Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prestaňte fajčiť raz a navždy: Pomôže vám tento domáci nápoj!

(Zdroj: GettyImages)

Závislosť, nech je na čomkoľvek, je vždy pre telo a myseľ obrovskou záťažou. Zbaviť sa jej je pre mnohých ľudí náročné a často nepredstaviteľné.

Medzi veľmi časté závislosti patrí fajčenie, ktoré je v spoločnosti akceptované a považované za niečo bežné. Avšak látky, ktoré s každým potiahnutím dostávate do tela, sú obrovskou záťažou. Ako začať boj proti závislosti na nikotíne?

Nikotín je vysoko návyková látka, a preto, ak sa aj snažíte pokušeniu odolávať a skoncovať so závislosťou, dostaví sa nepríjemné nutkanie, ktorému sa takmer nedá odolať. Podľa portálu Mirror však existuje nápoj, ktorý by mohol pomôcť zmierniť vaše pokušenie. Odborníci sa domnievajú, že pitie bylinkových čajov môže byť kľúčovým krokom k definitívnemu odvykaniu od fajčenia, a to vďaka účinku, ktorý v tele vyvolávajú.

"Bylinkové čaje môžu byť sľubným spojencom v boji proti nikotínovej túžbe. Tieto čaje poskytujú stimulačný účinok podobný nikotínu, čo predstavuje pre jednotlivcov uspokojivú náhradu za zvyčajné fajčenie alebo vapovanie," vysvetlili. Experti poukazujú na výskum, ktorý naznačuje, že ženšen, nachádzajúci sa v niektorých bylinných čajoch, môže mať terapeutické vlastnosti pri závislosti od nikotínu, pretože oslabuje vplyv dopamínu, neurotransmitera spojeného s potešením, ktorý sa uvoľňuje počas fajčenia.

Zelený čaj je tiež účinnou odrodou, pretože zaplavuje systém mikroživinami a aminokyselinami, ktoré môžu znížiť chuť na fajčenie. Nielen, že môže pomôcť stopnúť túžbu po cigarete, ale môže pomôcť napraviť škody, ktoré fajčenie v tele napáchalo.

"Výskum naznačuje, že pomáha aj pri obnove tkanív poškodených fajčením, čím v dlhodobom horizonte pomáha ozdraviť celé telo," objasnili.

Existujú aj ďalšie možnosti stravovania, ktoré vám pomôžu dať definitívnu bodku za fajčením. Mali by ste sa vyhýbať pikantným alebo sladkým jedlám, pretože môžu vašu chuť na fajčenie ešte zintenzívniť. Často sa stáva, že ak ľudia prestávajú fajčiť, priberú na váhe. Preto, ak sa tomu chcete vyhnúť, mali by ste do svojho jedálnička zaradiť zdravé a nízkokalorické potraviny. Budete si chcieť "zamestnať" ruky aj ústa, takže budete jesť často.

Skúste chrumkať napríklad mrkvu, zeler, uhorky a zelenú papriku, ktorú sú uspokojivou a výživnou alternatívou. "Je dôležité si uvedomiť, že nejde len o to prestať fajčiť, ale aj o to cítiť sa zdravšie a urobiť trvalé zmeny pre zdravý život bez nikotínu," uzavreli odborníci.

 

Viac o téme: CigaretaFajcenieZavislostNikotin
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9