nich nachádzajú, prechádzajú krvným obehom do pľúc a v dôsledku toho vychádzajú von cez dych.

Čo robiť v takýchto prípadoch?

Korenené jedlá: Po ich zjedení si dajte žuvačku bez cukru.

Káva a kávové výrobky: Pred a po jedle vypite vodu.

Tuniak a ryby: Pridajte do jedla citrón.

5. Používajte zubnú niť

Aj keď je návšteva zubára najlepším riešením, keď sa chcete zbaviť zubného povlaku, treba myslieť aj na dennú prevenciu. Baktérie totiž zuby ohrozujú neustále, keď jeme a pijeme. Používanie zubnej nite je dobrý spôsob, ako odstrániť chrup a zabrániť zápachu z úst.

Viac o téme: HalitozaZapach z ustDentalna hygiena
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9