Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zapálené ďasná neškodia len ústnej dutine: V ohrození je tento dôležitý ORGÁN v tele!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pexels.com)

Zapálené ďasná nie sú len problémom ústnej dutiny. Ak sa neliečia, spôsobujú v tele zápal, no to nie je všetko. Vedci teraz odhalili, že môžu byť spúšťačom ochorenia pľúc. 

Parodontitída je výsledkom neošetreného nahromadeného plaku, lepkavého filmu, ktorý tvoria predovšetkým baktérie. V priebehu času zvykne stvrdnúť na zubný kameň a spôsobiť podráždenie a zápal tkaniva ďasien, píše sa na dailymail.co.uk. Spôsobuje krvácanie alebo opuch, zápach z úst a dokonca vypadávanie zubov.

V hlavnej úlohe baktéria

Predchádzajúce štúdie ukázali, že ochorenie ďasien je rizikovým faktorom mnohých chorôb, vrátane cukrovky, vysokého krvného tlaku a niektorých druhov rakoviny. Vedci z Číny teraz pozorovali myši infikované ústnou baktériou Porphyromonas gingivalis, ktorá u nich spustila ochorenia ďasien. Následne výskumníci odhalili, že sa u nich zhoršila progresia chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP). Ochorenie ďasien totiž zvyšuje zápal, ktorý telu signalizuje, že niečo nie je v poriadku.

„Spúšťa imunitnú odpoveď a keď je táto reakcia príliš silná, môže to zvýšiť riziko chronických ochorení,“ konštatoval spoluautor štúdie a mikrobiológ Yan Li.

Ako uviedol, baktéria Porphyromonas gingivalis hrá dôležitú úlohu pri ochorení ďasien tým, že ničí tkanivá, ktoré podporujú zuby. Testovaním pľúcneho tkaniva myší vedci zistili, že baktéria aktivovala produkciu imunitných buniek gama-delta T-buniek a M2 makrofágov. To následne viedlo k tvorbe cytokínov, ktoré keď sú premnožené, zvyšujú zápal v tele, čo vedie k zhoršeniu stavov, ako je napríklad CHOCHP.

„Posilnením periodontálnej terapie a zameraním sa na inhibíciu gama-delta T buniek a M2 makrofágov budeme schopní kontrolovať progresiu tohto ochorenia,“ tvrdí spoluautor štúdie Boyu Tang. 

Zapálené ďasná neškodia len
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Plánujú experimenty na ľuďoch

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je CHOCHP šiestou najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete. Vedci odhalili, že veľké percento postihnutých trpí zároveň ochorením ďasien. Vedci majú preto v úmysle vykonať ďalšie experimenty na ľuďoch. Tím plánuje prijať pacientov s oboma stavmi a ponúknuť liečbu paradentózy, potom porovnať funkciu pľúc a počet imunitných buniek "pred" a "po".

O chorobe

CHOCHP je chronické zápalové ochorenie pľúc, ktoré spôsobuje obštrukciu prúdenia vzduchu. Podľa Mayo Clinic to vedie k ťažkostiam s dýchaním, ako aj k sipotom, zvieraniu na hrudníku, chronickému kašľu, častým infekciám dýchacích ciest, nedostatku energie, neúmyselnému úbytku hmotnosti a opuchom členkov, chodidiel alebo nôh. Fajčenie je najvýznamnejším rizikovým faktorom tohto ochorenia. Keď choroba postupuje, môže zvýšiť riziko srdcových problémov, vysokého krvného tlaku a rakoviny pľúc. 

Príčiny vzniku:

  • poškodenie pľúc fajčením 
  • znečistené ovzdušie 
  • vystavenie sa výparom, prachu a chemikáliám 
  • vzácny genetický stav nazývaný nedostatok alfa-1-antitrypsínu 

Najčastejšie symptómy:

  • dýchavičnosť počas každodenných aktivít, ako je chôdza 
  • pretrvávajúci kašeľ 
  • sipot v chladnom počasí 
  • produkcia nadmerného hlienu 
  • strata chuti do jedla 
  • opuchnuté členky 
  • vykašliavanie krvi 
Viac o téme: ZdraviePľúcaZápalĎasná
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9