Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vypadávajú vám vlasy z chorej štítnej žľazy? Držte sa týchto rád a bude po probléme

(Zdroj: GettyImages)

Reguluje metabolizmus, telesnú teplotu a zodpovedá za reprodukciu. Keď nie je štítna žľaza v poriadku, dáva to jasne najavo. Jedným z príznakov je vypadávanie vlasov. Tie sú bez lesku a lámu sa. Ako sa to dá zastaviť?

Štítna žľaza je endokrinná žľaza umiestnená v krku. Je to dvojlalokový orgán, ktorý produkuje hormóny. Ak je chorá, prejavuje sa to rôznymi spôsobmi. Niektorí pacienti chudnú, iní zas priberajú. Sprievodným javom je aj nervozita, úzkosť, nespavosť, zvýšené potenie či nepravidelný tlkot srdca, uvádza sa na steptohealth.com. Keďže je zodpovedná za reguláciu rôznych látok a procesov, nie je prekvapujúce, že ovplyvňuje aj zdravie vlasov, ktoré zvyknú často vypadávať a lámať sa. Našťastie sa s tým dá bojovať. Ako tomuto neduhu dokážete predísť?

1. Užívajte lieky

Ak vám lekár predpísal liek na liečbu štítnej žľazy, je dôležité, aby ste sa riadili jeho pokynmi. Uistite sa, že každý deň užívate predpísanú dávku a dodržiavate aj čas užitia. Ak chcete bojovať proti vypadávaniu vlasov, môžete tiež zvážiť užívanie niektorých doplnkov stravy na báze zinku alebo kolagénu.

2. Zlepšite svoj jedálniček

Konzumácia vyváženej stravy je kľúčová, aby ste boli zdraví a cítili sa dobre. Pacienti so štítnou žľazou by sa mali sústrediť najmä na potraviny s týmto obsahom:

- Jód. Nízky príjem je jednou z hlavných príčin nedostatku hormónov štítnej žľazy, čo je stav známy ako hypotyreóza.

- Mastné kyseliny. Sú potrebné pre správne fungovanie metabolizmu tela, zlepšujú funkciu štítnej žľazy.

- Horčík. Správna absorpcia udržiava dobré metabolické a hormonálne zdravie.

- Selén. Tento minerál je antioxidant, ktorý prospieva zdraviu štítnej žľazy.

- Zinok. Je tiež súčasťou homeostázy hormónov tejto endokrinnej žľazy.

- Železo.  Okrem toho, že zlepšuje našu odolnosť voči chorobám, pomáha aj pri transporte kyslíka a oxidu uhličitého v krvi, pri syntéze DNA a pri tvorbe kolagénu.

- Vitamíny A, B a D. Ak ich telo nemá dostatok, štítna žľaza trpí.

3. Jedzte viac čerstvých potravín

V boji proti vypadávaniu vlasov by ste mali uprednostňovať konzumáciu čerstvých potravín. Jesť by ste mali viac ovocia, zeleniny a strukovín bohatých na lykopén. Do jedálnička pridajte jablká, jahody či cviklu. Jesť by ste mali aj plody bohaté na vitamín C. Nájdeme ho v zeleri, uhorke, cesnaku a cibuli. Vhodná je aj konzumácia sójového mlieka a syra, pretože obsahujú genisteín, ktorý podporuje tvorbu kolagénu.

4. Pite viac vody

Pitie vody prospieva nielen zdravej funkcii najdôležitejších orgánov tela, ale je tiež nevyhnutná pre udržanie zdravia vlasov. Denným pitím dostatočného množstva zabránite nadmernému vypadávaniu vlasov a iným problémom, ako sú suchosť pokožky hlavy a tvorba lupín.

5. Vyhnite sa používaniu spotrebičov

Spotrebiče, ako sú kulmy, fény a žehličky, sú nepriateľmi číslo jeden aj pre zdravé vlasy, nielen tie oslabené štítnou žľazou. Tieto zariadenia môžu ovplyvniť ich štruktúru, znížiť ich pevnosť a nakoniec spôsobiť ich lámanie a vypadávanie.

6. Pridajte želatínu do šampónu

Aminokyseliny obsiahnuté v neochutenej želatíne sú veľmi prospešné pre starostlivosť a posilnenie vašich vlasov. Stačí, keď prisypete menšie množstvo do obľúbeného šampónu, ktorý bežne používate. Môžete ju tiež počas umývania aplikovať ku korienkom, jemne premasírovať a potom ich dôkladne zmyť.

7. Používajte vlasové kúry

Aj keď je pravda, že úprava stravy pomáha v boji s vypadávaním vlasov, mali by ste sa o ne postarať aj zvonka. Zistite, ktoré produkty vašej korune krásy robia dobre. Niekedy pomôže zmena šampónu či pravidelná aplikácia masiek a balzamov.

8. Vyhnite sa chronickému stresu

Chronický stres môže zhoršiť vypadávanie vlasov súvisiacich s chorou štítnou žľazou. Preto je vhodné pracovať na tom, aby ste znížili emocionálne napätie, ktorým trpíte. Niektorí ľudia uprednostňujú meditáciu, iní kreslenie, tanec alebo iné aktivity. Pomáha aj prechádzka na čerstvom vzduchu.

Pamätajte, ak máte problém so štítnou žľazou, je nevyhnutné, aby ste sa riadili odbornými lekárskymi odporúčaniami. Zmeniť by ste mali aj svoj životný štýl, viac sa hýbať a zdravo jesť.
Pomôže to nielen vášmu celkovému blahu, ale budete mať aj zdravé a krásne vlasy.

Viac o téme: Stitna zlazaVypadavanie vlasovLamave vlasyOchorenie stitnej zlazy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9