Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Voda v plastových fľašiach ukrýva nepríjemné tajomstvo: MIKROPLASTOV obsahuje oveľa VIAC, ako sa očakávalo

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: pexels.com)

Plastové fľaše nie sú pre planétu a vôbec ľudské telo zrovna najlepšie. Stačí si dať jediný dúšok vody balenej v plastovej fľaši. Tisícky mikroplastov by mohli ohroziť ľudský život.

Vedci prízvukujú, že stále chýbajú štúdie o presných potenciálnych zdravotných účinkoch mikroplastov, ktoré sa dostanú do nášho tela. Stále totiž nemáme žiadny jednoduchý a účinný spôsob, ako odhaliť a identifikovať najmenšie z týchto znečisťujúcich častíc. Ekologická chemička z Kolumbijskej univerzity Naixin Qianová a jej kolegovia preto vyvinuli novú zobrazovaciu techniku na odhalenie zákerných petrochemických fragmentov, o ktorej sa spomína v časopise PNAS

"Vyvinuli metódy na videnie nanočastíc," hovorí Qian a vysvetľuje, že na rozdiel od starých metód detekcie, ktoré môžu poskytnúť iba hromadné odhady prítomných častíc, nová technika nielen rozlišuje jednotlivé častice, ale umožňuje aj ich identifikáciu.

Nanoplasty sú kúsky plastu s veľkosťou menšou ako mikrometer, ktoré vznikajú ako vedľajší účinok mnohých priemyselných procesov, ako aj pri degradácii väčších plastových výrobkov, ako sa uvádza na sciencealert.com.

"Vzhľadom na schopnosť týchto nanoplastických častíc prekročiť biologickú bariéru, môžu nanočastice, napriek tomu, aké sú malé, hrať prevládajúcu úlohu z hľadiska toxicity, " vysvetľuje Qianová a jej tím.

Voda v plastových fľašiach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tím použil pár laserov, ktoré je možné naladiť tak, aby rezonovali so špecifickými molekulami – metódu nazývanú stimulovaná Ramanova rozptylová mikroskopia. To im umožnilo identifikovať chemické zloženie cieľových častíc pomocou algoritmov na porovnávanie databáz chemických rezonancií.

100-krát viac častíc 

Pomocou tejto techniky tím testoval množstvo značiek balenej vody. V niektorých vzorkách objavili až 370 000 častíc na jeden liter, pričom až 90 percent z nich tvorili nanoplasty. To predstavuje v priemere asi 240 000 nanoplastických častíc v každom litri, čo je až 100-krát viac, ako sa uvádzalo v predchádzajúcich odhadoch.

Najbežnejším plastom, ktorý našli, prekvapivo nebol rovnaký materiál ako fľaša, ale zlúčenina zvaná polyamid. Je iróniou, že tvorí filtre používané na čistenie balenej vody. Materiál plastovej fľaše, PET, bol tiež úplne bežný.

"Nejde o nič neočakávané. Čím menšie sú veci, tým je ich viac," vysvetľuje odborníčka. 

Doterajšie odhady počítali prevažne s väčšími časticami, ako poznamenávajú výskumníci. Avšak zistili, že menšie častice tvoria asi 90 percent všetkého plastu.

Voda v plastových fľašiach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Toxické látky v plaste

Hoci mikroplasty nemusia byť hneď toxické, pretrvávajú obavy z dlhodobých účinkov, pretože sa hromadia v rôznych tkanivách nášho tela, od mozgu až po placentu. Plast tiež priťahuje potenciálne škodlivé mikroorganizmy, od baktérií odolných voči antibiotikám až po toxické molekuly, ako sú spomaľovače horenia a ftaláty. Menšie plastové molekuly by ich potom teoreticky mohli transportovať do našich najcitlivejších tkanív.

Nová zobrazovacia technika je schopná ich priamo vizualizovať a identifikovať menšie častice. Qianová a jej kolegovia dúfajú, že môže odhaliť interakcie medzi týmito časticami a našimi biologickými tkanivami.

"Zobrazovanie jednej častice s citlivosťou na nanočastice a plastickou špecifickosťou poskytuje nepostrádateľné informácie na riešenie rastúceho problému toxicity," uzatvárajú vedci.

Viac o téme: VodaZdraviePlastové fľašeMikroplasty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9